Γιαννάτος Μιχάλης

 

Μιχάλης Γιαννάτος

Ο Μιχάλης Γιαννάτος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 11 Ιουλίου 1941. Εγκατέλειψε τη γενέτειρά του και έφυγε για την Ελλάδα το 1964 κατά τη διάρκεια των απελάσεων.Χαρακτηριστική φυσιογνωμία στον ελληνικό κινηματογράφο, είναι από τους λίγους που «βγήκε» από τα εγχώρια καλλιτεχνικά σύνορα.

Σπούδασε στη δραματική σχολή του Ντίνου Δημόπουλου και πρωτοεμφανίστηκε ως επαγγελματίας ηθοποιός στην ταινία Οι Στιγματισμένοι του Γιώργου Ζερβουλάκου το 1966. Μαθητής ακόμη, έπαιξε στην θεατρική παράσταση Καπετάν Μιχάλης δίπλα στον Μάνο Κατράκη.

Κατά τη μεγάλη κινηματογραφική του καριέρα, εμφανίστηκε σε πάνω από 100 ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και παραστάσεις. Ήταν ένας από τους αγαπημένους ηθοποιούς του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, στις ταινίες του οποίου συμμετείχε πάντα μετά την ταινία Μεγαλέξανδρος το 1981.

Ο Μιχάλης Γιαννάτος μιλούσε άπταιστα πέντε γλώσσες: Ελληνικά, Τουρκικά, Γαλλικά, Ιταλικά και Ισπανικά.Αυτό τον βοήθησε αρκετά στην καριέρα του, ιδιαίτερα στη συμμετοχή του σε μεγάλες ξένες παραγωγές όπως Το Εξπρές του Μεσονυχτίουτου Άλαν Πάρκερ, Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι του Τζον Μάντεν, Μόναχο του Στίβεν Σπίλμπεργκ και άλλες.

Δούλεψε δίπλα σε μεγάλους ηθοποιούς όπως ο Άντονι Κουίν, Τζον Χαρτ, Νίκολας Κέιτζ, Πενέλοπε Κρουθ, Κρίστιαν Μπέιλ, Έρικ Μπάνα και Ντάνιελ Κρεγκ. 

Έπαιξε επίσης στην ταινία Πολίτικη Κουζίνα του Τάσου Μπουλμέτη και στην Ευρωπαϊκή συμπαραγωγή Le Dernier Seigneur des Balkans (ελλ. Ο Τελευταίος Άρχοντας των Βαλκανίων).

Ο Μιχάλης Γιαννάτος ήταν παντρεμένος με τη Χάιδω, με την οποία και ήταν μαζί μέχρι και το θάνατό του. Μαζί είχαν τρία παιδιά: τον Γεράσιμο (γεννημένος το 1979), τον Ιωάννη (γεννημένος το 1980) και τη Μαρία (γεννημένη το 1982).

Από το 1979, όταν γεννήθηκε ο πρώτος του γιος, ο Γιαννάτος έπιασε δουλειά ως ρεσεψιονίστ στο ξενοδοχείο Κάραβελ, για να μπορέσει να τα βγάλει πέρα, κρατώντας παράλληλα τις καλλιτεχνικές του δραστηριότητες. Ο γιος του Γεράσιμος είπε: «Με αυτή τη δουλειά [ρεσεψιονίστ] ζούσαμε. Από το 1979, που γεννήθηκα εγώ, μέχρι το 1996, δούλευε νυχτερινή βάρδια στη ρεσεψιόν, ως τηλεφωνητής, στο Κάραβελ. Αυτή ήταν η κύρια δουλειά του.»

Ο Μιχάλης Γιαννάτος απεβίωσε στις 17 Σεπτεμβρίου 2013 σε ηλικία 72 ετών έπειτα από καρδιακή ανακοπή, καθώς παρακολουθούσε αγώνα ποδοσφαίρου μαζί με φίλους του στη γειτονιά. Όπως ο γιος του αναφέρει, κανείς από τους φίλους του δεν κατάλαβε ότι είχε «φύγει» μέχρι τη στιγμή που τον φώναξαν και δεν ανταποκρίθηκε.

Ο Έλληνας Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια. Στη δήλωσή του ανέφερε: «Ο Μιχάλης Γιαννάτος υπήρξε ένας εκλεκτός ηθοποιός, που ενσάρκωσε ρόλους σε πολλές σημαντικές Ελληνικές αλλά και διάσημες ξένες ταινίες. Ήταν όμως κι ένας από κείνους τους καλλιτέχνες και, κατά βάθος, ένας από κείνους τους ανθρώπους, που αποδεικνύουν καθημερινά ότι δεν είναι ανάγκη να έχεις τον πρώτο ρόλο για να πρωταγωνιστείς».

Φιλμογραφία

Σύμπτυξη
Έτος Τίτλος Ρόλος Σημειώσεις
1966 Οι στιγματισμένοι   Πρώτη εμφάνιση ως επαγγελματίας ηθοποιός
1969 Το…θύμα    
1969 Τα δυο πόδια σε ένα…παπούτσι!    
1968 Η Αρχόντισσα και ο αλήτης Οδηγός λεωφορείου  
1971 Η κόρη του ήλιου Τούρκος στρατιώτης  
1971 Ένας ξένοιαστος παλαβιάρης Άντρας στην κηδεία  
1971 Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση; Ιταλός αξιωματικός  
1973 Ο τσαρλατάνος  
1973 Οι πολεμισταί της Ειρήνης Στρατιώτης Κώτσογλου  
1973 Ο άνθρωπος που έτρεχε πολύ Λευτέρης Ζεβεδαίος  
1973    
1975 Μπουνζάκα αλά…Ελληνικά    
1976 Ο Θανάσης στη χώρα της σφαλιάρας Πανάγος  
1976 Ελληνική υπόθεση    
1978 Το Εξπρές του Μεσονυχτίου Μεταφραστής ΗΠΑ
1978 Ο ήλιος του θανάτου Δημευτής Το όνομά του δεν εμφανίζεται στους τίτλους
1978 1922    
1978 A Walk in the Sun Σερβιτόρος Σουηδία & Ελλάδα
Αυθεντικός τίτλος: En Vandring I Solen
Γλώσσα: Αγγλικά & Σουηδικά
1979 Ο παλαβός κόσμος του Θανάση    
1979 Τα παιδιά της πιάτσας Αρτοποιός  
1980 Γεύση από Ελλάδα Βαγγέλης  
1980 Μεγαλέξανδρος Δραγουμάνος  
1980 Βέγγος, ο τρελός καμικάζι Μάρκος Ταμτίκος  
1982 Η στροφή Τούρκος αξιωματικός  
1982 Το φράγμα    
1982 Ταξίδι στην πρωτεύουσα/Στη ζούγκλα της Αθήνας Σπύρος  
1982 Το αίμα των αγαλμάτων    
1982 Άγγελος Γκαζιέρης  
1983 Καμικάζι αγάπη μου Φωτίου  
1983 Υπόγεια διαδρομή    
1983 Προσοχή, κίνδυνος! Μιχάλης  
1983 Η παρεξήγηση    
1984 Ταξίδι στα Κύθηρα    
1984 The Next One   ΗΠΑ
1985 Μπορντέλο Γιαβάσογλου  
1986 Ο μελισσοκόμος    
1987 Ο εφιάλτης    
1987 Pretty Smart Τούρκος ΗΠΑ
1987 The Wind Αστυνομικός ΗΠΑ
1987 Χαμός στο Αιγάλεο City Δεσμοφύλακας  
1988 Gemini – The Twin Stars 1ος αστυνομικός Ελβετία
Γλώσσα: Αγγλικά
1988 Τοπίο στην ομίχλη Σταθμάρχης  
1988 Ο φάκελος Πολκ στον αέρα    
1989 Υπαστυνόμος Θανάσης    
1989 Αθώος ή ένοχος    
1989 Η εκδίκηση του πατέρα Μουσταφά Αλή, Τούρκος έμπορος ναρκωτικών  
1990 The Serpent of Death Έλληνας αστυνομικός ΗΠΑ
1991 Ο δραπέτης Καραγκιοζοπαίκτης  
1991 Άντε γεια Σερβιτόρος του μπουφέ  
1991 Το μετέωρο βήμα του πελαργού Καταστηματάρχης  
1992 Το δακτυλίδι   Μικρού μήκους
1994 Η ζωή είναι στο δρόμο   Μικρού μήκους
1995 Ίσα μωρή χαμούρα   Μικρού μήκους
1995 Τρανζίτο    
1995 Someone Else’s America Έλληνας πράκτορας ΗΠΑ
1996 Με τον Ορφέα τον Αύγουστο Παντελής  
1996 Ο χαμένος θησαυρός του Χουρσίτ Πασά    
1998 Μια αιωνιότητα και μια μέρα Οδηγός ΗΠΑ
1999 America   Μικρού μήκους
1999 Ο ανθός της λίμνης Χασάν  
2001 Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι Κοκολιός ΗΠΑ
2001 Το καλοκαίρι της Άννας Πωλητής  
2002 Καταλάθος αστυνομικός   Τηλεοπτική ταινία
2002 Η φούσκα Θείος  
2002 Αλέξανδρος και Αϊσέ    
2003 Skipper Straad   Μικρού μήκους
2003 Πολίτικη κουζίνα Φίλος του παππού  
2003 Στο χάνι Καρά Αλής  
2004 Τριλογία 1: Το λιβάδι που δακρύζει Ζήσης  
2005 Ξενοδοχείο Αστέρια Γιώργος Τηλεοπτική ταινία
2005 Το όνειρο του Ικάρου Παλιός τσιγγάνος  
2005 Ώπα! Έκτορας  
2005 One in a Million Μεγάλος άντρας ΗΠΑ
Μικρού μήκους
2005 Μόναχο Αριστείδης, αχθοφόρος ΗΠΑ
2005 My Family and Other Animals Αχθοφόρος/Σερβιτόρος Ηνωμένο Βασίλειο
Τηλεοπτική ταινία
2007 Κορόιδο εν’τάξη Αιμίλιος Ρουκούνας  
2008 Οι πράσινες, οι κόκκινες, οι θαλασσιές οι τσούχτρες   Τηλεοπτική ταινία
2008 Ο Ηλίας του 16ου Μάνος  
2012 Ο άνθρωπος που τάιζε τον ίσκιο του Ρόλαντ  
2012 A Green Story Παππούς  
2012 Dead Europe Μάνατζερ ξενοδοχείου Ηνωμένο Βασίλειο
Το όνομά του δεν εμφανίζεται στους τίτλους
2012 Lost Monument   Μικρού μήκους

Βιντεοταινίες

1985 Το κορίτσι φωτιά
1986 Ένας τρελλός… τρελλός ονειροπαρμένος
1987 Ο εφιάλτηςΧαμός στο Αιγάλεω σίτι
1988 Υπαστυνόμος Θανάσης
1989 Τρελοκομείο «Η Ελλάς»Η εκδίκηση του πατέρα

Τηλεταινίες

2005 Hotel ΑστέριαΦραντζόλα πολυτελείας ή χωριάτικη ALTER

Τηλεοπτικό θέατρο

2002 Κατά λάθος αστυνομικός ΑΝΤ1
2004 Η χαρτοπαίχτρα ΑΝΤ1
2006 ΟΙ πράσινες, οι κόκκινες, οι θαλασσοές οι τσούχτρες ΑΝΤ1

Τηλεόραση

Έτος Τίτλος Ρόλος Σημειώσεις
1971 Πρώτη γραμμή   ERT
1974 Αληθινές ιστορίες   ΕΙΡΤ
1978 Λεηλασία μιας ζωής   ΕΡΤ
1977 Καταδιώξη: Το εξπρές των 12.30   ΥΕΝΕΔ
1983 Κοχλίας: Το τέρμα   ΕΡΤ
1983 Η κυρία Ντορεμί Μπάρμαν πλοίου ERT
1983 Τα καθημερινά   ΕΡΤ
1984 Πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες: Αθήνα 1896 Πατέρας της Ελένης Μίνι τηλεοπτική σειρά
1984 Ο δικός μας άνθρωπος   ΕΡΤ
1984 Χατζημανουήλ   ΕΡΤ
1984 Ο θείος μας ο Μίμης   ΕΡΤ
1985 Χαίρε Τάσο Καρατάσο   ΕΡΤ
1987 H Μανιάτισσα   ΕΡΤ
1988 Το σπίτι της θείας   ΕΤ2
1989 Αθώος ή ένοχος   ΕΤ1
1989 Οι αυθαίρετοι   Mega
1990 Το φάντασμα   ΕΤ2
1990 Η πόλη   ΕΤ2
1990 Το μυστικό του Άρη Μπονσαλέντη   Mega
1990 Αστυνόμος Θανάσης Παπαθανάσης: για να γνωριστούμε   ΑΝΤ1
1990 Αστυνόμος Θανάσης Παπαθανάσης: Πως θα γίνουν πλούσιοι όλοι οι Έλληνες   ΑΝΤΙ
1991 Η αγάπη της γάτας Μουσταφάς
1991 Εκμεκ παγωτό Mega
1991 Ο επισκέπτης της ομίχλης Mega
1992 Οι φρουροί της Αχαΐας Κυρ Μιχάλης  
1992 Θα μιλήσεις με το δηκιγόρο μου   ΑΝΤ1
1992 Φάκελος Πολκ στον αέρα   ΕΤ1
1992 Μια γυναίκα απ’ το παρελθόν   ΑΝΤ1
1992 Τμήμα ηθών: Η κεφαλή του Ερμή   ΑΝΤ1
1992 Πλάκας μέλαθρον   ΑΝΤ1
1992 Κλειστά παράθυρα   ΕΤ1
1992 Επικίνδυνες σχέσεις Μάρκος ET2
1993 Casa Di Macaroni Βασίλης Mega
1994 Το ασημένιο δηνάριο   ΑΝΤ1
1994 Τα πέτρινα λιοντάρια   ΕΤ1
1995 Stras   ΑΝΤ1
1995 Τολμηρές ιστορίες: Νύχτα γιορτής   ΑΝΤ1
1995 Μαγική νύχτα: Φτερωτός εφιάλτης   ΕΤ1
1995 Μαγική νύχτα: Χρυσός χορός   ΕΤ1
1996 Οι επαγγελματίες: Τατουάζ   Mega
1996 Σοφία… ορθή   ΑΝΤ1
1997 Δανεικός πατέρας   ΑΝΤ1
1997 Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή   ΥΕΝΕΔ
1997 Δυο ξένοι   Mega
1998 Η αίθουσα του θρόνου Αστυνομικός Επεισόδιο 1.2
1998 Τρικυμία   ΑΝΤ1
1998 Εγκλήματα   ΑΝΤ1
1998 Η ζωή που δεν έζησα Θωμάς Mega
1998 Νυχτερινό δελτίο   ΕΤ1
1999 Δύο Ξένοι Σωτήρης Παναγούλιας Επεισόδια 45.46.47.48.49.50
1999 Εγκλήματα Χασάπης Επεισόδιο 1.2
1999 Θύματα ειρήνης   Επεισόδια 1.1 & 1.15
2000 Σαν παραμύθι   ΕΤ1
2000-2001 Κόκκινος Κύκλος Μήτσος/Μπάμπης/Καφετζής Επεισόδιο: Επισκέπτης
Επεισόδιο: Το τέλος του παιχνιδιού (Μήτσος)
Επεισόδιο: Στην τύχη (Μπάμπης)
Επεισόδιο: Χρόνια πολλά (Καφετζής)
2001 Είσαι το ταίρι μου Γιώργης Mega
2001 Δακρυσμένα φεγγάρια   Star
2002 Εν Ιορδάνη   Star
2002 Χορεύοντας στη σιωπή   Alpha
2002 Η τράπεζα   Mega
2004 Βοήθεια γειτόνοι   Alpha
2004 Εφτά Θανάσιμες Πεθερές   Mega
2004 Αρχιπέλαγος   Alpha
2004 Τα παιδιά της Νιόβης Καδής ΝΕΤ1
2005 Πενήντα-Πενήντα Τούρκος αξιωματικός Επεισόδιο 2.1
2005 Le dernier seigneur des Balkans
(Ο τελευταίος άρχοντας των Βαλκανίων)
  ΝΕΤ
2006 Λούφα και παραλλαγή   ΕΤ1
2007 Μια στιγμή, δυο ζωές Ανέστης Mega
 

2007

Μαρία η άσχημη Νικήτας Mega

 

el.wikipedia.org

Σχόλια
Loading...