Το λαϊκό προσκύνημα που έγινε για την απαγορευμένη ταινία του Νίκου Αλευρά «Πέφτουν οι σφαίρες σαν το χαλάζι»

Στείλε μας το δικό σου άρθρο!!!

 

Ήταν το Σαββατόβραδο της 28ης Απριλίου 1984, όταν προβλήθηκε στην ΕΡΤ2 (πρώην Υ.Ε.Ν.Ε.Δ.) η λογοκριμένη ταινία του 1977, «Πέφτουν οι σφαίρες σαν το χαλάζι». Μια ιδιαίτερη ταινία του Νίκου Αλευρά (σενάριο, σκηνοθεσία και παραγωγή), διάρκειας 150 λεπτών.

Για το κινηματογραφόφιλο κοινό το φιλμ είναι παντελώς άγνωστο αφού στη πρώτη προβολή του στις σκοτεινές αίθουσες, στις 9 Ιανουαρίου 1978, πέρασε μάλλον απαρατήρητο, με 19.488 εισιτήρια.

Καθώς η ταινία ήταν πανελληνίως άγνωστη, ο τίτλος στην αρχή προϊδέαζε, για ταινία περιπέτειας ή πολεμικής δράσης στο στυλ των παραγωγών του Τζέΐμς Πάρις.

Κάπως έτσι το σκέφτηκε ο υπεύθυνος προγραμματισμού της κρατικής τηλεόρασης, κάπως έτσι το σκέφτηκε και ο υπεύθυνος του τεχνικού ελέγχου που γίνεται πάντα πριν βγει οτιδήποτε στον αέρα και κάτι τέτοιο περίμενε ότι θα δει και η ελληνική οικογένεια μαζεμένη κάθε Σαββατόβραδο μπροστά στη Μικρή Οθόνη.

1 (3)

Γρήγορα οι τηλεθεατές αντιλήφθηκαν, ότι η συγκεκριμένη ταινία έχει ένα ακαταλαβίστικο στόρι αφού από τα πρώτα καρέ, ένας γενειοφόρος μαντράχαλος εμφανιζόταν να υποδύεται ένα…μωρό και φορώντας…πάνα να θηλάζει στην αγκαλιά μιας γυναίκας (υποτίθεται της μάνας του, αν και έμοιαζε συνομήλική του)! Είχε ήδη προηγηθεί μια σκηνή, όπου η ίδια γυναίκα ψηλάφιζε τ’ απόκρυφα του εν λόγου μαντράχαλου, βάζοντάς του στην…ευαίσθητη περιοχή, ταλκ, επειδή είχε…συγκαεί.

Ακολουθεί άλλη μια σκηνή με τον…πρωταγωνιστή να βρίσκεται σε μια κούνια, όπου και δέχεται την επίσκεψη γυμνόστηθων γυναικών της γειτονιάς, που τον παινεύουν. Εδώ εντοπίζεται και η ατάκα: «Αχ, το άτιμο, έβγαλε και τριχούλες!».

1 (2)

Το αποτέλεσμα;  Ήταν να κατακλυστεί από αμέτρητα τηλέφωνα διαμαρτυρίας η ΕΡΤ και να διακόψει άρον-άρον την προβολή! Φημολογείται πως ένα από αυτά τα τηλεφωνήματα, ήταν του τότε πρωθυπουργού, Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο σκηνοθέτης ροής πανικοβλήθηκε και δόθηκε εντολή να σταματήσει τη  προβολή της ταινίας και επειδή δεν υπήρχε εφεδρικό πρόγραμμα «κατέβηκαν»  οι διακόπτες και το κανάλι έπαψε να εκπέμπει για κάποια ώρα!

myselvi.gr


Επεξεργασία ηθοποιών


Επεξεργασία παρασκηνίου

Σχόλια
Loading...