«Οδύσσεια» του Νίκου Καζαντζάκη

0
20

Η «Οδύσσεια» του Καζαντζάκη

Του Ηλία Δ. Τάσκου.

Ο Νίκος Καζαντζάκης ξεκίνησε τη σύνθεση του τεράστιου επικού ποιήματος «Οδύσσεια», το 1924 στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου και συνέθεσε την Α΄ γραφή του.

Έξι χρόνια αργότερα ,το 1930 δηλαδή, διαμορφώθηκε η Β΄ γραφή του, σε μια περίοδο που ο συγγραφέας  έκανε αλλεπάλληλα ταξίδια  στο εξωτερικό.

Λίγα χρόνια αργότερα ο ποιητής επιχειρεί και Γ΄ γραφή του έργου, ενώ στα κατοπινά χρόνια επανέρχεται συνεχώς με νέες γραφές,

για να ολοκληρώσει οριστικά το έργο στα 1937 με επτά συνολικά τροποποιήσεις!

Η «Οδύσσεια» του Νίκου Καζαντζάκη είναι μια σύγχρονη επική δημιουργία η οποία ουσιαστικά αποτελεί τη συνέχεια της Οδύσσειας του Ομήρου.

Το ποίημα αποκαλύπτει την αγωνία και τον αγώνα του συγγραφέα να δημιουργήσει ένα έπος, ισάξιο της ομηρικής δημιουργίας.

Η έκτασή του φτάνει τους 33.333 στίχους.

Η μελοποίηση της «Οδύσσειας» από τον Νίκο Μαμαγκάκη

Το 1984 ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης παρουσιάζει το δίσκο βινυλίου «Οδύσσεια».

Το άλμπουμ περιλαμβάνει εκτενή μελοποιημένα αποσπάσματα από το ομώνυμο επικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη.

Ο συνθέτης συνεργάστηκε με το δισκογραφικό συνεταιρισμό των Νέων Καλλιτεχνών για τη παρουσίαση και τη διανομή του δίσκου.

Το εξώφυλλο σχεδιάστηκε από τον Γιώργο Σταθόπουλο

ενώ στην εκτέλεση του έργου συμμετέχουν Μέλη της Συμφωνικής Ορχήστρας της Ραδιοφωνίας της Βουδαπέστης και η Χορωδία Kodaly.

Τραγουδούν η Νένα Βενετσάνου, η Κάτια Γέρου, ο Σπύρος Σακκάς, ο Λάκης Χαλκιάς και  ο ίδιος ο συνθέτης.

Ανάμεσα  στους μουσικούς που συμμετέχουν είναι οι: Έλενα Παπανδρέου (κιθάρα), Βίκυ Στυλιανού (πιάνο και διδασκαλία τραγουδιών),

Γιάννης Εκμετζόγλου (ηλεκτρική κιθάρα), Γιώργος Μαγκλάρας (βιολί) και Στάθης Κιόσογλου (κλαρίνο).

Ο δίσκος είναι σήμερα δυσεύρετος και πραγματικό κόσμημα για κάθε δισκοθήκη.

 

 

Σχόλια
Ilias Taskou
Γεννημένος στον αστερισμό του Σκορπιού, ο Ηλίας Τάσκου πιστεύει πολύ στον πολιτισμό και την τέχνη. Στο σπίτι του αναπαύονται όλες οι ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου και ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού θεάματος. Υπήρξε ο δημιουργός της καθημερινής εκπομπής της τηλεόρασης Αμφίπολης «Τα αστέρια λάμπουν για πάντα», όπου κατέγραψε με μοναδικό τρόπο όλους τους μεγάλους του θεάτρου, του κινηματογράφου, της μουσικής και της τηλεόρασης. Με απόλυτο σεβασμό σκιαγράφησε τα πορτραίτα όλων αυτών που σημάδεψαν το νεότερο ελληνικό πολιτισμό. Με πάθος παλεύει να παρατείνει τη ζωή του κλασικού ελληνικού κινηματογράφου.Πάθος μοναδικό από έναν νέο άνθρωπο… Έχει εκδώσει δύο βιβλία με θέμα το ελληνικό σινεμά κάνοντας έναν αγώνα δρόμου, επιμονής, υπομονής και πολλές φορές και αμφισβήτησης για να σώσει ένα σπάνιο υλικό, που συγκεντρώνει εδώ και χρόνια. Έχει πάρει συνεντεύξεις από τον Κώστα Βουτσά, τη Ζωζώ Σαπουντζάκη, τον Στάθη Ψάλτη, τον Κώστα Καζάκο, τον Γιώργο Κωνσταντίνου, την Καίτη Παπανίκα, την Μάρθα Καραγιάννη, τον Αλέξανδρο Μπουρδούμη, την Μαίρη Βιδάλη και τόσους άλλους.Από το 2016 συνεργάζεται με το MySelvi.gr και από το 2018 έχουμε την χαρά να συνεργάζεται και με το ellinikoskinimatografos.gr