Μια λατρεμένη κυρία Ζωή Φυτούση

myselvi
myselvi
Advertisement

Η Ζωή Φυτούση, υπήρξε από τις πιο αντιπροσωπευτικές τραγουδίστριες του Μάνου Χατζιδάκι. Ξεκίνησε την θριαμβευτική της πορεία ως «αποτυχημένη» τραγουδίστρια στο «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» του Πιραντέλο ερμηνεύοντας τα: «Ο ταχυδρόμος πέθανε» και «Το μαντολίνο», σε μουσική του μεγάλου Μάνου Χατζιδάκι. Αυτό ήταν!!!

Advertisement
Ζωή Φυτούση
Ο Νίκος Σταυρίδης και η Ζωή Φυτούση στην ταινία, “Η Λιλή και ο μουρντάρης” του 1959.

Κοινό και κριτικοί μετά την πρεμιέρα του έργου μίλησαν με πολύ κολακευτικά λόγια τόσο για την υπέροχη μουσική του συνθέτη, όσο και για την υγρή, ζεστή φωνή της ερμηνεύτριας. Το καλοκαίρι του 1962 στο θερινό θέατρο «Μετροπόλιταν» της Αθήνας ο Χατζιδάκις ανεβάζει την «Οδό Ονείρων», μια ιστορική μουσικοθεατρική παράσταση, ένα είδος μιούζικ χωλ ή επιθεώρησης με μια σειρά από νούμερα, τραγούδια και χορευτικά δρώμενα. Η Ζωή Φυτούση συμμετέχει και εδώ ως ηθοποιός και τραγουδίστρια καθώς κι η ίδια δεν μπόρεσε ποτέ να διαχωρίσει μέσα της αυτή τη διπλή ιδιότητα.

Η πρώτη επαφή της με την δισκογραφία έγινε το 1957 όταν τραγούδησε σε δίσκο γραμμοφώνου «Το τριανταφυλλάκι», ντουέτο με την Μπεάτα Ασημακοπούλου. Δισκογραφικά συνεργάστηκε με μερικούς από τους πιο αξιόλογους συνθέτες, τραγουδώντας σε θεατρικές παραστάσεις και σε ταινίες. Μεταξύ άλλων έχει ερμηνεύσει τα: «Βαριά είναι η καρδιά μου» (1963) από τη ταινία του Φίνου «Αμόκ», «Κάμε τον πόνο σου χαρά» (1963) από την ταινία «Διακοπές στην Αθήνα» ενώ το 1966 είχε ερμηνεύσει σε δίσκους 45 στροφών τα τραγούδια του Γιώργου Ζαμπέτα από την κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια».

Σταθμός στην καριέρα της η εμφάνιση της στη ταινία του Φίνου «Το Ταξίδι», όπου ερμήνευσε ένα από τα πλέον αγαπημένα τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου «Τα δάκρυα μου είναι καυτά». Ως κινηματογραφική ηθοποιός εμφανίστηκε στις ταινίες: «Ο Ηλίας Του 16ου»(1959), «Φτωχαδάκια και λεφτάδες» (1960), «Η Ψεύτρα(1963), «Ο εαυτούλης μου (1964) και άλλες.

Το ποίημά της «Κανείς, μα κανείς» βραβεύτηκε και περιελήφθη στην Anthologia di poeti Italiani e Greci, Academia Internationale di Propaganda Culturale, το  1996. Βιβλία της έχουν κυκλοφορήσει από μεγάλους εκδοτικούς οίκους. Ανάμεσα τους το μυθιστόρημα «Βοήθεια θέλω να ζήσω», το παιδικό θεατρικό «Μαγικό Βιβλίο» και η ποιητική συλλογή «Παρ’ εκτός».

Γράφει ο Ηλίας Τάσκου / δημοσιογράφος / [email protected]

Προηγούμενο άρθροΈνα συγκλονιστικό κείμενο πριν φύγει ο Λάμπρος Κωνσταντάρας
Επόμενο άρθροΌταν ο Στέφανος Στρατηγός αποκοιμήθηκε στο σανίδι