Καλογεροπούλου Ξένια

Η Ξένια Καλογεροπούλου είναι Ελληνίδα ηθοποιός και θεατρική συγγραφέας.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 11 Σεπτεμβρίου του 1936. Ο πατέρας της ήταν ιδιωτικός υπάλληλος, ενώ η μητέρα της, Ίρα Οικονομίδου, ήταν ζωγράφος και ζούσαν στο Ψυχικό. Σε ηλικία 12 ετών και μετά τον χωρισμό των γονιών της, μετακομίζει με τη μητέρα της στην Κυψέλη.

Σπούδασε στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης στο Λονδίνο. Ανέβηκε για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι στη Γαλλία το 1956 στο έργο «Γιατρός με το ζόρι», ενώ δυο χρόνια αργότερα στην Αθήνα στο έργο «6ος Αμερικανικός Στόλος».

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1958 στην ταινία «Η κυρά μας η μαμή». Το 1964 τιμήθηκε με το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ταινία «Γάμος αλά Ελληνικά».

Από το 1965 ως το 1975 σχημάτισε το δικό της θίασο μαζί με τον τότε σύζυγό της, Γιάννη Φέρτη. Το 1984, ίδρυσε το Θέατρο Πόρτα.

Ακολούθησε σταδιοδρομία στη συγγραφή θεατρικών έργων για παιδικό θέατρο, τα οποία παρουσιάζονταν στο Θέατρο Πόρτα, όπως ο «Οδυσσεβάχ», «Ελίζα», «Η Πεντάμορφη και το Τέρας», «Οικογένεια Νώε», «O Eλαφοβασιλιάς», καθώς και το «Σκλαβί», που απέσπασε το Νοέμβριο του 2001 το βραβείο δραματουργίας Κάρολος Κουν. Το 2001 τιμήθηκε, επίσης, με το βραβείο παιδικής λογοτεχνίας του Ιδρύματος Kώστα και Ελένης Ουράνη.

Έχει παντρευτεί το συγγραφέα και μεταφραστή Κωστή Σκαλιόρα. Επίσης στην Ελληνική Τηλεόραση παρουσίασε δύο τηλεπαιχνίδια. Το 1ο, το οποίο ήταν ένα τηλεοπτικό σταυρόλεξο και έφερε τον τίτλο Ζωντανό σταυρόλεξο, μεταδόθηκε από την ΕΡΤ κατά το διάστημα 6 Μαρτίου 1983-18 Ιουνίου 1986 και το 2ο το οποίο έφρερε τον τίτλο Τηλεοπτική τρίλιζα, μεταδόθηκε από την ΕΡΤ 2 κατά το διάστημα 31 Αυγούστου 1987-8 Σεπτεμβρίου 1988. Το 2015 κυκλοφόρησε το βιβλίο της ¨Γράμμα στον Κωστή¨ από τις εκδόσεις Πατάκη.

Αναδημοσίευση άρθρου απο το:

Φιλμογραφία   

  • Το τελευταίο ψέμα (1958) … επιβάτης σε ιστιοφόρο
  • Η κυρά μας η μαμή (1958) ….. Καίτη Μπέκου – Μουστάκη
  • Γαμήλιες περιπέτειες (1959) …. Έλενα Μπισμπίκη
  • Η Λίζα το ’σκασε (1959) ….. Λίζα Παπαδέα
  • Καλημέρα Αθήνα (1959) …… Ξένια
  • Λαός και Κολωνάκι (1959) …… Έλλη Τζεβελέκη
  • Ο θησαυρός του μακαρίτη (1959) …. Λουκία Κανελοπιπερίδου
  • Το Μεγάλο Κόλπο (1960) …. Ντίνα
  • Δύο χιλιάδες ναύτες κι ένα κορίτσι (1960) ….. Ρένα
  • Στρατιώτες δίχως στολή (1960) ….. Αλίκη
  • Το μεγάλο κόλπο / Η έκτη μέρα / Το μεροκάματο της ευτυχίας (1960) …… Αλίκη
  • Αγάπη και θύελλα (1961) …… Άννα Ραΐση
  • Συνέβη στην Αθήνα (1962) …… Χριστίνα
  • Ο αδελφός Άννα (1963) … Άννα
  • Ο άσωτος (1963) ….. Κρινιώ
  • Ο μπαμπάς μου κι εγώ (1963) ….. Έλσα Μαυρογιάννη
  • Συντρίμμια της ζωής (1963) …. Ραχήλ
  • Γάμος αλά… ελληνικά (1964) …… Μίνα Βέρου
  • Το κορίτσι της Κυριακής (1964) …… Μαρίνα
  • Στη σκιά μιας άλλης (1964) ……. Χριστίνα
  • Ένας μεγάλος έρωτας (1964) …… Μάρω
  • Casablan (1964)
  • Η πρώτη αγάπη (1964) ….. Χριστίνα
  • Ο ανήφορος (1964) ….. Γιάννα Δημάδη
  • Εγκατάλειψη (1965) ….. Ελένη
  • Les chiens dans la nuit (1965)
  • Το μπλόκο (1965) …… Μυρτώ
  • Με τη λάμψη στα μάτια (1966) …… Λενιώ
  • Ανάμεσα σε δύο γυναίκες (1967) …. Μαρία
  • Δημήτρη μου Δημήτρη μου (1967) ……. Μαριάννα Καρά – Σωτηρίου
  • Ο πιο καλός ο μαθητής (1968) ……. Κατίνα
  • Ο σατράπης (1968) …… Βαρβάρα Ντούρου
  • Το πιο λαμπρό μπουζούκι (1968) ……. Σοφούλα Πετράκη
  • Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του (1969)
  • Ξύπνα καϋμένε Περικλή (1969) …… Ασπασία
  • Ο άνθρωπος της καρπαζιάς (1969) ……. Νίκη
  • Ο μπλοφατζής (1969) …… Γιάννα
  • Ο παραμυθάς (1969) ……. Ειρήνη Πετρίδου
  • Οι γενναίοι του Βορρά (1970) …… Κατερίνα Θεοφίλου
  • Οι εγωισταί (1971) ….. Ελπίδα
  • Αγάπη μου παλιόγρια (1972) …… Άννα
  • Αέρα αέρα αέρα (1972) …… Μαρία
  • Ο άνθρωπος που έσπαγε πλάκα (1972) ……. Στεφανία, το κορίτσι με τα λουλούδια
  • Before Midnight (2013)

Σχόλια

Ο ellinikoskinimatografos.gr σέβεται όλες τις απόψεις, με χιούμορ και όχι με ύβρεις. Γι αυτό σας παρακαλούμε να μην αναρτάτε σχόλια που είναι υβριστικά ή άσχετα με το περιεχόμενο του άρθρου.