Οι απάχηδες των Αθηνών (1950)

 

Οι απάχηδες των Αθηνών

Δεύτερη κινηματογραφική διασκευή (προηγήθηκε η βωβή εκδοχή του 1930, από την Νταγκ Φιλμ, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Γαζιάδη) της ομώνυμης οπερέτας των Γιάννη Πρινέα και Νίκου Χατζηαποστόλου.

Ο Κώστας (Λάμπρος Κωνσταντάρας) παριστάνει τον πρίγκιπα που προσπαθεί να σαγηνεύσει τη γοητευτική πλούσια Ελληνοαμερικανίδα (Άννα Καλουτά). Το φιλμ ενσωματώνει στοιχεία ρομαντικής κομεντί και οπερέτας, πάνω στο κλασικό θεματικό μοτίβο της πλαστοπροσωπίας.

Το φιλμ περιλαμβάνει μια σειρά στερεοτυπικών χαρακτήρων : τον χοντρό, γραφικό ταβερνιάρη, τον γοητευτικό φτωχό νεαρό που ονειρεύεται τη μεγάλη ζωή, τους ξιπασμένους νεόπλουτους, τους φτωχούς ρέμπελους που αναζητούν μια ευκαιρία για κρασί και ένα μέρος για να κοιμηθούν το βράδυ.

Περίληψη

Πρόκειται για διασκευή της ομώνυμης οπερέτας του Νίκου Χατζηαποστόλου, που μας μεταφέρει στην παλιά Αθήνα της εποχής του 1920, όπου και παρακολουθούμε τις κωμικές ερωτικές περιπέτειες ενός απάχη. Παρουσιάστηκε ως η πρώτη «ηχητική και άδουσα ελληνική ταινία», με τον ήχο της γραμμένο –τα τραγούδια μόνο– σε δίσκους γραμμοφώνου. Τους βασικούς ρόλους ερμήνευσαν οι ίδιοι λυρικοί καλλιτέχνες που είχαν εμφανιστεί και στη θεατρική σκηνή: Ιωάννης Πρινέας, Πέτρος Κυριακός και Μαρίκα Μαντινείου. Η υπόθεση αφορά σ’ έναν απάχη (μόρτη, αλήτη των πόλεων) τον οποίο όλοι αποκαλούν «Πρίγκιπα» και που το πραγματικό του όνομα είναι Κώστας. Ο Κώστας, λοιπόν, σώζει δύο αφελείς από άγριο ξυλοδαρμό. Μια νοστιμούλα μοδίστρα, η Τιτίκα, που περνά από εκεί τυχαία, περιποιείται τις ελαφριές πληγές του και έτσι ερωτεύονται ο ένας τον άλλον. Μια εβδομάδα αργότερα, ο Κώστας πληρώνεται για να παραστήσει έναν πρίγκιπα του Βυζαντίου στη δεξίωση της νεόπλουτης οικογένειας του Ελληνοαμερικανού Ξενοφώντα Παραλή, της χαριτωμένης κόρης του Βέρας, καθώς και της γεροντοκόρης αδελφής του Αρετής. Η οικογένεια έχει μόλις εγκατασταθεί στην Αθήνα. Ο Κώστας φλερτάρει διακριτικά τη Βέρα η οποία ανταποκρίνεται, αλλά η άφιξη της Τιτίκας, που φέρνει μια τουαλέτα της Βέρας, γίνεται αιτία να αποκαλυφθεί η μικροπλεκτάνη. Ο μίστερ Παραλής τον διώχνει με τις κλοτσιές. Στη συνέχεια, ο τύπος κληρονομεί μια σημαντική περιουσία, ανασκουμπώνεται και πραγματοποιεί το όνειρο της Τιτίκας που θέλει να καλοπαντρευτεί.

Στοιχεία Ταινίας

Σκηνοθέτης: ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΗΛΙΑΣ
Διασκευή Σεναρίου: ΠΡΙΝΕΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Σενάριο Αρχική Πηγή: ΧΑΤΖΗΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΝΙΚΟΣ
Χρονιά Παραγωγής: 1950
Δ/ντής Φωτογραφίας: ΑΛΙΦΕΡΗΣ ΤΖΑΝΗΣ
Μοντάζ: ΠΡΟΒΕΛΕΓΓΙΟΣ ΑΙΜΙΛΙΟΣ
Μακιγιάζ: ΣΠΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΚΙΜΩΝ
Παραγωγή: ΟΛΥΜΠΙΑ ΦΙΛΜ
Ηθοποιοί:
ΒΕΑΚΗΣ ΑΙΜΙΛΙΟΣ
ΚΑΛΟΥΤΑ ΑΝΝΑ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ
ΜΑΝΕΛΛΗΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ
ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΜΗΣ
ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΤΙΝΟΣ
ΠΡΙΝΕΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ ΛΥΔΙΑ
ΜΑΝΤΙΝΕΙΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΛΑΪΔΟΥ ΜΑΙΡΗ
ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΠΡΙΝΕΑ ΜΑΡΙΑ
ΠΟΜΩΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΠΑΠΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ Ε.
ΚΕΔΡΑΚΑΣ ΝΑΣΟΣ
ΚΑΡΑΒΟΥΣΙΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΚΛΕΩΠΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΡΕΝΑ

 

Επεξεργασία ηθοποιών


Επεξεργασία παρασκηνίου

 
Σχόλια
Loading...