Η τυχαία σκηνοθετική πρεμιέρα του Αλέκου Σακελλάριου στον Ελληνικό Κινηματογράφο

Στείλε μας το δικό σου άρθρο!!!

Λένε ότι οι μεγάλες καριέρες κάποιες φορές ξεκινούν εντελώς τυχαία, από γεγονότα που προέκυψαν ξαφνικά, χωρίς να είναι προγραμματισμένα.

Κάπως έτσι ξεκίνησε και η σκηνοθετική καριέρα του Αλέκου Σακελλάριου στον κινηματογράφο.

Ο ίδιος από μικρό παιδί ήθελε να κάνει κινηματογράφο, αλλά δεν είχε βρεθεί η ευκαιρία, αφού συνήθως του ζητούσαν μόνο σενάρια, τα οποία πολλές φορές τα έγραφε με τον καλό του φίλο Χρήστο Γιαννακόπουλο.

Το 1946 λοιπόν, ο Φίνος ζητά από τον Σακελλάριο να γράψει το σενάριο μιας ταινίας που είχε στο μυαλό του.

Ο τελευταίος ετοιμάζει πράγματι το σενάριο σε 3-4 μέρες, αλλά κάνει μια συμφωνία με τον Φίνο: την ταινία να σκηνοθετήσει είτε ο Δημήτρης Ιωαννόπουλος, είτε ο Γιώργος Τζαβέλλας, τους οποίους θεωρούσε ως τους κορυφαίους σκηνοθέτες της γενιάς εκείνης.

Μάλιστα, ο Ιωαννόπουλος είχε ήδη κάνει επιτυχία με την ταινία «Η φωνή της καρδιάς», ενώ ο Τζαβέλλας είχε συζητηθεί με την ταινία του «Χειροκροτήματα».

Ο Φίνος δεν είχε λόγο να αρνηθεί τον όρο του Σακελλάριου και δέχθηκε.

Ωστόσο, ξαφνικά ο Τζαβέλλας δήλωσε ότι δεν μπορεί να γυρίσει την ταινία, οπότε ο Φίνος προτείνει στον Σακελλάριο να τη σκηνοθετήσει ο ίδιος.

Ο τελευταίος πανικοβάλλεται αφού δεν γνωρίζει από τεχνικούς όρους σκηνοθεσίας.

Ωστόσο απο την άλλη, η σκηνοθεσία ήταν μια διαδικασία που τον εξίταρε.

Ο Φίνος του είπε ότι θα τον βοηθήσει και ο ίδιος, αλλά ο Σακελλάριος εξακολουθεί να είναι ανασφαλείς.

Τότε ζητάει από τον Φίνο να τον αφήσει να συννενοηθεί με τον οπερατέρ της ταινίας, τον Πρόδρομο Μεραβίδη, ώστε να φτιάξουν μαζί τη δική τους ορολογία συνεννόησης. «Επειδή εγώ δεν ξέρω από γκρο πλαν και δεύτερο πλάνο, θα λέω του Μεραβίδη “τραβάς ως τη γραβάτα”, “τραβάς ως τη ζώνη”, “τραβάς ως το γόνατο”» λέει του Φίνου, ο οποίος δέχεται.

Έτσι γυρίστηκε η πρώτη ταινία σκηνοθεσίας του Σακελλάριου, το «Παπούτσι από τον τόπο σου», στην οποία κάνει και την πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση η Γεωργία Βασιλειάδου.

Δυστυχώς η ταινία αυτή δεν υπάρχει πλέον σε κόπια, αφού είτε είναι κατεστραμμένη, είτε χαμένη.

Δεν προβλήθηκε ποτέ απο την τηλεόραση, ενώ το 1967 ξαναγυρίστηκε από τον Γιάννη Δαλιανίδη, με τον τίτλο «Γαμπρός από το Λονδίνο» και πρωταγωνιστές τον Κώστα Βουτσά και την Νόρα Βαλσάμη.

Αναδημοσίευση άρθρου απο το:

gazzetta.gr

Επεξεργασία ηθοποιών


Επεξεργασία παρασκηνίου

Σχόλια
Loading...