«Ζητείται Ψεύτης»(1961) του Γεράσιμου Λαβράνου

Στείλε μας το δικό σου άρθρο!!!

Του Ηλία Δ. Τάσκου.

Η κωμωδία του Γιάννη Δαλιανίδη «Ζητείται Ψεύτης», βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Δημήτρη Ψαθά, έχει ως θέμα τις πελατειακές σχέσεις των πολιτικών με τους ψηφοφόρους τους, διακωμωδώντας πτυχές της πολιτικής ζωής της χώρας μας. Διαχρονικό θέμα με πρωταγωνιστές το  Ντίνο Ηλιόπουλο, το Παντελή Ζερβό και την Άννα Κυριακού, η οποία σε αρκετές σκηνές κλέβει τη παράσταση από τους δυο συμπρωταγωνιστές της.

Με τη ταινία αυτή ξεκινά και η συνεργασία της Μάρθας Καραγιάννη με τη Φίνος Φιλμ. Ο μικρός ρόλος της, ως «Πίτσα Κίτσα καλλιτέχνις» εντυπωσιάζει τόσο τον Δαλιανίδη όσο και το Φίνο, ο σκηνοθέτης διάνθισε το ρόλο της και έτσι ξεκίνησε η μεγάλη καριέρα της.

Από το υπόλοιπο καστ ξεχωρίζουν ο Θανάσης Βέγγος, ο Περικλής Χριστοφορίδης, ο Δημήτρης Νικολαϊδης, η Πόπη Λάζου, ο Παναγιώτης Καραβουσιάνος και οι αδελφές Κάτια και Μαργαρίτα Αθανασίου.

Το «Ζητείται Ψεύτης» δεν είναι το μοναδικό έργο του Δημήτρη Ψαθά που μετέφερε ο Γιάννης Δαλιανίδης στη μεγάλη οθόνη. Είχε προηγηθεί το «Ένας βλάκας και μισός»(1959)και ακολούθησαν ο «Ατσίδας»(1962 – από το θεατρικό του «Εξοχικόν κέντρον ο Έρως»), η «Χαρτοπαίχτρα»(1964), το «Φωνάζει ο Κλέφτης»(1965) και το «Ξύπνα Βασίλη»(1969).Εισπρακτικά το «Ζητείται Ψεύτης» έκοψε 69.451 εισιτήρια ενώ η πρεμιέρα της έγινε στις 17 Απριλίου 1961.

Τη μουσική στο «Ζητείται Ψεύτης» γράφει ο σπουδαίος Γεράσιμος Λαβράνος. Κερκυραίος στη καταγωγή έφερε με τη μουσική του έναν καινούργιο άνεμο στα μουσικά πράγματα. Στο συγκεκριμένο φιλμ εκτός από τις μουσικές γέφυρες γράφει κι ένα χαριτωμένο τραγουδάκι που ερμηνεύει ο Ντίνος Ηλιόπουλος ενώ το τραγούδι «Σε τούτο το στενό» με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και τη Βούλα Γκίκα είναι σύνθεση του Μπιθικώτση με στίχους του Δημήτρη Γκούτη. Το σάουντρακ της ταινίας δεν εκδόθηκε ποτέ παρότι πρόκειται για ένα  μουσικό θησαυρό του Λαβράνου.

 

Επεξεργασία ηθοποιών


Επεξεργασία παρασκηνίου

Σχόλια
Loading...