Ο Σωκράτης και η διαχρονική αξία του

Σωκράτης
sokratis
Advertisement

Ο Σωκράτης θεωρείται το ανώτερο δείγμα ηθικής προσωπικότητας όλων των εποχών. Είναι εκείνος ο φιλόσοφος όπου σύμφωνα με τον Κικέρωνα, κατέβασε τη φιλοσοφία από τη γη στους ανθρώπους. Είναι ο φιλόσοφος εκείνος που καταπιάστηκε πρώτος με τα σπουδαία ηθικά διλήμματα  και τη διαμόρφωση της πνευματικής υπόστασης του ανθρώπου, όταν όλοι οι στοχαστές πριν από εκείνον ασχολούνται με την προέλευση του κόσμου και τη διερεύνηση των φυσικών φαινομένων.

Advertisement

Γιατί ο Σωκράτης θεωρείται τόσο σπουδαίος φιλόσοφος;

• Διότι δεν πρόδωσε τις αρχές και τα πιστεύω του, ούτε και δείλιασε μπροστά στο άγνωστο και τον φόβο του θανάτου. Παραμένει το παγκόσμιο πρότυπο του ανθρώπου που είναι αφοσιωμένος στα πιστεύω του και δε διστάζει να θυσιαστεί για αυτά.

• Γιατί είναι ο μοναδικός φιλόσοφος του οποίου το όνομα χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει την εποχή πριν από αυτόν και μετά από αυτόν. Και έτσι, έχουμε τους προσωκρατικούς φιλοσόφους και εκείνους που πέρασαν μετά από αυτόν.

• Διότι θεωρήθηκε προάγγελος του Χριστιανισμού και πρέσβευε την αθανασία της ψυχής, θεωρώντας πως εκείνη είναι αιώνια και συνεχίζει να ζει ακόμα και μετά το βιολογικό θάνατο του σώματος.

Η συνεισφορά του Σωκράτη στη φιλοσοφική σκέψη είναι ανυπέρβλητη και ο αριθμός των στοχαστών που ενέπνευσε αναρίθμητος. Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της Αθηναϊκής δημοκρατίας ήταν η καταδίκη του σε θάνατο με κώνειο, μία μαύρη σελίδα της παγκόσμιας ιστορίας. Η οποία, φυσικά, δεν κατάφερε να μειώσει την τεράστια προσωπικότητά του- και ούτε πρόκειται.

Το άρθρο επιμελήθηκε η Μαρία Σκαμπαρδώνη.
Palmografos.com

Προηγούμενο άρθροΚαμικάζι αγάπη μου 1983-1984
Επόμενο άρθροΗ γυναικοκρατία 1973-1974