Η προτροπή του Κώστα Βουτσά να γίνει τραπεζικός υπάλληλος και το τέλος του Βασίλη Αυλωνίτη απο την Finos Film

Στείλε μας το δικό σου άρθρο!!!

Ήταν η τελευταία ταινία του Βασίλη Αυλωνίτη με την Finos Film κι αυτό και μόνο το γεγονός αρκεί ώστε να ανατρέξει κανείς στο ιστορικό της ταινίας «Ένα έξυπνο έξυπνο μούτρο», η οποία γυρίστηκε προς το τέλος του 1964 και έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους στις 28 Φεβρουαρίου του 1965.

Υπάρχει όμως κι άλλο ένα στοιχείο που αξίζει να αναφερθεί και το οποίο αφορά στον Γιάννη Δαλιανίδη, ο οποίος ενώ ήταν ο σκηνοθέτης της ταινίας, δεν την υπέγραψε ποτέ και στους τίτλους της εμφανίζεται ως σκηνοθέτης ένας από τους μοντέρ της Finos Film, ο Ανδρέας Ανδρεαδάκης.

O λόγος; Καθαρά φορολογικός, αφού εκείνη τη σεζόν ο Δαλιανίδης είχε σκηνοθετήσει πολλές ταινίες και δεν ήθελε να εμφανιστεί σε μια ακόμα.

Ναι, γίνονταν και τότε αυτά.

Εκτός από τον Αυλωνίτη, στην ταινία πρωταγωνιστούσαν ο Κώστας Βουτσάς – σε μεγάλα κέφια -, αλλά και ο σπουδαίος Νίκος Ρίζος.

Η ταινία βασίζεται στο θεατρικό έργο των Τσιφόρου-Βασιλειάδη «Ο Τηλέμαχος τρύπωσε», που είχε ανεβάσει στο θέατρο ο θίασος Αυλωνίτης – Βασιλειάδου – Ρίζος, ο οποίος συνεργάστηκε με τον δημοφιλέστατο πρωταγωνιστή εκείνης της εποχής, Κώστα Χατζηχρήστο.

Όπως δε μας ενημερώνει η Finos Film, σε αυτή την κινηματογραφική μεταφορά, το ρόλο της Βασιλειάδου υποδύεται η Νανά Σκιαδά και το ρόλο του Χατζηχρήστου ο Κώστας Βουτσάς.

Όσο για την υπόθεση, αυτή αφορούσε δύο συνεταίρους μιας φαρμακοβιομηχανίας, τον Ιορδάνη (Νίκος Ρίζος) και τον Πότη (Βασίλης Αυλωνίτης), οι οποίοι είναι αρκετά «ζωηροί» ερωτικά.

Ο Πότης είναι μέγας γυναικάς, γιατί αν και αρραβωνιασμένος με τη βασική χρηματοδότρια της επιχείρησης, Αμαλία, δεν διστάζει να την απατά με την καλλίγραμμη Νανά, την οποία και συντηρεί.

Κάποια στιγμή, ένας φιλόδοξος νεαρός, ο Τηλέμαχος (Κώστας Βουτσάς), αντιλαμβάνεται την απιστία και απειλεί ότι θα τα αποκαλύψει όλα στην Αμαλία.

Έτσι, προσλαμβάνεται στην εταιρεία και ξεκινάνε τα μπερδέματα.

Η ταινία στην πρώτη προβολή της έκοψε 270.054 εισιτήρια και ήρθε 15η σε εισπράξεις ανάμεσα σε 93 ταινίες της σεζόν 1964-65.

Για τον Κώστα Βουτσά, η ταινία «Ένα έξυπνο έξυπνο μούτρο» είναι από τις πιο αγαπημένες του, όπως είχε πει κάποτε σε μια συνέντευξή του.

Και η δήλωση αυτή αποκτά μεγαλύτερη αξία, αφού όλοι καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολο είναι για έναν ηθοποιό να ξεχωρίζει δουλειές του.

Η ατάκα του «Δεσποινίς Αμαλίαααα», που φωνάζει μιλώντας με την Αμαλία (Νανά Σκιαδά) έμεινε ιστορική.

Για τον Κώστα Βουτσά πολλά θα μπορούσε να γράψει κανείς, όλοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι το σπουδαίο ταλέντο του, ωστόσο δεν μπορεί να μην απορήσει εάν σκεφθεί ότι ο ηθοποιός αυτός όταν ήρθε στην Αθήνα για να περάσει από εξετάσεις και να αποκτήσει άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος….απορρίφθηκε δύο φορές από την αρμόδια επιτροπή και πέρασε με την τρίτη.

Μάλιστα, ο ίδιος είχε πει κάποτε ότι ένα από τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης του είχε πει ότι δεν έκανε για ηθοποιός και καλύτερα θα ήταν να ασχοληθεί με κάτι άλλο, π.χ. να γίνει τραπεζικός υπάλληλος.

Μιλώντας για τον Βουτσά, θα είχε ενδιαφέρον να γνωρίζει κανείς ότι το πραγματικό όνομα της οικογένειάς του ήταν Σαββόπουλος.

Το επώνυμο Βουτσάς τον πήρε από τον παππού του, ο οποίος ήταν βαρελοποιός και έφτιαχνε βαρέλια που τα έλεγαν «βουτσιά».

Και κάπως έτσι καθιερώθηκε το επίθετο Βουτσάς.

Μάλιστα στο ξεκίνημα της καριέρας του, του είχαν προτείνει να αλλάξει το επίθετό του σε Βέσελης, αλλά ο ίδιος αρνήθηκε.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και η πρώτη του επαφή με την υποκριτική.

Σε μια προπόνηση που έκανε με τον ΒΑΟ στην Μηχανιώνα, στο πλαίσιο μιας κατασκηνωτικής περιόδου στην οποία συμμετείχε, άκουσε από απέναντι μια πρόβα ενός θεατρικού σκετς και σχολίασε αρνητικά ένα παιδάκι που προσπαθούσε να υποδυθεί τον μεθυσμένο, αλλά δεν το έκανε καλά.

Τότε ο προπονητής του εκνευρίστηκε με το σχόλιο και του είπε να μην σχολιάζει αρνητικά και αν μπορεί, να κάνει αυτός τον μεθυσμένο, καλύτερα.

Τότε ο Βουτσάς δεν δίστασε και το έκανε.

Με μεγάλη επιτυχία μάλιστα, αφού τα γέλια των συναθλητών του ήταν έντονα.

Ακόμα και του προπονητή του…

 

Αναδημοσίευση άρθρου απο το:

gazzetta.gr


Επεξεργασία ηθοποιών


Επεξεργασία παρασκηνίου

Σχόλια
Loading...