Έλληνες ηθοποιοί στο Hollywood

Hollywood
Advertisement

Τους ξέρουμε από τις ελληνικές ταινίες που ακόμα απολαμβάνουμε σαν να είναι η πρώτη φορά που τις παρακολουθούμε.
Το Hollywood αποτελούσε το κέντρο του κινηματογράφου που όλοι οι κατεξοχήν ηθοποιοί ήθελαν να επισκεφτούν, προκειμένου να δοκιμάσουν την τύχη τους.

Advertisement

Άλλοι τα κατάφεραν , άλλοι πάλι δεν στάθηκαν τόσο τυχεροί. Εμείς θυμηθήκαμε κάποιους μεγάλους Έλληνες ηθοποιούς που τόλμησαν και σας τους παρουσιάζουμε:

Μελίνα Μερκούρη
Αναμφισβήτητα δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα μας και βέβαια να μην είναι στην πρώτη θέση! Μεγάλη και πολυτάλαντη ηθοποιός που αγαπούσε τη χώρα μας και δεν σταματούσε στιγμή να το «φωνάζει» με το πολιτιστικό της έργο. Η πρώτη της ταινία ήταν «Στέλλα» -με την επική φράση Στέλλα φύγε κρατάω μαχαίρι- η οποία της χάρισε μια υποψηφιότητα στο Φεστιβάλ Καννών ως Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία, όχι όμως και το βραβείο. Τελικά το έλαβε λίγο καιρό μετά με την ερμηνεία της στο «Ποτέ την Κυριακή».

Δικαίωση. Από εκεί και έπειτα, η Μελίνα Μερκούρη ήταν ένα από τα πιο γνωστά ελληνικά ονόματα που διέπρεψαν στο εξωτερικό ∙ όχι μόνο για το κινηματογραφικό της ταλέντο αλλά και για την πολιτιστική της δράση.

Ειρήνη Παπά
Άλλη μια ηθοποιός που ξεχώρισε και άφησε το δικό της στίγμα στην έβδομη τέχνη. Ξεκινώντας από παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου ενσαρκώνοντας τη Μήδεια και την Ηλέκτρα και φτάνοντας στα κινηματογραφικά στούντιο του Hollywood εγκαταλείποντας την Ελλάδα. Τη δεκαετία του ’50 συμμετείχε στην υπερπαραγωγή «Τα κανόνια του Ναβαρόνε» ενώ αργότερα  έρχεται και ο «Αλέξης Ζορμπάς» παίζοντας δίπλα στον Άντονι Κουιν.

Το 1962, ο Μιχάλης Κακογιάννης μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη την τραγωδία του Ευριπίδη «Ηλέκτρα», με την ταινία να κερδίζει  τα βραβεία καλύτερης κινηματογραφικής μεταφοράς και ηχητικής επένδυσης στο Φεστιβάλ των Καννών. Εφτά χρόνια αργότερα, το 1969, πρωταγωνιστεί στην ταινία «Ζ» του Κώστα Γαβρά με το έργο να κερδίζει  Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Hollywood

Ρίκα Διαλυνά
Γνωστή όχι μόνο για το υποκριτικό της ταλέντο, αλλά και για την μεσογειακή ομορφιά της που θα μπορούσε να πει κανείς πως μοιάζει περισσότερο με Ιταλίδα παρά με Ελληνίδα. Ηθοποιός και ζωγράφος, η Ρίκα Διαλυνά διέπρεψε και στις δύο τέχνες, αφού στο πλευρό της είχε τον Ηλία Καζάν και τον Πάμπλο Πικάσο αντίστοιχα να της δίνουν τα φώτα τους. Περίπου τη δεκαετία του ’60, η Ρίκα Διαλυνά έλαβε μέρος στο τηλεοπτικό σίριαλ «Rat Patrol», όπου εντυπωσίασε. Αργότερα, η ηθοποιός πήγε και στην Ιταλία όπου συνεργάστηκε με τον Φελίνι και τον Γκάσμαν, αλλά και στη Γερμανία παίρνοντας μέρος στην ταινία «Δόκτορ Μαμπούζ».

Ξένια Καλογεροπούλου
Η γλυκιά ηθοποιός με τα όμορφα μελαγχολικά της μάτια έχει αρκετές ταινίες στο κινηματογραφικό της βιογραφικό, με 4 από αυτές να έχουν χολιγουντιανό αέρα. «Casablan», «Les chiens dans la nuit», «It happened in Athens» και το πιο πρόσφατο «Πριν τα μεσάνυχτα» είναι οι ταινίες αυτές που έδωσαν στην Ξένια Καλογεροπούλου την ευκαιρία να δείξει το ταλέντο της στην Αμερική. Μας είναι κάπως άγνωστη αυτή η πτυχή στην καριέρα της, αλλά σίγουρα εκτιμάμε το ταλέντο της και αγαπάμε τις ταινίες της.

Σωτήρης Μουστάκας
Ένας από τους πασίγνωστους κωμικούς της Ελλάδας, που με τις ταινίες του και το αστείο παρουσιαστικό του μας έκανε να γελάσουμε με την ψυχή μας. Ο Σωτήρης Μουστάκας μπορεί να διέπρεψε στον ελληνικό κινηματογράφο, όμως έλαβε μέρος στον «Αλέξη Ζορμπά» ενσαρκώνοντας το ρόλο του τρελού του χωριού. Επίσης, ο κωμικός είχε λάβει ένα συμβόλαιο από την εταιρεία παραγωγής Fox για να παίξει σε μια ταινία με τον Μάικλ Κέιν, όμως αρνήθηκε. Σε συνέντευξή του είχε πει πως το θεώρησε μια χαμένη ευκαιρία που έπρεπε οπωσδήποτε να αρπάξει. Μπορεί να μην έκανε, λοιπόν, μεγάλη καριέρα στο Hollywood, όμως έγινε αγαπητός στη χώρα μας.

Μιχάλης Γιαννάτος
Ηθοποιός από τους λίγους που κατάφερε να βγει έξω από τα εγχώρια καλλιτεχνικά δρώμενα και να διαπρέψει. Ο Γιαννάτος μιλούσε άπταιστα 5 γλώσσες –ελληνικα ,τούρκικα, γαλλικά, ιταλικά και ισπανικά- γεγονός που τον βοήθησε στην διεθνή του καριέρα. «Το εξπρές του Μεσονυχτίου», «Το μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι» και το «Μόναχο» είναι μερικές από τις ξένες παραγωγές στις οποίες έπαιξε.

Μάλιστα είχε δουλέψει δίπλα σε πασίγνωστα ονόματα όπως τον Άντονι Κουίν, τον Νίκολας Κέιτζ και την Πενέλοπε Κρουζ. Στα εγχώρια κινηματογραφικά γεγονότα είχε συμμετάσχει με μεγάλη επιτυχία σε πολλές ταινίες και σειρές, αφήνοντας πάντα τις καλύτερες εντυπώσεις.

Δέσπω Διαμαντίδου
Κορυφάια ηθοποιός τόσο του κινηματογράφου όσο και του θεάτρου. Συνεργάστηκε με τη Μελίνα Μερκούρη στο «Ποτέ την Κυριακή», αλλά η διεθνής καριέρα ήρθε το 1965 όταν εμφανίστηκε στην ταινία «No Mr Johnson» σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Γρηγορίου. Έπειτα, το 1967 έφυγε για τις ΗΠΑ, όπου εκτός από κινηματογράφο, έκανε και θέατρο παίζοντας στο Broadway της Νέας Υόρκης.

Κατίνα Παξινού
Το όνομά της είναι γνωστό παγκοσμώς αφού κατάφερε να μαγέψει το κοινό όχι μόνο του κινηματογράφου, αλλά κυρίως του θεάτρου. Με αξιομνημόνευτες ερμηνείες στο σανίδι, η Κατίνα Παξινού έπαιξε σε θέατρα όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Η Κατίνα Παξινού κέρδισε το 1944 το όσκαρ ηθοποιίας για την ταινία «Για ποιον χτυπάει η καμπάνα» και για το έργο «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» βραβεύτηκε με βραβείο Κοκτώ. Το μοναδικό της ταλέντο αναγνωρίστηκε παγκοσμίως κάνοντας το όνομά της γνωστό στο Hollywood.

Προηγούμενο άρθροΓιατί ο Σωτήρης Μουστάκας είχε αρχαιoελληνικά ονόματα
Επόμενο άρθροΌταν ο κινηματογράφος προσπάθησε να αποκτήσει άρωμα Χόλιγουντ