Οι Άραβες, τα ρολόγια και ο Ξυπόλυτος Πρίγκηψ

Οι Άραβες και τα αμύθητα πλούτη τους αποτελούσαν διαχρονικά ένα από τα ισχυρότερα και πλέον διαδεδομένα στερεότυπα στην ελληνική κοινωνία.

Στείλε μας το δικό σου άρθρο!!!

Σε δύσκολες εποχές δε, που οι Έλληνες περνούσαν δύσκολα, το στερεότυπο αυτό ενισχύονταν και ασκούσε μια ακαταμάχητη γοητεία στο λαό μας.

Photo4_xypolitos

Σε αυτό ακριβώς το στερεότυπο στηρίχθηκε μια από τις πλέον επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της Finos Film, η οποία γυρίστηκε το 1966 με τίτλο «Ξυπόλυτος Πρίγκηψ» και πρωταγωνιστή τον σπουδαίο Κώστα Βουτσά, ο οποίος εκείνη την εποχή διένυε τη σπουδαιότερη περίοδο της μεγάλης καριέρας του και ήταν περιζήτητος.

PROMO_xypolutos

Η ταινία αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του θεατρικού έργου του Λάκη Μιχαηλίδη και του Γιώργου Κατσαμπή «Ο Πρίγκιπας της Ελενίτσας».

Το σενάριο είναι επηρεασμένο από την έλευση πολλών πλουσίων Αράβων στην Ελλάδα εκείνη την εποχή, οι οποίοι συνήθιζαν να μοιράζουν ρολόγια στους υπαλλήλους των ξενοδοχείων.

Ο Βουτσάς υποδύεται έναν φτωχό και άνεργο νέο που δέχεται να παραστήσει έναν Άραβα πρίγκιπα, προκειμένου να κερδίσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό που χρειάζεται για να παντρευτεί την όμορφη αγαπημένη του, την οποία υποδύεται η Μάρθα Καραγιάννη.

Όλα εξελίσσονται καλά, μέχρι που καταφτάνει ο αληθινός πρίγκιπας και ξεκινάει μια σειρά από ξεκαρδιστικές παρεξηγήσεις. Στα ατού της ταινίας, η παρουσία της Ζωζώ Σαπουντζάκη, η οποία ήταν στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας εκείνη την εποχή.

«Με τη μαεστρία του Γιάννη Δαλιανίδη, η Ζωζώ κατάφερε να δώσει αίγλη και πλούτο στην ταινία, μεταφέροντας το εκρηκτικό της ταμπεραμέντο στις επόμενες γενιές», επισημαίνει στην επίσημη ιστοσελίδα της η Finos Film.

Στον «Ξυπόλητο Πρίγκηψ» πρωταγωνιστούσαν ακόμα οι Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Βαγγέλης Σειληνός, Ανδρέας Μπάρκουλης, Νανά Σκιαδά, Δημήτρης Καλλιβωκάς, Γιώργος Τσιτσόπουλος, Δημήτρης Μπισλάνης, Άρης Μαλιαγρός, Μαίρη Μεταξά κ.α.

BANNER_xypolitos

Η μουσική ήταν του Μίμη Πλέσσα και η χορογραφία του Βαγγέλη Σειληνού.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 26 Δεκεμβρίου του 1966 και στην πρώτη προβολή της έκοψε 488.174 εισιτήρια.

Ο Γιάννης Δαλιανίδης εκτός από τη σκηνοθεσία είχε γράψει και το σενάριο.

πηγή

Επεξεργασία ηθοποιών


Επεξεργασία παρασκηνίου

Σχόλια
Loading...