«Επιτάφιος για εχθρούς και φίλους»(1966) του Βασίλη Τενίδη

0
16

Βασίλης Τενίδη

 

Του Ηλία Δ.Τάσκου

Ο Βασίλης Τενίδης για πολλούς δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός, ωστόσο όλοι μας έχουμε σιγοτραγουδήσει τραγούδια που φέρουν την υπογραφή του.

Συνθέτης αλλά και μεγάλος δεξιοτέχνης της κιθάρας έγραψε μουσική για το θέατρο,νεοκυματικά τραγούδια αλλά και ένα υπέροχο σάουντρακ για τη παραγωγή του Κλέαρχου Κονιτσιώτη «Επιτάφιος για εχθρούς και φίλους»(1966).

Σχεδόν ταυτόχρονα με τη πρεμιέρα της ταινίας(14 Μαρτίου 1966), η δισκογραφική εταιρεία Lyra κυκλοφορεί ένα 45αρι με τρία ορχηστρικά θέματα κι ένα αγγλόφωνο τραγούδι του συνθέτη με την Κίτσα Καζάκου.

Το συγκεκριμένο σινγκλ δεν επανεκδόθηκε ποτέ και σήμερα θεωρείται συλλεκτικό.

Για την ιστορία η ταινία εισπρακτικά συγκέντρωσε μόλις 198.467 εισιτήρια στις αίθουσες Α΄προβολής..

 

Σχόλια
Ilias Taskou
Γεννημένος στον αστερισμό του Σκορπιού, ο Ηλίας Τάσκου πιστεύει πολύ στον πολιτισμό και την τέχνη. Στο σπίτι του αναπαύονται όλες οι ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου και ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού θεάματος. Υπήρξε ο δημιουργός της καθημερινής εκπομπής της τηλεόρασης Αμφίπολης «Τα αστέρια λάμπουν για πάντα», όπου κατέγραψε με μοναδικό τρόπο όλους τους μεγάλους του θεάτρου, του κινηματογράφου, της μουσικής και της τηλεόρασης. Με απόλυτο σεβασμό σκιαγράφησε τα πορτραίτα όλων αυτών που σημάδεψαν το νεότερο ελληνικό πολιτισμό. Με πάθος παλεύει να παρατείνει τη ζωή του κλασικού ελληνικού κινηματογράφου.Πάθος μοναδικό από έναν νέο άνθρωπο… Έχει εκδώσει δύο βιβλία με θέμα το ελληνικό σινεμά κάνοντας έναν αγώνα δρόμου, επιμονής, υπομονής και πολλές φορές και αμφισβήτησης για να σώσει ένα σπάνιο υλικό, που συγκεντρώνει εδώ και χρόνια. Έχει πάρει συνεντεύξεις από τον Κώστα Βουτσά, τη Ζωζώ Σαπουντζάκη, τον Στάθη Ψάλτη, τον Κώστα Καζάκο, τον Γιώργο Κωνσταντίνου, την Καίτη Παπανίκα, την Μάρθα Καραγιάννη, τον Αλέξανδρο Μπουρδούμη, την Μαίρη Βιδάλη και τόσους άλλους.Από το 2016 συνεργάζεται με το MySelvi.gr και από το 2018 έχουμε την χαρά να συνεργάζεται και με το ellinikoskinimatografos.gr