Οι τελευταίες επιθυμίες του Γιάννη Δαλιανίδη

dalianidis giannis
dalianidis giannis
Advertisement

Μπορεί στη ζωή του να μην απέκτησε παιδιά, είχε δημιουργήσει όμως τη δική του οικογένεια. Τρεις ανθρώπους με τους οποίους είχε αναπτύξει δεσμούς αίματος και τους ένιωθε πολύ κοντά του. Τον Δημήτρη μάλιστα, ανιψιό της Καίτης Ιμπροχώρη και βαφτιστήρι του, τον θεωρούσε στην κυριολεξία γιο του. Αυτό το παιδί είναι ο «χρυσός» κληρονόμος της τεράστιας περιουσίας του Γιάννη Δαλιανίδη. Η «Espresso» αποκαλύπτει  τη συμβολαιογραφική πράξη με τις τελευταίες επιθυμίες του σκηνοθέτη.

Advertisement

Στον Δημήτρη Ιμπροχώρη, γιο του αδελφού της Καίτης Ιμπροχώρη Αγγελου, περιέρχεται η μερίδα του λέοντος της σεβαστής κληρονομιάς, σύμφωνα με τη διαθήκη του. Κληρονόμοι όμως ορίζονται και η ηθοποιός μαζί με τον αδελφό της καθώς κληρονομούν ακίνητα και μετρητά επιβεβαιώνοντας έτσι παλαιότερο δημοσίευμα της «Espresso».

Εξι μήνες μετά τον θάνατο του σπουδαίου σκηνοθέτη -έφυγε από τη ζωή τον Οκτώβριο του 2010- ανοίγει η διαθήκη του. Οπως ήταν αναμενόμενο, ο Γιάννης Δαλιανίδης αφήνει τα υπάρχοντά του στους ανθρώπους που αγαπούσε και θεωρούσε οικογένειά του.

Οι τελευταίες επιθυμίες του Γιάννη Δαλιανίδη
Ο Γιάννης Δαλιανίδης.

Η «Espresso» έχει εξασφαλίσει και δημοσιεύει σήμερα το περιεχόμενο της διαθήκης του κορυφαίου σκηνοθέτη. Η περιουσία του, τα κινητά και ακίνητα υπάρχοντά του, καθώς επίσης και τα πνευματικά δικαιώματα από τις κινηματογραφικές ταινίες περιέρχονται στην οικογένεια της ηθοποιού Καίτης Ιμπροχώρη, που ήταν τα πιο οικεία πρόσωπα του Γιάννη Δαλιανίδη. Τους θεωρούσε οικογένειά του αφού δεν είχε άλλους συγγενείς εξ αίματος και τους εγκαθιστά κληρονόμους του. Μετά τον θάνατο της θετής μητέρας του, της Ολυμπίας Δαλιανίδη, η οικογένεια Ιμπροχώρη -με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη όπως και εκείνος- ήταν και οικογένεια του ηθοποιού.

Ηταν οι άνθρωποι που στάθηκαν στο πλευρό του τις δύσκολες ώρες μέσα στο νοσοκομείο. Τον φρόντιζαν με αγάπη και του συμπαραστάθηκαν ώς τις τελευταίες του στιγμές χωρίς να λείψουν ούτε λεπτό από το προσκεφάλι του. Βρίσκονταν στο νοσοκομείο μέρα-νύχτα, έξω από την Εντατική, συνομιλούσαν με τους γιατρούς και ενημερώνονταν για όλες τις εξελίξεις σχετικά με την κατάσταση της υγείας του. Εκείνον που ξεχώριζε ο Γιάννης Δαλιανίδης ήταν ο γιος του αδελφού της ηθοποιού Αγγελου Ιμπροχώρη, ο Δημήτρης, τον οποίο είχε βαφτίσει και τον θεωρούσε στην κυριολεξία παιδί του. Αλλά και ο Δημήτρης έτρεχε κάθε φορά που ο νονός του είχε κάποια ανάγκη και τον χρειαζόταν.

Ενα σεβαστό μέρος της περιουσίας, σύμφωνα με την επιθυμία του σκηνοθέτη, περιέρχεται σε ιδρύματα που φιλοξενούν ορφανά παιδιά. Ηταν γνωστή σε όλους η ευαισθησία του για τα παιδιά που δεν είχαν οικογένεια καθώς και ο ίδιος ήταν υιοθετημένος. Πρόκειται για δημόσια συμβολαιογραφική διαθήκη που έχει δημοσιευτεί στο Πρωτοδικείο και εκκρεμεί να καθαρογραφεί η απόφαση. Σύμφωνα με όσα αναγράφονται στη διαθήκη, ο Γιάννης Δαλιανίδης «εγκαθιστά κληρονόμους τον Δημήτρη Ιμπροχώρη, την Καίτη Ιμπροχώρη ως προς ένα διαμέρισμα, ενώ ως προς τα πνευματικά δικαιώματα τον Δημήτρη και τον Αγγελο Ιμπροχώρη».

Ο Γιάννης Δαλιανίδης υπήρξε ένας από τους πιο επιτυχημένους δημιουργούς του ελληνικού σινεμά με πολλές ταινίες στο ενεργητικό του. Ταλαντούχος, εργατικός, τελειομανής, με το μόνο το οποίο ασχολούνταν ήταν η δουλειά του. Στα χρόνια της μακρόχρονης καριέρας του απέκτησε σεβαστή περιουσία, προϊόν του μεγάλου μόχθου και της επιτυχίας. Ολες οι ταινίες του υπήρξαν μεγάλες καλλιτεχνικές και εμπορικές επιτυχίες που προβάλλονται κατ’ επανάληψη από την τηλεόραση μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Espresso», στην κατοχή του αξέχαστου σκηνοθέτη υπήρχαν διαμερίσματα, οικόπεδα και χρηματικά ποσά σε λογαριασμούς τράπεζας. Βέβαια, το πλέον σημαντικό περιουσιακό του στοιχείο είναι τα πνευματικά δικαιώματα από τις ταινίες του, τα οποία και αποδίδουν τα μέγιστα. Στην κυριολεξία πρόκειται για θησαυρό! Ενα από τα διαμερίσματα είναι αυτό στην περιοχή των Ιλισίων, στο οποίο διέμενε ο Γιάννης Δαλιανίδης και σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, περιέρχεται στα χέρια της Καίτης Ιμπροχώρη.

Εκεί υπάρχουν όλα τα αγαπημένα του αντικείμενα, η τεράστια βιβλιοθήκη του και το πιάνο στο οποίο περνούσε ατέλειωτες ώρες. Ο Γιάννης Δαλιανίδης, άνθρωπος με καλό γούστο που του άρεσε το ωραίο, ζούσε σε ένα καλαίσθητο σπίτι μέσα στο οποίο υπήρχαν μόνο όμορφα πράγματα. Από διακοσμητικά που κοσμούσαν τα τραπέζια, μέχρι ακριβούς πίνακες και σπάνια αντικείμενα.

Θεσσαλονικιός στην καταγωγή, είχε στην κατοχή του διαμερίσματα στη συμπρωτεύουσα, τα οποία περιήλθαν στην ιδιοκτησία του όταν έδωσε αντιπαροχή το πατρικό του σπίτι, αυτό που κληρονόμησε από τους θετούς γονείς του τους οποίους λάτρευε. Ιδιαίτερα τη μητέρα του, την Ολυμπία Δαλιανίδη. «Ο,τι αγάπησε περισσότερο η μητέρα μου, ακόμη και από τον ίδιο τον Θεό γιατί ήταν θεοσεβούμενη γυναίκα, ήμουν εγώ. Οσο ζούσε εκείνη είχα οικογένεια» μας είχε εξομολογηθεί σε μία εκ βαθέων συνέντευξή του -την τελευταία που έδωσε- στην «Espresso».

Ο σκηνοθέτης δεν φορούσε τίποτα πάνω του, αντιπαθούσε τα κοσμήματα κάθε είδους. Φορούσε μόνο ένα δαχτυλιδάκι και αυτό ήταν της αγαπημένης του μητέρας και δεν το αποχωριζόταν ποτέ. Είχε ανάγκη να αισθάνεται ότι η όμορφη σχέση τους δεν θα διακόπτονταν ποτέ ώς το τέλος. Οπως μας είχε εκμυστηρευθεί ο ίδιος, μία από τις επιθυμίες του ήταν το πατρικό της Θεσσαλονίκης να γινόταν μουσείο κινηματογράφου. Ηταν μια σκέψη που τριγυρνούσε στο μυαλό του, αλλά δεν κατάφερε ποτέ να υλοποιήσει. Η μεγάλη απόσταση και η πολλή δουλειά δεν του επέτρεψαν να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Στην κατοχή του Γιάννη Δαλιανίδη υπήρχαν ακόμη μαγαζιά καθώς επίσης και οικόπεδο στην Καλλιτεχνούπολη, στον Νέο Βουτζά Αττικής.

Θησαυρός τα πνευματικά δικαιώματα

Το κομμάτι εκείνο της περιουσίας του που είναι πραγματικά ανεκτίμητο είναι το έργο του. Οι υπέροχες ταινίες που χάρισε απλόχερα στο κοινό, το τραγούδι και το γέλιο. Γι’ αυτό και ο απλός κόσμος τον αγάπησε πολύ, όπως επίσης και ο κόσμος του κινηματογράφου. Τα ποσοστά από τα δικαιώματα των ταινιών περιέρχονται στη δικαιοδοσία των Δημήτρη και Αγγελου Ιμπροχώρη, όπως και τα σημαντικά περιουσιακά στοιχεία στη Θεσσαλονίκη.

Μόνο από τα πνευματικά δικαιώματα οι κληρονόμοι μπορούν κάθε χρόνο να εισπράττουν ποσά δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Τα μιούζικαλ του Φίνου είναι χρυσοφόρα και τα τηλεοπτικά κανάλια για την προβολή τους δίνουν γη και ύδωρ. Θεωρείται το πλέον ακριβοπληρωμένο ελληνικό τηλεοπτικό προϊόν. Και ο Γιάννης Δαλιανίδης υπέγραφε σχεδόν την πλειοψηφία των ταινιών αυτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλες τις αφίσες του, που είναι πάρα πολλές, ο Γιάννης Δαλιανίδης τις αφήνει στον δημοσιογράφο Ιάσονα Τριανταφυλλίδη τον οποίο εκτιμούσε πάρα πολύ.

Αγάπη και φροντίδα για τα ορφανά παιδιά

Η επιθυμία του σκηνοθέτη για το πώς ακριβώς ήθελε να διαθέσει την περιουσία του δεν είχε γίνει ευρέως γνωστή όσο ζούσε. Το μόνο που εκμυστηρευόταν και συζητούσε συχνά με τους ανθρώπους με τους οποίους έκανε στενή παρέα τα τελευταία χρόνια ήταν η πρόθεσή του να βοηθήσει παιδιά που ήταν μόνα στον κόσμο και είχαν ανάγκη από αγάπη και φροντίδα. Ο ίδιος θεωρούσε τον εαυτό του τυχερό καθώς βρήκε αγάπη και ζεστασιά στο σπιτικό της οικογένειας Δαλιανίδη που τον καλοδέχτηκε και τον ανάθρεψε σαν βασιλόπουλο. Γι’ αυτό και συμβούλευε τα νέα ζευγάρια που δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδιά να υιοθετήσουν.

«Δεν μπορείτε να ξέρετε τι θεάρεστο έργο είναι να μεγαλώσεις ένα ορφανό! Ρωτήστε και εμένα…» συνήθιζε να λέει. Υπάρχουν πάρα πολλοί που χρωστούν ευγνωμοσύνη στον Γιάννη Δαλιανίδη. Ανθρωποι που τους συμπαραστάθηκε στις δύσκολες στιγμές τους. Ευαίσθητος και συμπονετικός, βοήθησε φτωχά και ορφανά, σπούδασε παιδιά που οι οικογένειές τους δεν είχαν χρήματα και έδωσε ευκαιρίες σε νέους σκηνοθέτες. Αγαπούσε πολύ τους νέους, πίστευε ότι υπάρχουν πολλά ταλέντα ανάμεσά τους και γνώριζε πολύ καλά ότι αυτοί είναι το μέλλον στο οποίο αξίζει να επενδύσει κανείς.

Προηγούμενο άρθροΙστορίες από τη ζωή της Ρένας Βλαχοπούλου
Επόμενο άρθροΗ ιστορία της Φίνος Φιλμ