Ο άνθρωπος που έκανε τηλεόραση με όρους κινηματογράφου, Κώστας Κουτσομύτης

Έκανε τηλεόραση με όρους κινηματογράφου. Αν δεν υπήρχε στο χώρο, σίγουρα η ελληνική τηλεόραση θα ήταν φτωχότερη.

Στείλε μας το δικό σου άρθρο!!!

Τι να πρωτοθυμηθείς. Το ιστορικό πλέον «Εκείνος κι εκείνος» με τους Διαμαντόπουλο-Μιχαλακόπουλο ή το τελευταίο του τηλεοπτικό δημιούργημα «Οι μάγισσες της Σμύρνης»;
Ανάμεσα τους, σπουδαίες κινηματογραφικές ματιές στη μικρή οθόνη «Τερέζα Βάρμα Δακόστα», «Καπνισμένος ουρανός». «Κίτρινος φάκελλος», «Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά», «Η εκτέλεση» «Πρόβα Νυφικού», «Η αγάπη άργησε μια μέρα», «Ο μεγάλος θυμός», «Υστερα ήρθαν οι μέλισσες», «Τα παιδιά της Νιόβης», «Ματωμένα Χώματα».

«Στα μηχανάκια της AGB αρέσουν τα σκουπίδια» συνήθιζε να λέει, παρότι ήταν ο άνθρωπος που τα πήγαινε εξαιρετικά καλά μαζί τους.

Ποιος θα ήθελε να είναι, αν μπορούσε να σκηνοθετήσει τη ζωή του; Ο Λούης ο ήρωας του Κώστα Μουρσελά από τα «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά», ελεύθερος και ανεξάρτητος.

Βαμμένα κόκκινα μαλλιά

Γεννήθηκε στα Γρεβενά Μακεδονίας και σπούδασε κινηματογράφο στην Ανώτατη Σχολή Κινηματογράφου της Βιέννης.
Το 1965 γυρίζει την πρώτη του ταινία μικρού μήκους, “ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ”. Το 1966 γράφει σε συνεργασία με τον Βασίλη Βασιλικό το σενάριο “Θύματα Ειρήνης” βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του συγγραφέα. Επιστρέφοντας στη Ελλάδα εργάζεται ως βοηθός σκηνοθέτης στην μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, την FINOS FILM.

Καινοτομούσε και τολμούσε. Πειραματιζόταν και έφτασε το ελληνικό σήριαλ ένα βήμα παραπέρα. Πολυδάπανες, πολυπρόσωπες και πλούσιες δουλειές. Συνεργάζεται με διάφορους παραγωγούς και σκηνοθετεί για την ελληνική τηλεόραση αρκετές τηλεοπτικές σειρές μεταφέροντας στην οθόνη τα πιό γνωστά έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Καραγάτση, Γερμανό, Λιλη Ζωγράφου, Ντόρα Γιαννακοπούλου, Διδώ Σωτηρίου κ.α.

Χαλκίδα βράβευση τιμής ένεκεν στην πολυετή προσφορά του στον κινηματογράφο 

Πολυβραβευμένος 
Το 1992 κερδίζει το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Τηλεοπτικών Παραγωγών για τη σειρά «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά». Η σειρά κερδίζει συνολικά οκτώ βραβεία.

Βαμμένα κόκκινα μαλλιά

Το 1998 κερδίζει το βραβείο σκηνοθεσίας στα Τηλεοπτικά Βραβεία “Πρόσωπα” για τη σειρά «Η αγάπη άργησε μια μέρα». Η σειρά κερδίζει συνολικά ένδεκα βραβεία.

Το 2000 η σειρά «Υστερα ήρθαν οι μέλισσες» κερδίζει συνολικά τρία βραβεία στα Τηλεοπτικά Βραβεία “Πρόσωπα”.

Τα παιδιά της Νιόβης

Το 2005 κερδίζει το βραβεία σκηνοθεσίας και σεναρίου στα Τηλεοπτικά Βραβεία “Πρόσωπα” για τη σειρά «Τα παιδιά της Νιόβης». Η σειρά κερδίζει συνολικά πέντε βραβεία.

Οι μάγισσες της Σμύρνης

Το 2006 η σειρά «Οι μάγισσες της Σμύρνης» κερδίζει συνολικά τέσσερα βραβεία στα Τηλεοπτικά Βραβεία “Πρόσωπα”.

«Στις μέρες μας, τη ωραιότερη λέξη ‘κουλτούρα’, που σημαίνει πολιτισμός, την έκαναν υβριστική, γελοία. Σου λένε ‘κουλτουριάρης’ και σε βρίζουν» έλεγε και ήταν περήφανος που την υπηρετούσε.

Επεξεργασία ηθοποιών


Επεξεργασία παρασκηνίου

Σχόλια
Loading...