ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Το Οι Γερμανοί ξανάρχονται είναι ο τίτλος σατιρικής/κωμικής/κοινωνικής, ελληνικής, κινηματογραφικής ταινίας, σε παραγωγή της Φίνος Φιλμ, (Ένωσις Συνεργαζόμενων Καλλιτεχνών), η οποία προβλήθηκε στον κινηματογράφο το 1948, σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου. Το σενάριο το έγραψε ο σκηνοθέτης, με τον Χρήστο Γιαννακόπουλο, το οποίο βασίστηκε σε δικό τους θεατρικό έργΟ

Επίκεντρο της ταινίας είναι ένας φιλήσυχος οικογενειάρχης o Θόδωρος μετά τον πόλεμο και την Κατοχή στην Αθήνα βλέπει τα εμφύλια πάθη να θεριεύουν και όλοι να έχουν ξεχάσει το δράμα της Κατοχής. Μια μέρα στον ύπνο του βλέπει ένα όνειρο πως οι Γερμανοί ξανάρχονται και όλοι αρχίζουν να ξαναζούν την αγριότητα που ζούσαν, μέχρι πριν λίγα χρόνια.

photo10_germanoi_ksanarxontai

Η ταινία ξεκινά με τον Θόδωρο να ψωνίζει από ένα πλανόδιο πωλητή, όπου και συναντά ένα γνωστό του, ενώ παρακάτω τσακώνονται δύο άτομα για τα πολιτικά, με τον Θόδωρο να διαφωνεί με όλα αυτά. Λίγο πιο κάτω βλέπει έναν τραυματία, ενώ παρακάτω γίνεται θύμα διασταυρωμένων πυρών, χωρίς όμως να του συμβεί κάτι. Επιστρέφοντας σοκαρισμένος στην αυλή όπου ζούσε, λέει στους γείτονες του πόσο αποστρέφεται αυτή την κατάσταση, που μετά τον πόλεμο, η Ελλάδα δεν μπορεί να βρει ησυχία. Εν τω μεταξύ, ένας από τους γείτονές του, ο Ζήσης, διαβάζει στην εφημερίδα ότι ο Χίτλερ, τελικά, ζει, κάπου στο Τιρόλο, μαζί με την Εύα Μπράουν. Μη θέλοντας να ακούει άλλα, πάει στην καρέκλα του και τον παίρνει ο ύπνος.

wiki_cinema_germanoi

Όμως, ξυπνάει απότομα, όταν ακούει φωνές απ’ έξω, ότι η Ευρώπη δέχεται επίθεση από τους Γερμανούς ξανά. Τότε, αρχίζει μία αφήγηση, για το πώς η Γερμανία αρχίζει να κυριαρχεί ξανά στην Ευρώπη. Αφού τελειώσει η αφήγηση, η ταινία επιστρέφει στην αυλή, όπου όλοι μαζί ακούνε γερμανικά στο ραδιόφωνο. Η δεύτερη αυτή Κατοχή τους βρίσκει ξανά στην πείνα και στην εξαθλίωση: ο Ζήσης έκανε ψητό τον σκύλο, τον Φλοξ, η Ουρανία (γυναίκα του Θόδωρου), βράζει τον Πισπιρίγκο, ένα καναρίνι, για την κόρη τους κ.λπ. Παράλληλα, παρατηρούσαν έναν τύπο να τους παρακολουθεί και να κάνει βόλτες έξω από την αυλή τους. Κάποια στιγμή, ο τύπος αυτός, μπαίνει μέσα στην αυλή τους, και μετά από ανάκριση, βρίσκει ένα ραδιόφωνο που είχαν κρύψει στο πηγάδι τους & τότε συλλαμβάνονται όλοι οι άντρες της αυλής.

page127_1

Η ταινία, μετά, μεταφέρεται στις φυλακές, όπου όλοι βρέθηκαν στο ίδιο κελί, ενώ μαζί τους βρίσκεται κι ένας πατριώτης που τους λέει ότι τα κάγκελα είναι φαγωμένα και θα μπορέσουν να φύγουν. Αφού μπόρεσαν να φύγουν, τελικά βρίσκονται σε μία ψυχιατρική κλινική, στην οποία περίμεναν πέντε πατριώτες, ώστε να τους οδηγήσουν στα βουνά. Ο Θόδωρος μένει μόνος του, ώστε να μιλήσει με τον Νίκο, ο οποίος θα τους οδηγούσε εκεί. Τελικά, εμφανίζεται ένας τρελός, με τον οποίον αρχικά ο Θόδωρος συμφωνούσε σε όλα, κατόπιν λύνεται η παρεξήγηση, μόνο που οι Γερμανοί είχαν έρθει κι αυτοί στην κλινική. Έτσι, εκείνος ο τύπος εμφανίζεται ξανά, όμως η ηρωική κίνηση της Έλλης, τον αφοπλίζει και, τελικά, τον ακινητοποιούν, δένοντάς τον σε μία καρέκλα. Κατόπιν, αρχίζει η ανταλλαγή πυρών.

%ce%be%ce%be%ce%be

Η ταινία, τελειώνει, με τον Θόδωρο να παραμιλάει στον ύπνο του. Άργησε, βεβαίως, αλλά, τελικά, κατάλαβε ότι όλα αυτά ήταν ένας εφιάλτης, βλέποντας τους γείτονες του, στην καθιερωμένη ρουτίνα τους. Τελειώνοντας, αρχίζει ένας μονόλογος του Θόδωρου, απευθυνόμενος στον καναρίνι τους, το οποίο τελικά το αποδεσμεύει από το κλουβί του

%cf%84%ce%b1%ce%b9%ce%bd-%ce%b9%ce%b1

  • Η ταινία προβλήθηκε στις αίθουσες ΠειραιώςΑθηνών και προαστίων το 1948 και έκοψε 136.033 εισιτήρια.
  • Η ταινία πριν βγει στο κινηματογράφο, ήταν ένα θεατρικό έργο του Α.Σακελλάριου και του Χ.Γιαννακόπουλου, ονόματι «Οι Γερμανοί ξανάρχονται», το 1946. Την εποχή που παρουσιάστηκε, είχε προκαλέσει μεγάλη αίσθηση, διότι στην Ελλάδα οι πολιτικές εξελίξεις δεν είχαν καταλαγιάσει, ελέω Εμφυλίου Πολέμου.
  • Ήταν η πρώτη κινηματογραφική ταινία που σκηνοθέτησε ο Α.Σακελλάριος. Μάλιστα στην ταινία, παίζει και τον ρόλο ένας άνδρα που παρακολουθεί καυγά!
  • Ήταν η πρώτη μεγάλη εμπορική επιτυχία της Φίνος Φίλμ, ενώ για πολλούς θεωρείται ο προπομπός των μεγάλων επόμενων επιτυχιών του ελληνικού κινηματογράφου εκείνης της εποχής.
  • Στην ταινία αυτήν επίσης πρωτοεμφανίζεται η μεγάλη ηθοποιός Ίλια Λιβυκού, η οποία μετά έγινε αχώριστο δίδυμο με τον Β. Λογοθετίδη σε άλλες επόμενες μεγάλες ταινίες και θεατρικές παραστάσεις. Στην ταινία πρωτοεμφανίζεται ένας από τους μεγαλύτερους «μάγκες» του ελληνικού κινηματογράφου, ο Νίκος Φέρμας. Στους πρωτοεμφανιζόμενους της ταινίας, δεν πρέπει να παραλείψουμε την συμμετοχή του γνωστού Έλληνα ηθοποιού Στέφανου Στρατηγού.
Σχόλια
Loading...