Αρβανίτη Μπέττυ

Η Μπέττυ Αρβανίτη (Ελισσάβετ) είναι Ελληνίδα ηθοποιός.

Γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου 1939 στην Αθήνα. Υπήρξε από τις πιο ξακουστές πρωταγωνίστριες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου. Κυρίως έγινε γνωστή από τη συμμετοχή της σε ταινίες – παραγωγές της Φίνος Φιλμς τις δεκαετίες του 60′ και του 70′.

Η Μπέττυ Αρβανίτη είναι παντρεμένη με τον μεταφραστή και πολιτικό μηχανικό Βασίλη Πουλαντζά σε τρίτο γάμο. Ίδρυσαν μαζί την Εταιρεία Θεάτρου Πράξη και τη στέγασαν στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας. Ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης είναι γιος της από τον πρώτο της γάμο με τον αρχιτέκτονα Κώστα Σταμάτη. Υπήρξε παντρεμένη με τον επίσης ηθοποιό Φαίδωνα Γεωργίτση με τον αποίο αποτέλεσαν και καλλιτεχνικό ζευγάρι στην ταινία «Νύχτα γάμου» (1967).

Αναδημοσίευση άρθρου απο το:

Από το 1987 ηγείται της θεατρικής Εταιρίας «Πράξη» που εδρεύει στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας, σχήμα που θεωρείται από τα πλέον ποιοτικά στην Ελλάδα. Έχει ανεβάσει πάμπολλα έργα συγγαφέων όπως οι Ίψεν, Πιραντέλο, Πίντερ, Στρίντμπεργκ, Έικμπορν, Τσέχοφ, Ντίρενματ, Ζενέ κλπ, έχοντας συνεργαστεί με τους πιο σημαντικούς σκηνοθέτες του ελληνικού χώρου όπως τους Μίνω Βολανάκη, Λευτέρη Βογιατζή, Στάθη Λιβαθηνό, Νίκο Μαστοράκη, Τάσο Μπαντή, Νικαίτη Κοντούρη, Βίκτορα Αρδίττη κλπ. Η Β΄Σκηνή έχει λειτουργήσει ταυτόχρονα και ως ένα φυτώριο νέων σκηνοθετών και ηθοποιών. Έχει παίξει στον «Ιππόλυτο», σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά στην Επίδαυρο (1989). Τη δεκαετία του 70 πρωταγωνίστησε σε πετυχημένες σειρές του BBC, με πιο γνωστή την Who pays the ferryman.

Φιλμογραφία  

  • «Κουράστηκα να σκοτώνω τους αγαπητικούς σου» (2002) … θεία
  • Το ευτυχισμένο πρόσωπο της Λeωνόρας (1982) … Άλρξ
  • «Γκαρσονιέρα για δέκα» (1981) …. Ντόρα Σουλτάνογλου
  • «Ο τρομοκράτης»(1975)….Ανδρεάκη (guest star)
  • «Ο φαντασμένος» (1973) …. Ισμήνη
  • «Θέμα συνειδήσεως» (1973) …. Σακελλαροπούλου
  • Μια μάνα κατηγορείται (1972) … Άννα
  • «Ο κυρ Γιώργης και οι τρέλλες του» (1971)
  • «Το κοροϊδάκι της πριγκηπέσσας» (1971) …. Μαίρη
  • «Η χαραυγή της νίκης» (1971) …. Χρύσα
  • Διακοπές στην Κύπρο μας (1971)
  • Ερωτομανείς (1971) … Όλγα
  • «Σ’ αγαπώ» (1971) …. Μαίρη
  • Αδιέξοδο (1970) …. Όλγα Ιγγλέση
  • «Θυμήσου, αγάπη μου» (1969) …. Έλσα
  • «Εκείνοι που ξέρουν ν’ αγαπούν» (1968) …. Ελένη
  • Ανοιχτή επιστολή (1968) … Θάλεια
  • «Βυζαντινή ραψωδία» (1968) …. Ζωή
  • «Κάτι κουρασμένα παλικάρια» (1967) …. Ρίτα Ζαφειρίου
  • Όταν οι γυναίκες αγαπούν (1967) …… Ρένα
  • «Νύχτα γάμου» (1967) …. Τζένη Καμπίρη
  • «Ανοικτή επιστολή» (1967) …. Θάλεια
  • «Τρούμπα» (1967)…Ντέζη
  • «Η 7η ημέρα της δημιουργίας» (1966) …. Ελένη
  • «Άνθρωπος για όλες τις δουλειές» (1966)… μητέρα εγκαταλείπει το βρέφος
  • «Ο ζεστός μήνας Αύγουστος» (1966) …. Μάρθα Φωκά
  • «Περάστε την πρώτη του μηνός» (1965) …. Μαρία
  • Οι νέοι θέλουν να ζήσουν (1965)
  • «Ιστορία μιας ζωής» (1965) …. Λεοντιάδου
  • «Εγκατάλειψη» (1965) …. Μάρω

Σχόλια

Ο ellinikoskinimatografos.gr σέβεται όλες τις απόψεις, με χιούμορ και όχι με ύβρεις. Γι αυτό σας παρακαλούμε να μην αναρτάτε σχόλια που είναι υβριστικά ή άσχετα με το περιεχόμενο του άρθρου.