Ιατρίδης Σταύρος

Σταύρος Ιατρίδης

Ο Σταύρος Ιατρίδης ήταν Έλληνας ηθοποιός, πρωταγωνιστής κυρίως του θεατρικού είδους της επιθεώρησης αποδίδοντας διάφορους τύπους της αστικής Αθήνας.
Γεννήθηκε στην Μανσούρα της Αιγύπτου το 1902 και η πρώτη του εμφάνιση στη θεατρική σκηνή ήταν το 1919.

Από τότε ανέπτυξε μια πλούσια δραστηριότητα που γρήγορα τον ανέδειξε σε πρωτεύοντες ρόλους στις οπερέτες και στις επιθεωρήσεις.

Αργότερα δημιουργεί δικούς του θιάσους με τους οποίους και εμφανίζεται στο θεατρόφιλο κοινό της Αθήνας και της επαρχίας.
Η συμμετοχή του επίσης στις παραγωγές του ελληνικού κινηματογράφου ήταν πλούσια.

Χαρακτηριστικοί υπήρξαν οι ρόλοι του καθηγητή αλλά και ως «κύριος» της Ρένας Βλαχοπούλου και του Βασίλη Αυλωνίτη σε νυχτερινή έξοδό τους.

Χαρακτηριστική υπήρξε η κινηματογραφική του ατάκα, όταν του ζήτησε βοήθεια η υποδυόμενη, συνήθως, τη σύζυγό του Μαρίκα Κρεβατά που είχε κλεισθεί στο ασανσέρ, της απάντησε: «Να σε παίρνανε τα σύννεφα, οι άνεμοι, τα κύματα..» (Όχι, αυτή η ατάκα είναι του Γιώργου Γαβριηλίδη (1908-1980), στο έργο Στουρνάρα 288, όταν η Μαρίκα Κρεβατά – γυναίκα του στο έργο μα και στη ζωή – κλείστηκεστο ασανσέρ. Παράλληλα είχε αποδοθεί και στις εικαστικές τέχνες φιλοτεχνώντας γλυπτικά έργα καθώς και στη γελοιογραφία επί της οποίας έργα του δημοσίευσε σε περιοδικά και εφημερίδες.

Πέθανε το 1974 στην Αθήνα.

Αδελφή του ήταν η ηθοποιός Σωτηρία Ιατρίδου. 

Στείλε μας το δικό σου άρθρο!!!
Φιλμογραφία 

Βοήθεια ο Βέγγος φανερός πράκτωρ 000 (1967)
Είναι ένας… τρελός τρελός Βέγγος (1965)
Έξω φτώχεια και καλή καρδιά (1964)[σκηνοθέτης]
Η γέφυρα της ευτυχίας (1964)[πατέρας]
Ένας βλάκας με πατέντα (1963)
Δουλειές του ποδαριού (1962) 
Ο άντρας της γυναίκας μου (1962)
Χωρίς μητέρα (1961)
Κορίτσια της Αθήνας (1961)
Διαμάντω (1961)
Το νησί της αγάπης (1960)
Ανθισμένη αμυγδαλιά (1959)
Η μουσίτσα (1959) [Βύρων]
Ο θείος από τον Καναδά (1959) [Χαρίλαος]
Οι κληρονόμοι του Καραμπουμπούνα (1959) 
Όσο υπάρχουν γυναίκες (1959)[σύζυγος Λολότας και διευθυντής Άννας]
Διακοπές στην Αίγινα (1958) [Ντόντος / Θόδωρος]
Μια ζωή την έχουμε! (1958)
Χαρούμενοι αλήτες (1958) [Παραξενίδης]
Πρωτευουσιάνικες περιπέτειες (1956) [θείος]
Χαρούμενο ξεκίνημα (1954) [μεθυσμένος]
Εκείνες που δεν πρέπει ν`αγαπούν (1951)
Απογραφή (1939)

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.

Επεξεργασία ηθοποιών


Επεξεργασία παρασκηνίου

Σχόλια
Loading...