«Ο Ανήφορος» (1964) του Μίμη Πλέσσα

0
34

Ο Ανήφορος

Του Ηλία Δ.Τάσκου.

Ο Ανήφορος» είναι ένα καλογυρισμένο μελό με πρωταγωνιστές τη Ξένια Καλογεροπούλου και το Γιάννη Φέρτη.

Γυρίστηκε το 1964 από τη Μαρία Πλυτά επάνω σε δικό της σενάριο με την υπέροχη μουσική του Μίμη Πλέσσα.

Ποια ήταν η Μαρία Πλυτά;

Η Μαρία Πλυτά ήταν η πρώτη γυναίκα που μπήκε ως σκηνοθέτρια σε έναν χώρο που όπως παντού, έτσι και στη χώρα μας ήταν κατ’ εξοχήν ανδροκρατούμενος.

Ανήσυχο πνεύμα, ξεκίνησε ως καλλιτεχνική διευθύντρια στην ταινία της Φίνος Φιλμ «Μαρίνα»(1947).

Χωρίς να καταφύγει σε καμία ευκολία σε ότι αφορούσε την επιλογή των θεμάτων της και τη σκηνοθεσία υπηρέτησε τον καλό ελληνικό κινηματογράφο.

«Ο Ανήφορος»(παραγωγή της Σάββας Φιλμ Α.Ε.) μοιάζει σήμερα ξεπερασμένη ταινία ως προς το στόρι.

Η κεντρική ηρωίδα εκφράζει το ηθικό στοιχείο με τη Ξένια Καλογεροπούλου να δημιουργεί έναν από τους καλύτερους ρόλους της στη μεγάλη οθόνη.

Άλλωστε το φιλμ δεν είναι τίποτα άλλο από μια ηθογραφία των χρόνων του 60 καλογυρισμένη

με ένα εκπληκτικό καστ από το οποίο ξεχωρίζουν η Μαρία Αλκαίου, η Καίτη Παπανίκα, ο Γιάννης Φέρτης και ο Βύρων Πάλλης.

Υπέροχες και οι Αδελφές Έρρικα και Μαργαρίτα Μπρόγερ στο χαριτωμένο τραγούδι του Πλέσσα.

«Ο Ανήφορος» έκανε πρεμιέρα στις 12 Οκτωβρίου 1964 κόβοντας 166.958 εισιτήρια στις αίθουσες Α΄προβολής.

Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη ταινία είναι η πρώτη του ζευγαριού Ξένιας  Καλογεροπούλου – Γιάννη Φέρτη μετά την επισημοποίηση του δεσμού τους και του γάμου τους στις 15 Ιουνίου 1964.

Το σάουντρακ της ταινίας δεν εκδόθηκε ποτέ!!!

 

Σχόλια
Ilias Taskou
Γεννημένος στον αστερισμό του Σκορπιού, ο Ηλίας Τάσκου πιστεύει πολύ στον πολιτισμό και την τέχνη. Στο σπίτι του αναπαύονται όλες οι ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου και ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού θεάματος. Υπήρξε ο δημιουργός της καθημερινής εκπομπής της τηλεόρασης Αμφίπολης «Τα αστέρια λάμπουν για πάντα», όπου κατέγραψε με μοναδικό τρόπο όλους τους μεγάλους του θεάτρου, του κινηματογράφου, της μουσικής και της τηλεόρασης. Με απόλυτο σεβασμό σκιαγράφησε τα πορτραίτα όλων αυτών που σημάδεψαν το νεότερο ελληνικό πολιτισμό. Με πάθος παλεύει να παρατείνει τη ζωή του κλασικού ελληνικού κινηματογράφου.Πάθος μοναδικό από έναν νέο άνθρωπο… Έχει εκδώσει δύο βιβλία με θέμα το ελληνικό σινεμά κάνοντας έναν αγώνα δρόμου, επιμονής, υπομονής και πολλές φορές και αμφισβήτησης για να σώσει ένα σπάνιο υλικό, που συγκεντρώνει εδώ και χρόνια. Έχει πάρει συνεντεύξεις από τον Κώστα Βουτσά, τη Ζωζώ Σαπουντζάκη, τον Στάθη Ψάλτη, τον Κώστα Καζάκο, τον Γιώργο Κωνσταντίνου, την Καίτη Παπανίκα, την Μάρθα Καραγιάννη, τον Αλέξανδρο Μπουρδούμη, την Μαίρη Βιδάλη και τόσους άλλους.Από το 2016 συνεργάζεται με το MySelvi.gr και από το 2018 έχουμε την χαρά να συνεργάζεται και με το ellinikoskinimatografos.gr