Σπύρος Ευαγγελάτος 1940-2017

Σπύρος Ευαγγελάτος
Advertisement

Ο Σπύρος Ευαγγελάτος ήταν ιδρυτής του Αμφιθεάτρου, σκηνοθέτης, μεταφραστής, καθηγητής και ακαδημαϊκός.

Advertisement

Με μία τεράστια πορεία στο χώρο της τέχνης, τιμήθηκε πολλές φορές για την προσφορά του.

Η ζωή του, πέρα από τις μεγάλες στιγμές,ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια,είχε βυθιστεί στο πένθος καθώς το 2005 έχασε τη σύζυγο του, την ηθοποιό Λήδα Τασοπούλου,και πέντε χρόνια αργότερα, αποχαιρέτησε και το γιο του Αντίοχο, σε ηλικία μόλις 24 χρονών.

Σπύρος Ευαγγελάτος 1940-2017
ΟΣπύρος Ευαγγελάτος.

ΟΣπύρος Ευαγγελάτος γεννήθηκε λίγες μέρες πριν την έναρξη του Ελληνο-ιταλικού πολέμου, δηλαδή στις 20 Οκτωβρίου 1940.

Γονείς του ήταν δύο εξαίρετοι καλλιτέχνες.

Ο συνθέτης Αντίοχος Ευαγγελάτος και η  αρπίστρια Ξένη Mπουρεξάκη.

Ο πατέρας του διακρίθηκε για το τεράστιο μουσικό του έργο καθώς περιλάμβανε συμφωνικά έργα, μουσική δωματίου και σκηνική μουσική για αρχαίες τραγωδίες.

Ήταν επίσης ο δημιουργός του Τρίτου Προγράμματος της σημερινής ΕΡΤ.

Μέσα σ΄ένα τέτοιο κλίμα μεγάλωσε ο Σπύρος με τη καλλιτεχνική παράδοση της οικογένειας να τον οδηγεί προς το μαγικό κόσμο του θεάτρου.

Αρχικά σπούδασε στη φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, από την οποία αποφοίτησε το 1961.

Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 60 βρέθηκε σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζοντας τις θεατρικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

Παρά το νεαρό της ηλικίας του, το 1970 έγινε διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1971 ξεκινά να σκηνοθετεί παραστάσεις,με το σκηνοθετικό του έργο να περιλαμβάνει περισσότερες από 220 σκηνοθεσίες σε όλα τα θεατρικά είδη, κυρίως όμως  στην Επίδαυρο.

Μεγάλη στιγμή για τον ίδιο αλλά και γενικότερα ήταν η ίδρυση του Αμφιθεάτρου,το 1975 με το οποίο συνέχισε  αδιάλειπτα μέχρι το 2011, παρουσιάζοντας από αρχαίους τραγικούς μέχρι σύγχρονους συγγραφείς.

Τη χρονική περίοδο 1977-1980 διετέλεσε γενικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και από το  1984 και για μία τριετία διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Τη θεατρική σεζόν 1986-87 αφήνετε στα χέρια του η Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Σαν μαθήτρια της δραματικής, υπάκουσε πιστά στις σκηνοθετικές οδηγίες του Σπύρου Ευαγγελάτου και κυριολεκτικά «κέντησε» το ρόλο της Φιλουμένας στο έργο «Φιλουμένα Μαρτουράνο» του Εντουάρντο ντε Φιλίππο.

Το 1989 ο Ευαγγελάτος εξελέγη αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος ιστορίας και αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου,ενώ στη δεκαετία του 90 – για τρία χρόνια περίπου – διετέλεσε πρόεδρος του τμήματος θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΟΣπύρος Ευαγγελάτος έχει  τιμηθεί με το βραβείο «Κάρολος Κουν» (1988), το βραβείο της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων (1994), το βραβείο Σκηνοθεσίας της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων (1996), με το παράσημο του «ταξιάρχη του τάγματος του Φοίνικος» από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας ενώ το 2005 εκλέχθηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Τον Φεβρουάριο του 2011 ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αναστείλει την λειτουργία του «Αμφιθεάτρου» λόγω οικονομικών προβλημάτων, κατηγορώντας τον  τότε υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο για αδιαφορία.

Στη προσωπική του ζωή οΣπύρος Ευαγγελάτος ,έζησε μια μοναδική σχέση με την ηθοποιό και σκηνοθέτιδα του θεάτρου, Λήδα Τασοπούλου.

Ένα ταλαντούχο πλάσμα, μια πρωταγωνίστρια που επί τριάντα χρόνια χάρισε στο κοινό σπάνιες ερμηνείες σε όλα τα θεατρικά είδη.

Ο Θάνος Μικρούτσικος είχε πει για εκείνη: «…Αυτή ήταν η Λήδα Τασοπούλου. Μια αστραπή ομορφιάς, μια στιγμή αισθητικής ηδονής, μια εκτυφλωτική λάμψη στον ορίζοντα, μια μουσική σαν την Παντομίμα του Κουρτ Βάιλ, ένα ποίημα σαν την Κίχλη του Σεφέρη, μια ζωγραφιά σαν τις μορφές του Κωνσταντίνου Παρθένη…».

Ο θάνατος της, το 2005,μετά από μακροχρόνια μάχη με το καρκίνο, προκάλεσε σοκ στο χώρο του θεάτρου και πολύ πόνο στο μεγάλο θεατράνθρωπο.

Πέντε χρόνια αργότερα χάνει και τον γιο του ο οποίος έσβησε από ανακοπή καρδιάς.

Ωστόσο άνθρωπος φύσει αισιόδοξος,συνέχιζε να θαυμάζει τη κόρη του Κατερίνα,η οποία ακολούθησε τα βήματα του πατέρα της.

ΟΣπύρος Ευαγγελάτος έφυγε αφήνοντας μια τεράστια παρακαταθήκη στις νεότερες γενιές στις 24 Ιανουαρίου 2017 σε ηλικία 76 ετών.

Σπύρος Ευαγγελάτος: Βραβεία

ΈτοςΒραβεία
1974Βραβείο «Kαρλ Σκράουπ» του Λαϊκού Θεάτρου της Bιέννης
1988Βραβείο Αρχαίου Δράματος του Δήμου Αθηναίων «Kάρολος Kουν»
1994Βραβείο της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων
1995Παράσημο «Cavaliere Ufficiale» της Ιταλικής Δημοκρατίας
1996Βραβείο Σκηνοθεσίας της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων
1997Βραβείο «Φώτος Πολίτης» του Θεατρικού Mουσείου
1999Παράσημο του Tαξιάρχη του Φοίνικος
2001Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών
2004Παράσημο «Ordine della Stella Solidarietà Italiana-Cavaliere της Ιταλικής Δημοκρατίας
Προηγούμενο άρθροΟ μαγκούφης 1959-1960
Επόμενο άρθροΌταν ο Γιάννης Γκιωνάκης πυροβόλησε την σύντροφό του