Ένα δυσεύρετο δισκογραφικό διαμάντι με τη Μελίνα Μερκούρη!!!

0
40

Μελίνα Μερκούρη

Του Ηλία Δ. Τάσκου.

Μελίνα Μερκούρη: Ο Φίνος δεν ήθελε ούτε ν΄ακούει το όνομα της, μάλιστα είχε αρνηθεί στο Γιώργο Τζαβέλλα να της δώσει τον ομώνυμο ρόλο στην ταινία «Η Αγνή του λιμανιού» το 1952,

ενώ αρνήθηκε  και να χρηματοδοτήσει τη «»(1955) και το «»(1960).

Τα χρόνια πέρασαν, η Μελίνα έγινε σταρ του κινηματογράφου και το πιο ερωτικό πρόσωπο της Ελλάδας.

Με μια πολύπλευρη δραστηριότητα η Μελίνα συνδύασε το όνομα της με την υποκριτική και τη πολιτική.

Ο αντιδικτατορικός της αγώνας και το λειτούργημα της ως Υπουργός Πολιτισμού σφράγισαν τη νεότερη ελληνική ιστορία.

Δυναμική και συγκλονιστική, τόσο στο πανί, στη σκηνή όσο και στη πολιτική ήταν μια αυθεντική και σημαντική Ελληνίδα Σταρ σε διεθνές επίπεδο.

Η Μελίνα Μερκούρη και το τραγούδι…

Η σχέση της Μελίνας Μερκούρη με το τραγούδι υπήρξε ιδιαίτερη καθώς έχουν κυκλοφορήσει πάνω από δεκαπέντε δίσκοι της, πέρα από τα σάουντρακ των  ταινιών και θεατρικών παραστάσεων.

Έχει τραγουδήσει όλους τους  μεγάλους Έλληνες συνθέτες από το Μάνο Χατζιδάκι, με τον οποίο τους συνέδεε προσωπική φιλία, το  Μίκη Θεοδωράκη, το Σταύρο Ξαρχάκο, το Γιάννη Μαρκόπουλο και το Βασίλη Τσιτσάνη.

Ο Μάνος για τη Μελίνα…

Ο Μάνος Χατζιδάκις είχε πει για τη Μελίνα: «…η σχέση μας υπήρξε ημιερωτική. Ήμουν ερωτευμένος με τη Μελίνα. Από τότε που την πρωτοείδα στον δρόμο. Ήταν πανέμορφο κορίτσι. Η Μελίνα ήταν το πιο ερωτικό πρόσωπο της Ελλάδας. Υπερθεμάτιζε των ιδιοτήτων της ως ηθοποιού, πολιτικού και αντιστασιακής και δεν αντιλαμβανόταν ότι όλα αυτά συνέθεσαν μεν το πρόσωπο της, αλλά βάθρο του ήταν ο ερωτισμός της…».

Το 1958 η Μελίνα ηχογραφεί στη Γαλλία τα τραγούδια της ταινίας «Στέλλα», σε δίσκο 45 στροφών.

Ο δίσκος, δυσεύρετος σήμερα, περιέχει τα: «Αγάπη που γινες δίκοπο μαχαίρι» και «Ο μήνας έχει 13″(το δεύτερο είχε ερμηνεύσει στη ταινία η Σοφία Βέμπο). Οι στίχοι ήταν του Μιχάλη Κακογιάννη.

Η ενορχήστρωση και η ορχήστρα είναι των αδελφών Δούση, ένα Ελληνικό τρίο που εργαζόταν στο Παρίσι την δεκαετία του 50

και είχαν συνεργαστεί με το ΜάνοΧατζιδάκι  για να γράψει την μουσική στην  ταινία  του Χρήστου Κυριακόπουλου «Ένας Έλληνας στο Παρίσι»(1959).

Για την ιστορία η πρώτη ηχογράφηση των τραγουδιών αυτών έγινε το 1956 από τη Ζωζώ Σαπουντζάκη.

Στην Ελλάδα οι εκτελέσεις  της Μερκούρη  κυκλοφορήσαν το 1989 στον δίσκο»Μελίνα» της εταιρείας Lyra.

Σχόλια
Ilias Taskou
Γεννημένος στον αστερισμό του Σκορπιού, ο Ηλίας Τάσκου πιστεύει πολύ στον πολιτισμό και την τέχνη. Στο σπίτι του αναπαύονται όλες οι ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου και ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού θεάματος. Υπήρξε ο δημιουργός της καθημερινής εκπομπής της τηλεόρασης Αμφίπολης «Τα αστέρια λάμπουν για πάντα», όπου κατέγραψε με μοναδικό τρόπο όλους τους μεγάλους του θεάτρου, του κινηματογράφου, της μουσικής και της τηλεόρασης. Με απόλυτο σεβασμό σκιαγράφησε τα πορτραίτα όλων αυτών που σημάδεψαν το νεότερο ελληνικό πολιτισμό. Με πάθος παλεύει να παρατείνει τη ζωή του κλασικού ελληνικού κινηματογράφου.Πάθος μοναδικό από έναν νέο άνθρωπο… Έχει εκδώσει δύο βιβλία με θέμα το ελληνικό σινεμά κάνοντας έναν αγώνα δρόμου, επιμονής, υπομονής και πολλές φορές και αμφισβήτησης για να σώσει ένα σπάνιο υλικό, που συγκεντρώνει εδώ και χρόνια. Έχει πάρει συνεντεύξεις από τον Κώστα Βουτσά, τη Ζωζώ Σαπουντζάκη, τον Στάθη Ψάλτη, τον Κώστα Καζάκο, τον Γιώργο Κωνσταντίνου, την Καίτη Παπανίκα, την Μάρθα Καραγιάννη, τον Αλέξανδρο Μπουρδούμη, την Μαίρη Βιδάλη και τόσους άλλους.Από το 2016 συνεργάζεται με το MySelvi.gr και από το 2018 έχουμε την χαρά να συνεργάζεται και με το ellinikoskinimatografos.gr