Χρονοπούλου Μαίρη

Μαίρη Χρονοπούλου

Η Μαίρη Χρονοπούλου  είναι Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.

Είναι μία από τις πιο δημοφιλείς Ελληνίδες ηθοποιούς. Εντυπωσιακή γυναίκα και ταλαντούχα ηθοποιός, έγινε σταρ στην καλή εποχή του κινηματογράφου τη δεκαετία του ’60. Η θηλυκότητά της, η φινέτσα της, τα πλούσια υποκριτικά της προσόντα και το ταμπεραμέντο της σφραγίζουν κάθε ρόλο που υποδύθηκε στο θέατρο και τον κινηματογράφο.

Γεννήθηκε στις 16 Ιουλίου 1933  και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στο οποίο εμφανίστηκε στις ομάδες του χορού, σε αρχαία δράματα. Το 1957 άρχισε να συνεργάζεται με το ελεύθερο θέατρο, κάνοντας εμφανίσεις στο Ακροπόλ στα έργα των Σακελλάριου-Γιανακόπουλου «Η Κυρία» και «Ρομάντζο μιας Καμαριέρας».

Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε σαν κομπάρσος στο «Χαρούμενο Ξεκίνημα» του Δημόπουλου, παραγωγής Φίνος Φιλμ το 1954, όταν ήταν ακόμη φοιτήτρια. Το 1958 πήρε ένα μικρό ρόλο στο «Τελευταίο Ψέμμα» του Κακογιάννη, πάλι στη Φίνος Φιλμ. Από το 1963 και μετά πρωταγωνιστεί σε πλειάδα δραματικών ταινιών της Φίνος Φιλμ, και όχι μόνο, σε ρόλους ντάμας και μοιραίας γυναίκας, δίπλα σε όλους τους άντρες πρωταγωνιστές της εποχής, όπως Κούρκουλος, Παπαμιχαήλ, Φούντας, Αλεξανδράκης, Γεωργίτσης. Ξεχωρίζουν οι ερμηνείες της στα «Κόκκινα Φανάρια» του Β. Γεωργιάδη (1963, Δαμασκηνός-Μιχαηλίδης), «Χωρίς Ταυτότητα», (1963, Φίνος Φιλμ), «Πολύ Αργά για Δάκρυα» του Γ. Δαλιανίδη (1968, Φίνος Φιλμ), «Οι Αδίστακτοι» του Ν. Κατσουρίδη (1965, Σάβας Φιλμ), «Κοινωνία Ώρα Μηδέν» του Ντ. Δημόπουλου (1966, Φίνος Φιλμ), «Η Λεωφόρος του Μίσους» (1968, Φίνος Φιλμ) και «Ορατότης Μηδέν» του Ν. Φώσκολου (1970, Φίνος Φιλμ). Ανάμεσα σε αυτές τις κοινωνικές και δραματικές ταινίες θα εμφανιστεί και σε τρία μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη, παραγωγής Φίνος Φιλμ, στα οποία θα κάνει θραύση: «Οι Θαλασσιές οι Χάντρες», «Μια Κυρία στα Μπουζούκια» και «Γοργόνες και Μάγκες». Ιδιαίτερα στο «Μια Κυρία στα Μπουζούκια» θα σαγηνεύσει το κοινό με το ακαταμάχητο στυλ και ταπεραμέντο της, όχι μόνο υποκριτικά, αλλά ερμηνεύοντας και δύο από τις μυθικές επιτυχίες των τραγουδιών του Ελληνικού Κινηματογράφου, το «Είμαι Γυναίκα του Γλεντιού» και «Του Αγοριού Απέναντι».

Στη θεατρική της καριέρα, συνεργάστηκε με όλους τους μεγάλους θιάσους της Αθήνας και έπαιξε με την ίδια ερμηνευτική ικανότητα σε όλα τα είδη θεάτρου. Το 1972 συγκρότησε το δικό της θίασο με τον οποίο ανέβασε τα έργα: «Τι Ώρα θα γυρίσεις Πηνελόπη» του Μομ και «Ένα Καυτό Κορίτσι» του Καμπανέλη.

Έχει στο ενεργητικό της σημαντικές ερμηνείες και στο Νέο Ελληνικό Κινηματογράφο, όπως στις εξαίρετες ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Κυνηγοί» και «Ταξίδι στα Κύθηρα», ενώ κέρδισε βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με την ταινία «Τα Παιδιά της Χελιδόνας» του Κώστα Βρεττάκου, το 1987.

Τον Αύγουστο του 1975 παντρεύτηκε τον πρώην δήμαρχο Σπάτων και πρώην βουλευτή Δήμο Μπότσαρη.

Έχει βαφτίσει τον γιο του Νίκου Κούρκουλου, Άλκη Κούρκουλο.

Τον Αύγουστο του 1999 υπέστη ένα σοβαρό ατύχημα με το αυτοκίνητό της, που την έχει αναγκάσει να βρίσκεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Σε κάποια φάση της ζωής της είχε μείνει εννέα ημέρες κλινικά νεκρή. (το έχει δηλώσει η ίδια σε τηλεοπτική της Συνέντευξη)

Έχει 100% Αναπηρία.

Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος
1954Χαρούμενο ξεκίνημα
1958Το τελευταίο ψέμα
1959Στουρνάρα 288
1962Χωρίς Ταυτότητα
1963Τα παλιόπαιδαΑνήσυχα νιάτα

Το τεμπελόσκυλο

Τα κόκκινα φανάρια

1964Το κορίτσι της ΚυριακήςΗ Κραυγή

Η Κύπρος στις φλόγες

1965ΑδίστακτοιThe naked brigade
1966Ο φόβοςΚοινωνία ώρα μηδέν

Δάκρυα για την Ηλέκτρα

Το χώμα βάφτηκε κόκκινο

1967Ψωμί για έναν δραπέτηΟι θαλασσιές οι χάντρες
1968Γοργόνες και μάγκεςΠολύ αργά για δάκρυα

Η λεωφόρος του μίσους

Μια κυρία στα μπουζούκια

Το παρελθόν μιας γυναίκας

1969Όταν η πόλις πεθαίνει
1970Ορατότης μηδένΕν ονόματι του νόμου

Η ζούγκλα των πόλεων

1971Ο Ιπποκράτης και η Δημοκρατία
1973Γυναικοκρατία
1977Οι κυνηγοί
1979Το προσκλητήριο της μάνας
1980Ο ποδόγυροςΣτόχος των εκτελεστών

Ο καθένας με την τρέλα του

1982Πανικός στα σχολείαΟ ζιγκολό της Αθήνας
1984Τα παιδιά της χελιδόνας
1987Προς την ελευθερία
1996Ταξίδι στα Κύθηρα

Τηλεοπτικές εμφανίσεις

ΈτοςΤίτλοςΚανάλι
197113ο ανακριτικό γραφείοΕΙΡΤ
1972Χαρούμενη ΚυριακήΧρυσή βολήΕΙΡΤ
1981Οι πρωταγωνιστέςΥΕΝΕΔ
1984Βραδυά επιθεώρησηςΕΡΤ
1991Μάνα είναι μόνο μίαMEGA
1994Εμείς κι ΕμείςMEGA
2010Προς την ελευθερίαΕΤ1

Θεατρικές παραστάσεις στις οποίες έχει παίξει

ΤίτλοςΈτος
Ιππόλυτος1954
Επικίνδυνη στροφή1960
Κόκκινα φανάριαΤο πάρτυ1961
Άνιμα νερά1962
Ποντικοπαγίδα1963
Ο πύργος1964
Αυτό το ζώο το παράξενο1966
Ήταν ένας playboy1967
Ο Μπάμπης και ο ΜπαμπίνοςΟ Στρατής παραστράτησε

Το 24ωρο ενός Αθηναίου

1969
Το κοροϊδάκι της πριγκηπέσας1971
Με λένε Κώστα 1974
40 χρόνια Τσιτσάνης1980
Στου ΠΑΣΟΚ την πόρτα… όσο θέλεις βρόντα!1983

Τηλεοπτικές θεατρικές παραστάσεις στις οποίες έχει παίξει

ΈτοςΤίτλοςΚανάλι
1990Έχετε γειά βρυσούλεςΕΤ1
1997Σκάει νύφη… ΣΚΑΪ γαμπρόςΣΚΑΙ

Εκπομπές στις οποίες συμμετείχε ή τις οποίες παρουσίαζεi

ΈτοςΤίτλοςΚανάλι
1977Να η ευκαιρίαΕΡΤ
1982Οι παλιοί μας φίλοιΕΡΤ
1986Το καλλιτεχνικό καφενείοΕΡΤ
1989Και Καλό ΠάσχαΕΤ2
1989Τέχνη και πυροτέχνημαΕΤ1
1990Με μια αγκαλιά τραγούδιαΕΤ2
1990Ραντεβού το μεσημέριΕΤ1
1991Ενώπιος ενωπίωMega
1993ΑργάStar
1993Στο ντιβάνιNew Channel
1996Viva ΣΚΑΙΣΚΑΙ

Τηλεπαιχνίδια τα οποία παρουσίαζε ή στα οποία συμμετείχε

ΈτοςΤίτλοςΚανάλι
1973Η χρυσή βολήΕΙΡΤ
1980Τα τετράγωνα των αστέρωνΕΡΤ2
1983Μπάσκετ των γνώσεωνΕΡΤ
1986Το παιχνίδι της χρονιάςΕΡΤ2

Τραγούδια τα οποία έχει τραγουδήσει

Τίτλοςαπο Ταινία / Θεατρικό Έργο / ΔίσκοΈτος
Ώρες αργέςΈνα καράβι είν’η ζωήΤα Παλιόπαιδα1963
Μια ΚυριακήΑστέρια απόψε θα σβηστούνΤο κορίτσι της Κυριακής1964
Έκλαψα χτεςΟι Θαλασσιές οι Χάντρες1967
Είμαι γυναίκα του κεφιούΤου αγοριού απέναντιΜια Κυρία στα Μπουζούκια1968
ΦλώραΚαμαρούλα μια σταλιάΓοργόνες και Μάγκες1968
Σήκω λεβέντη μουΤα δάκρυα μουΤο παρελθόν μιας γυναίκας1968
Υπάρχει κάπου ένα παιδίΌταν η πόλις πεθαίνει1969
Πάρε χαρτί μελάνιΉρθε η ώρα

Φινάλε

Το κοροϊδάκι της πριγκηπέσσας /Vinyl Μαίρη Χρονοπούλου1971
Μ’ΑΡΕΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ1977
ΠΑΕΙ Η ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ(?)1979
Το παλιόσπιτοΑκρογιαλιές Δειλινά40 χρόνια Τσιτσάνης /Vinyl Μαίρη Χρονοπούλου1980
Ένα καράβι απ’ τον ΠεραίαVinyl Μαίρη Χρονοπούλου(?)
Τα Παιδιά Του ΛιμανιούVinyl Μαίρη Χρονοπούλου(?)
Η φυγήVinyl Μαίρη Χρονοπούλου(?)
Πες πως φταίω εγώΠαλιούς μας φίλους1984
Άρχισαν τα όργαναΕμείς κι Εμείς1994
Σχόλια
Loading...