Κάννες αλά Ελληνικά!!!

Κάννες αλά Ελληνικά!!!

Η Ελλάδα είχε ανέκαθεν μια δυναμική παρουσία στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, με ταινίες δημιουργών όπως του Μιχάλη Κακογιάννη και του Κώστα Γαβρά να διεκδικούν το Χρυσό Φοίνικα, τον οποίο κέρδισε ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, αλλά και με πάρτι, όπως αυτό για το «Ποτέ την Κυριακή«, που έμειναν στην ιστορία.

Το 1952, η Ειρήνη Παππά έχει ανοίξει τα φτερά της στο εξωτερικό και, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ των Καννών, δέχεται το φλερτ του Αλή Χαν.

Το 1955 η Μελίνα είναι υποψήφια για βραβείο ερμηνείας στη «Στέλλα«. Δεν κερδίζει το βραβείο, την ερωτεύεται όμως ο Ζυλ Ντασέν και εκεί αρχίζει η μεγάλη κοινή τους ιστορία.

H Mαρία Κάλλας περικυκλωμένη από φωτογράφους το 1960.

Το 1960, η Μελίνα Μερκούρη -στη φωτογραφία με τον Φεντερίκο Φελίνι και την Τζουλιέτα Μασίνα- είναι υποψήφια για βραβείο ερμηνείας για το «Ποτέ την Κυριακή». Αυτή τη φορά κερδίζει το βραβείο εξ ημισείας με την Ζαν Μορό.

Για το πάρτι του «Ποτέ την Κυριακή», στις Κάννες, η Μελίνα και ο Ντασέν στήνουν ένα καθαρόαιμο ελληνικό γλέντι με μπουζούκια και σπασμένα πιάτα, που γράφει ιστορία.

Η Αλίκη ανάμεσα στον Αλμπέρτο Σόρντι και τον Ομάρ Σαρίφ.

Όταν το 1960 προβάλλεται στο φεστιβάλ η «Μανταλένα«, ο Φίνος δεν αφήνει την Αλίκη να παρευρεθεί. Το 1965 προβάλλονται οι «Διπλοπενιές» και οι Δαμασκηνός/Μιχαηλίδης διοργανώνουν ένα ελληνικό πάρτι θέλοντας να επαναλάβουν την επιτυχία του «Ποτέ την Κυριακή». Το πάρτι καταλήγει σε φοβερό καβγά ανάμεσα στον Δημήτρη Παπαμιχαήλ και τους παραγωγούς.

Απαστράπτουσα στο κόκκινο χαλί.

H Tζένη Καρέζη στο φεστιβάλ του 1962, με αφορμή την προβολή της ταινίας «Κόκκινα Φανάρια«.

Η Ζωή Λάσκαρη στο φεστιβάλ του 1967, όπου προβλήθηκαν εκτός συναγωνισμού και μεταγλωττισμένες στα γαλλικά «Οι θαλασσιές οι χάντρες«.

Το 1978, με την ταινία «Κραυγή Γυναικών» να συμμετέχει στο φεστιβάλ, η Μελίνα συναντά στις Κάννες τον David Bowie.

O Θεόδωρος Αγγελόπουλος με το «Μια Αιωνιότητα και μια Ημέρα» γίνεται το 1998 ο μοναδικός Έλληνας που έχει τιμηθεί με το «Χρυσό Φοίνικα».

Oι ελληνικές συμμετοχές συνεχίζονται. Ο Πάνος Κούτρας με τους πρωταγωνιστές του «Xenia» στο κόκκινο χαλί του φεστιβάλ πριν από δύο χρόνια.

Ο Γιώργος Λάνθιμος, που τιμήθηκε με το Βραβείο της Επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών για τον «Αστακό», το 2015, μαζί με τον John C. Reilly.

Μιχάλης Αργυρόπουλος

Αναδημοσίευση άρθρου απο το:

Επεξεργασία ηθοποιών


Επεξεργασία παρασκηνίου

 

Σχόλια
Loading...