«Τα Σατυρικά» (1977) των Μιχάλη Αρχοντίδη & Γιώργου Σουρή

0
22

Τα Σατυρικά

Του Ηλία Δ. Τάσκου.

Ο Ντίνος Ηλιόπουλος υπήρξε από τους πλέον αξιόλογους ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου.

Με απίστευτη θεατρική παιδεία, πνευματική καλλιέργεια και μια αριστοκρατική εμφάνιση χάρισε το γέλιο στο ελληνικό κοινό.

Πολυτάλαντος δεν ήταν λίγες οι φορές που ερμήνευσε χαριτωμένα τραγουδάκια, όταν το απαιτούσαν οι ρόλοι του στις ταινίες του.

Άλλωστε ήταν από τους πρώτους ηθοποιούς που έπαιξαν στα κινηματογραφικά μιούζικαλ.

Το τραγούδι ο Ντίνος Ηλιόπουλος το αντιμετώπιζε πάντα με σοβαρότητα αλλά και με φόβο μην τυχόν δεν είναι τέλειος και σε αυτό.

Άλλωστε ποτέ δεν «έπαιξε» τον τραγουδιστή, πάντα το έβλεπε σαν εσωτερική αναγκαιότητα του ρόλου του.

Η σημαντικότερη δισκογραφική παρουσία του υπήρξε το άλμπουμ «Τα Σατυρικά» (1977), βασισμένο στη ποίηση του Γιώργου Σουρή.

Ένας από τους σημαντικότερους σατιρικούς ποιητές της νεότερης Ελλάδας, χαρακτηρισμένος ως ο «Σύγχρονος Αριστοφάνης».

Τη μουσική γράφει ο Μιχάλης Αρχοντίδης. Ένας βραβευμένος συνθέτης ενορχηστρωτής, διευθυντής ορχήστρας και δάσκαλος.

Ένας δυσεύρετος δίσκος!!!

Η συγκεκριμένη έκδοση είναι σήμερα δυσεύρετη

και περιλαμβάνει απαγγελίες και τραγούδια πάνω σε στίχους του Γιώργου Σουρή συνοδευόμενα με διευκρινιστικά σχόλια.

Μαζί με τον Ντίνο Ηλιόπουλο συμμετέχει η Λήδα Πρωτοψάλτη και ο Άγγελος Γεωργιάδης.

Η ηχογράφηση περιλαμβάνει επίσης ένα πρόλογο, καθώς και ενδιάμεσα σχόλια που γράφτηκαν από τον Φρίξο Ηλιάδη.

 

Σχόλια
Ilias Taskou
Γεννημένος στον αστερισμό του Σκορπιού, ο Ηλίας Τάσκου πιστεύει πολύ στον πολιτισμό και την τέχνη. Στο σπίτι του αναπαύονται όλες οι ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου και ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού θεάματος. Υπήρξε ο δημιουργός της καθημερινής εκπομπής της τηλεόρασης Αμφίπολης «Τα αστέρια λάμπουν για πάντα», όπου κατέγραψε με μοναδικό τρόπο όλους τους μεγάλους του θεάτρου, του κινηματογράφου, της μουσικής και της τηλεόρασης. Με απόλυτο σεβασμό σκιαγράφησε τα πορτραίτα όλων αυτών που σημάδεψαν το νεότερο ελληνικό πολιτισμό. Με πάθος παλεύει να παρατείνει τη ζωή του κλασικού ελληνικού κινηματογράφου.Πάθος μοναδικό από έναν νέο άνθρωπο… Έχει εκδώσει δύο βιβλία με θέμα το ελληνικό σινεμά κάνοντας έναν αγώνα δρόμου, επιμονής, υπομονής και πολλές φορές και αμφισβήτησης για να σώσει ένα σπάνιο υλικό, που συγκεντρώνει εδώ και χρόνια. Έχει πάρει συνεντεύξεις από τον Κώστα Βουτσά, τη Ζωζώ Σαπουντζάκη, τον Στάθη Ψάλτη, τον Κώστα Καζάκο, τον Γιώργο Κωνσταντίνου, την Καίτη Παπανίκα, την Μάρθα Καραγιάννη, τον Αλέξανδρο Μπουρδούμη, την Μαίρη Βιδάλη και τόσους άλλους.Από το 2016 συνεργάζεται με το MySelvi.gr και από το 2018 έχουμε την χαρά να συνεργάζεται και με το ellinikoskinimatografos.gr