Κώστας Πρετεντέρη

 

Ο Κώστας Πρετεντέρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1926 και ήταν Έλληνας θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος και δημοσιογράφος. Σατύρισε με χαρακτηριστικό τρόπο, αλλά κυρίως με ήθος και σεβασμό, τον ελληνικό λαό των δεκαετιών του ’50, ’60 και ’70. Ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Στείλε μας το δικό σου άρθρο!!!

Φοίτησε στο Πειραματικό γυμνάσιο Αθηνών και από μαθητής άρχισε να γράφει νούμερα για επιθεωρήσεις.

Συνεργάστηκε με τον Γιώργο Οικονομίδη σε ραδιοφωνικές εκπομπές και επιθεωρήσεις.

Το 1953 παρουσίασε στο θέατρο Περοκέ, το έργο του Και ο μήνας έχει Εννιά.

Το 1962 συνεργάζεται με τον Ασημάκη Γιαλαμά σε έργα πρόζας.

Σε συνεργασία με το θίασο της κυρίας Κατερίνας παρουσιάζει το έργο Τα παιδιά μας οι κέρβεροι.

Τα επόμενα δέκα χρόνια μαζί με τον Ασημάκη Γιαλαμά έγραψαν είκοσι κωμωδίες που παρουσιάστηκαν από τους καλύτερους θιάσους και μεταφέρθηκαν με μεγάλη επιτυχία και στον κινηματογράφο.

Χαρακτηριστικότερα δείγματα της δουλειάς τους είναι οι ταινίες: Δεσποινίς Διευθυντής(1963), Μιας Πεντάρας Νιάτα (1965), Τζένη Τζένη (1966), Κάτι Κουρασμένα Παληκάρια (1967), Ένας Ιππότης για τη Βασούλα (1967).

Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε σαν σεναριογράφος μαζί με τον Γιώργο Οικονομίδη και τον Ασημάκη Γιαλαμά το 1954 στην ταινία Χαρούμενο Ξεκίνημα.

Συνολικά αναφέρονται 55 θεατρικά έργα, κωμωδίες και επιθεωρήσεις, τα οποία έγραψε ή συμμετείχε στο διάστημα 1953 με 1978.

Ο Κώστας Πρετεντέρης εργάστηκε ως χρονογράφος στον ημερήσιο τύπο, όπως οι εφημερίδες: Βραδυνή, Αθηναϊκή, Καθημερινή, Ελευθεροτυπία.

Τη δεκαετία του ’60 συμμετείχε σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές, όπως: Το Ημερολόγιο ενός Θυρωρού, Τα καθημερινά του καθημερινού με τον Δημήτρη Χορν, Το Νυφικό Κρεβάτι με την Έλλη Λαμπέτη και τον Δημήτρη Χορν.

Στην τηλεόραση έγραψε τα σενάρια για αρκετές τηλεοπτικές σειρές: Ο Κύριος Συνήγορος (1970), Η Κοκορόμυαλη, Η Γειτονιά μας (1972) και Ο Ονειροπαρμένος (1973).

Το 1998 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Εστία βιβλίο με τρία θεατρικά έργα του Κώστα Πρετεντέρη με τη συμπλήρωση 20 χρόνων από το θάνατό του. Το βιβλίο περιλαμβάνει τα έργα: Ο κουνενές, το τελευταίο που έγραψε, Η κόμισσα της φάμπρικας και Ενας ιππότης για τη Βασούλα που έγραψε από κοινού με τον Ασημάκη Γιαλαμά.

Ο Κώστας Πρετεντέρης ήταν πατέρας του δημοσιογράφου Γιάννη Πρετεντέρη.

Απεβίωσε στις 19 Δεκεμβρίου του 1978.

Επεξεργασία ηθοποιών


Επεξεργασία παρασκηνίου

Σχόλια
Loading...