Τα «Σονέτα» της Αγάπης Μολυβιάτη-Βενέζη

0
296

Αγάπη Μολυβιάτη – Βενέζη

Του Ηλία Δ.Τάσκου.

Η Αγάπη Μολυβιάτη γεννήθηκε στο Αϊβαλί της Μ. Ασίας.Το 1922 με απέλπιδες προσπάθειες, σώζει τελικά τον αδελφό της Ηλία Βενέζη (κατόπιν διάσημο λογοτέχνη), από τα τάγματα εξόντωσης.

Από το γάμο της με τον Γεώργιο Μολυβιάτη απέκτησε δύο γιους, τον Πέτρο μετέπειτα πρέσβη και Υπουργό Εξωτερικών, στενό συνεργάτη του Κ. Καραμανλή και τον Αντώνη Μολυβιάτη, επί χρόνια διευθυντή γνωστής Ελβετικής αεροπορικής εταιρίας,στην Αθήνα.

Όπως και ο αδελφός της Ηλίας Βενέζης, έτσι και  η Αγάπη Μολυβιάτη είχε μια λαμπρή πορεία στα Ελληνικά Γράμματα.

Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 70 εκδίδεται  η πρώτη ποιητική της συλλογή, «Το πρόσωπο της ζωής»(1976)

και αμέσως μετά «Τα Σονέτα»(1978)  τα οποία απέσπασαν εξαιρετικές κριτικές.

 

Ο Δημήτρης Χορν διαβάζει τα «Σονέτα»…

Το 1980 μετά από προτροπή της ίδιας ο κορυφαίος μας ηθοποιός Δημήτρης Χορν ηχογραφεί τα «Σονέτα».

Το υπέροχο ηχόχρωμα της φωνής του αλλά και η εκφραστικότητα της δημιουργούν ένα ηχητικό ντοκουμέντο.

Την ανάγνωση συνοδεύουν μουσικά θέματα του Arcangelo Corelli και του Domenico Scarlatti.

Η ακρόαση της απαγγελίας των ποιημάτων είναι απόλυτα συγκινητική με μια έντονη αίσθηση βιωματικής ταύτισης.

Εργογραφία της Αγάπης Μολυβιάτη

«Το πρόσωπο της ζωής» – 1976

«Τα Σονέτα» – 1978

«Το χρονικό των δέκα ημερών» – 1981 (Α΄Βραβείο Ειρήνης και Φιλίας Άμπντί και Α΄Βραβείο Εστίας Νέας Σμύρνης).

 

Σχόλια
Ilias Taskou
Γεννημένος στον αστερισμό του Σκορπιού, ο Ηλίας Τάσκου πιστεύει πολύ στον πολιτισμό και την τέχνη. Στο σπίτι του αναπαύονται όλες οι ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου και ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού θεάματος. Υπήρξε ο δημιουργός της καθημερινής εκπομπής της τηλεόρασης Αμφίπολης «Τα αστέρια λάμπουν για πάντα», όπου κατέγραψε με μοναδικό τρόπο όλους τους μεγάλους του θεάτρου, του κινηματογράφου, της μουσικής και της τηλεόρασης. Με απόλυτο σεβασμό σκιαγράφησε τα πορτραίτα όλων αυτών που σημάδεψαν το νεότερο ελληνικό πολιτισμό. Με πάθος παλεύει να παρατείνει τη ζωή του κλασικού ελληνικού κινηματογράφου.Πάθος μοναδικό από έναν νέο άνθρωπο… Έχει εκδώσει δύο βιβλία με θέμα το ελληνικό σινεμά κάνοντας έναν αγώνα δρόμου, επιμονής, υπομονής και πολλές φορές και αμφισβήτησης για να σώσει ένα σπάνιο υλικό, που συγκεντρώνει εδώ και χρόνια. Έχει πάρει συνεντεύξεις από τον Κώστα Βουτσά, τη Ζωζώ Σαπουντζάκη, τον Στάθη Ψάλτη, τον Κώστα Καζάκο, τον Γιώργο Κωνσταντίνου, την Καίτη Παπανίκα, την Μάρθα Καραγιάννη, τον Αλέξανδρο Μπουρδούμη, την Μαίρη Βιδάλη και τόσους άλλους.Από το 2016 συνεργάζεται με το MySelvi.gr και από το 2018 έχουμε την χαρά να συνεργάζεται και με το ellinikoskinimatografos.gr