Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η…»Μανίνα»

0
73

Μανίνα

 

Μανίνα

Για είκοσι περίπου χρόνια,από το 1972 μέχρι και το 1992,κυκλοφορούσε στην αγορά το  εβδομαδιαίο περιοδικό  «Μανίνα».

Απευθυνόταν κυρίως σε κορίτσια ηλικίας 8-15 ετών,στις ελαφρώς πιο ρομαντικές κι ονειροπόλες,και αρχικά περιελάμβανε πολλές εικονογραφημένες ιστορίες ,από ξένους εκδοτικούς οίκους, όπως φυσικά η πλειονότητα των περιοδικών που κυκλοφορούσαν εκείνη την εποχή στην Ελλάδα, («Κατερίνα» , «Σούπερ Κατερίνα» , «Μαρί-Λένα» , «Πάττυ» και άλλα)αφού σπάνιζαν οι εγχώριοι τίτλοι.

Μέχρι τότε τα παιδικά περιοδικά που κυκλοφορούσαν απευθύνονταν αποκλειστικά, στα αγόρια και μόνο από σπόντα ενδιέφεραν και τα κορίτσια .Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε στις 30 Ιουνίου 1972,ημέρα Παρασκευή.

Μανίνα 1

Με την πάροδο του χρόνου προστέθηκαν στην ύλη του διάφορα ένθετα αφιερώματα αλλά και πολλές προσφορές (ιδιαίτερα κατά τη δεκαετία του 1980) προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστικό σε σχέση με τα υπόλοιπα έντυπα που υπήρχαν στην αγορά.

Ο υπεύθυνος έκδοσής του Νικόλαος Δεληγιώργης είχε δηλώσει ,ότι οι ιστορίες άγγιζαν μοντέρνα θέματα της καθημερινότητας που είχαν κοινωνικές προεκτάσεις και απέφευγαν τις ακρότητες.

Στο γεγονός αυτό οφείλονταν η επιτυχία που γνώρισε το περιοδικό, επιτυγχάνοντας στην κορύφωσή της τον αριθμό των 140.000 τευχών κάθε εβδομάδα.

Μανίνα2

Στο περιοδικό Μανίνα αρθρογραφούσε ο Νίκος Μουρατίδης και απαντούσε σε ερωτήσεις (ενώ ταυτόχρονα μετέδιδε και τα κουτσομπολιά του καλλιτεχνικού χώρου), ενώ υπεύθυνη ήταν η Κική Σεγδίτσα.

Άλλοι συνεργάτες ήταν η  ηθοποιός Βίκυ Βανίτα και η Πέπη Ραγκούση στις συμβουλές ομορφιάς.

Πραγματικοί πρωταγωνιστές της Μανίνας όμως ήταν τα σιδερότυπα, οι αφίσες και τα εφηβικά ρομαντικά κόμικς, με τις ηρωίδες που έπεφταν από ατυχία σε ατυχία, αλλά αυτή η αδεξιότητά τους έκανε τον ωραίο  του σχολείου να ενδιαφερθεί, τελείως ανέλπιστα, γι’ αυτές.

Μανίνα 3

Το τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Μανίνα» κυκλοφόρησε το 1992 άφησε όμως μια όμορφη και τρυφερή κληρονομιά στο νου , στις ψυχές και τις καρδιές των κοριτσιών αυτής της 20ετίας (κι όχι μόνο αφού τη ΜΑΝΙΝΑ τη διάβαζαν κρυφά και οι μαμάδες) τα οποία κορίτσια ονειρεύτηκαν , ερωτεύτηκαν κι ακούμπησαν ένα κομμάτι της ζωής τους πάνω σ’ αυτό το θρυλικό περιοδικό!!!

Μανίνα 4

Μανίνα 5

Μανίνα 6

Κείμενο – Συλλογή φωτογραφιών:Ηλίας Δ. Τάσκου

Σχόλια
Ilias Taskou
Γεννημένος στον αστερισμό του Σκορπιού, ο Ηλίας Τάσκου πιστεύει πολύ στον πολιτισμό και την τέχνη. Στο σπίτι του αναπαύονται όλες οι ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου και ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού θεάματος. Υπήρξε ο δημιουργός της καθημερινής εκπομπής της τηλεόρασης Αμφίπολης «Τα αστέρια λάμπουν για πάντα», όπου κατέγραψε με μοναδικό τρόπο όλους τους μεγάλους του θεάτρου, του κινηματογράφου, της μουσικής και της τηλεόρασης. Με απόλυτο σεβασμό σκιαγράφησε τα πορτραίτα όλων αυτών που σημάδεψαν το νεότερο ελληνικό πολιτισμό. Με πάθος παλεύει να παρατείνει τη ζωή του κλασικού ελληνικού κινηματογράφου.Πάθος μοναδικό από έναν νέο άνθρωπο… Έχει εκδώσει δύο βιβλία με θέμα το ελληνικό σινεμά κάνοντας έναν αγώνα δρόμου, επιμονής, υπομονής και πολλές φορές και αμφισβήτησης για να σώσει ένα σπάνιο υλικό, που συγκεντρώνει εδώ και χρόνια. Έχει πάρει συνεντεύξεις από τον Κώστα Βουτσά, τη Ζωζώ Σαπουντζάκη, τον Στάθη Ψάλτη, τον Κώστα Καζάκο, τον Γιώργο Κωνσταντίνου, την Καίτη Παπανίκα, την Μάρθα Καραγιάννη, τον Αλέξανδρο Μπουρδούμη, την Μαίρη Βιδάλη και τόσους άλλους.Από το 2016 συνεργάζεται με το MySelvi.gr και από το 2018 έχουμε την χαρά να συνεργάζεται και με το ellinikoskinimatografos.gr