Το λαγιαρνί (1930)

Το λαγιαρνί 

Έτος: 1930
Διάρκεια:
Είδος: Βουκολική
Σκηνοθεσία: Ιωάννης Λούμος
Σενάριο: Ιωάννης Λούμος
Παραγωγός: Ελλάς Φιλμ

Ηθοποιοί: Ρίτα Μυράτ (Μάρω) , Άρης Βλαχόπουλος , Θανάσης Μαρίκος (γερο-Μάνθος, αρχιτσέλιγκας) , Νίκος Βλαχόπουλος  , Ευρυδίκη Αμηρά , Ευάγγελος Μενεξής , Γιάννης Σπαρίδης.

Πλοκή: Ένας ηλικιωμένος τσέλιγκας, ο Μάνθος, έχει μια πανέμορφη κόρη, τη Μάρω. Ονειρεύεται για γαμπρό του το πιο πλούσιο παλικάρι του χωριού. Όμως η Μάρω αγαπάει τον Λαμπρινό, έναν ωραίο αλλά φτωχό νέο, που βρίσκεται στην υπηρεσία του πατέρα της. Ο Λαμπρινός, που και αυτός αγαπάει τη Μάρω, ζητάει το χέρι της από τον πατέρα της. Εκείνος, έξαλλος από θυμό, αρνείται και τους απαγορεύει να βλέπει ο ένας τον άλλο. Η Μάρω βρίσκεται κλεισμένη στο σπίτι και ο Λαμπρινός παίζει τη φλογέρα του στη στάνη. Αυτή είναι και η μόνη επικοινωνία που μπορούν να έχουν.

Κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου πανηγυριού, που γίνεται στο χωριό, έρχονται ληστές στη στάνη του Μάνθου. Ο Λαμπρινός αντιστέκεται και κερδίζει τον θαυμασμό του λήσταρχου, που δίνει εντολή να μην τον σκοτώσουν αμέσως. Παρακαλεί τον λήσταρχο να του επιτρέψει να παίξει τη φλογέρα του για τελευταία φορά και παίζει το «έβγα Μάρω απ’ το χορό». Η Μάρω, κλεισμένη στο σπίτι, ακούγοντας τον λυπητερό, σπαρακτικό σκοπό αντιλαμβάνεται ότι κάτι κακό συμβαίνει στη στάνη και τρέχει στο πανηγύρι για να ειδοποιήσει τον πατέρα της. Τη στιγμή που οι ληστές είναι έτοιμοι να σκοτώσουν τον Λαμπρινό, έρχονται οι ενισχύσεις σώζοντας τον βοσκό και την περιουσία του τσέλιγκα. Ο γερο-Μάνθος δεν μπορεί πια να αρνηθεί τον έρωτα των δυο νέων και δίνει την ευχή του…

Trivia: Ήταν μια παραγωγή της εταιρίας «Ελλάς Φιλμ» του Λούμου με «καθαρά ελληνική υπόθεση», δηλαδή ένα βουκολικό ειδύλλιο με φουστανέλες, στάνες, ελληνικό χωριό, ελληνικά έθιμα, ελληνική ζωή και ελληνικό χρώμα (Έθνος, 29.03.1930).

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 31 Μαρτίου 1930 στον κινηματογράφο Σπλέντιντ, ενώ στις 3 Απριλίου, ο συντάκτης του Έθνους χαρακτήριζε το «Λαγιαρνί» ως την «καλλιτέρα ελληνική ταινία της εφετινής περιόδου» κάνοντας μάλιστα λόγο και κοσμοσυρροή θεατών. Ιδιαίτερους επαίνους επιφύλαξε για τον σκηνοθέτη, αλλά και για του ηθοποιούς Μαρίκο και Ρίτα Μυράτ, για τους οποίους έγραφε ότι «μπορεί κανείς να πη ότι είνε οι καλλίτεροι από τους Έλληνας ηθοποιούς, οι οποίοι ενεφανίσθησαν μέχρι σήμερον επί της οθόνης«. Θετικά ήταν τα σχόλια και για την υπόθεση του έργου, που ήταν «παρμένη μέσα από την ελληνική ζωή… ζωνταντεύοντας το παληό δημοτικό τραγούδι«.

retrodb

ola-ta-kala.blogspot

Σχόλια
Loading...