Η αυθεντική μουσική & τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι από την κλασική ταινία «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο»

Στείλε μας το δικό σου άρθρο!!!

Έχει περάσει πάνω από μισός αιώνας που γυρίστηκε και προβλήθηκε η ταινία «Λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο».

Η ταινία του Αλέκου Σακελάριου έκανε πρεμιέρα στον κινηματογράφο στις 12 Δεκεμβρίου του 1955 και μέχρι το τέλος της σεζόν έκοψε 126.530 εισιτήρια, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση ανάμεσα σε 22 ταινίες.

Ο ενθουσιασμός του κοινού ήταν τέτοιος που για αρκετό διάστημα μετά την κυκλοφορία της ταινίας, οι τσιγγάνοι και κυρίως οι τσιγγάνες και οι χοροί και τα τραγούδια τους, έγιναν αντικείμενο θαυμασμού.

Από την ταινία ξεχώρισαν τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι που ερμήνευσαν οι Φωτόπουλος,Αυλωνίτης,Καρέζη,Σαμπάχ και ο Τόλης Χάρμα και αργότερα ηχογράφησε σε δίσκο γραμμοφώνου, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.

Για τις σκηνές με τα τραγούδια χρειάζονταν και τσιγγάνες που θα πλαισίωναν με τον χορό τους τους πρωταγωνιστές και τη Σούλη Σαμπάχ.

Η Φίνος Φιλμ έκλεισε πολλές κομπάρσες οι οποίες έπρεπε να μάθουν μια χορογραφία.Όταν όμως άρχισαν οι κάμερες να γράφουν, ο Σακελλάριος δυσαρεστήθηκε:»…

Η χορογράφος είχε χορογραφήσει τις νέες κοπέλες με μετρημένες κινήσεις, που θύμιζαν περισσότερο χορεύτριες κλασσικού χορού, παρά τσιγγάνες πάνω στο τσακίρ κέφι. Δεν μου καθότανε όλο το σκηνικό.

Αναβάλλω το γύρισμα, διώχνω τη χορογράφο και τις κομπάρσες.

Την άλλη μέρα τρέχω μόνος μου στα Λιόσια και στα Πετράλωνα στους καταυλισμούς τους. Διαλέγω αυθεντικές τσιγγάνες και στην ταινία τις αφήνω να χορέψουν έτσι όπως εκείνες ξέρουν.

Το αποτέλεσμα το έχετε δει…», ανέφερε ο σκηνοθέτης.

Τελικά, ξεπεράστηκαν όλα τα προβλήματα και η ταινία βγήκε κανονικά στις αίθουσες με τον τίτλο «Λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο» (αρχικά είχε ονομαστεί Ρομβία, φτώχεια και όνειρα) και ενθουσίασε τον κόσμο.

Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι εδώ κάνει την πρώτη κινηματογραφική της εμφάνιση η Τζένη Καρέζη,ενώ το σάουντρακ με τις αυθεντικές εκτελέσεις των τραγουδιών και τις μουσικές γέφυρες δεν κυκλοφόρησε ποτέ στην αγορά!!!

Δύο χρόνια αργότερα, με προτροπή του Φίνου, ο Αλέκος Σακελλάριος γράφει και γυρίζει τη συνέχειά της με τίτλο «Λατέρνα, Φτώχεια και Γαρύφαλλο», δημιουργώντας το πρώτο sequel στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου.

 Video


https://youtu.be/pW68iLOC0_w

Ευχαριστούμε πολύ τον δημοσιογράφο Ηλία Δ. Τάσκου για το υλικό που μας έδωσε.


Επεξεργασία ηθοποιών


Επεξεργασία παρασκηνίου

Σχόλια
Loading...