Δημήτρης Μπισλάνης: Ένας από τους κακούς του ελληνικού κινηματογράφου

Σήμερα θα μιλήσουμε για έναν ηθοποιό ο οποίος ήταν και αυτός ένας από τους κακούς του ελληνικού κινηματογράφου, και στη ζωή του μπορεί να ήταν λίγο βαρύς αλλά γενικά ήταν  αρκετά γλυκός σαν άνθρωπος. Μια χαρακτηριστική φιγούρα, που δεν την ξεχνάς εύκολα και που σε κάθε του ρόλο, έδινε την ξεχωριστή νότα που χρειαζόταν η κάθε ταινία, για να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα. 

Στείλε μας το δικό σου άρθρο!!!

Ο Δημήτρης Μπισλάνης γεννήθηκε το 1930 (ή 1933 ανάλογα όπως πάντα) στην Θεσσαλονίκη και οι σπουδές που έκανε, ήταν στη Δραματική Σχολή Εθνικού Ωδείου.

Έκανε τα πρώτα του θεατρικά βήματα το 1961 με τον θίασο του Δημήτρη Μυράτ στο έργο «Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε». Από εκεί και μετά, έπαιξε σε πολλά θεατρικά έργα όχι μόνο Ελληνικού ρεπερτορίου, αλλά και ξένου.

Τα πρώτα κινηματογραφικά του βήματα τα έκανε το 1962 στην ταινία «Η παγίδα» και  στο μιούζικαλ που είχε ανεβάσει η Φίνος Φιλμ με σκηνοθέτη τον Γιάννη Δαλιανίδη, το «Μερικοί το προτιμούν κρύο».

Έτσι άρχισε η κινηματογραφική του ανοδική πορεία με την συμμετοχή του σε πολλές αξιόλογες ταινίες όπως, «Η Βίλλα ων Οργίων», «Βρώμικη Πόλις», «Παπαφλέσσας», «Κοντσέρτο για πολυβόλα», «Η Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου», «Ο τρελοπενηντάρης» κ.α.

Αργότερα όμως στο ξεκίνημα της κρατικής τηλεόρασης, έκανε και την τηλεοπτική του dimitrismpislanis2παρουσία με επιτυχία στη σειρά «Η Γειτονιά μας».

Συνεργάστηκε με πολλούς υπέροχους ηθοποιούς όπως Θανάσης Βέγγος, Αιμιλία Υψηλάντη, Αντώνη Παπαδόπουλο, Νίκος Ρίζος, Δέσποινα Στυλιανοπούλου, Λαυρέντης Διανέλλος, Βέρα Κρούσκα, Κώστα Βουτσά, Νίκο Κούρκουλο κ.α

Ο Δημήτρης Μπισλάνης, ήταν και αυτός ανάμεσα στους ηθοποιούς που είχαν τον τίτλο του ‘’κακού’’.  Οι ρόλοι που συνήθως του έδιναν να ενσαρκώσει ήταν του μάγκα, η του αρχηγού κάποιας σπείρας, ή του μανιάτη, ή τέλος πάντων κάποιου που ήταν μοχθηρός και ήθελε να προκαλέσει στους άλλους κακό.

Παρόλο που οι ρόλοι που ενσάρκωνε ήταν ‘’δεύτεροι’’ και όχι πρωταγωνιστικοί, ο τρόπος και το στυλ που είχε στον καθένα από αυτούς, έδιναν το ξεχωριστό τόνο που έπρεπε και κατάφερνε πάντα, να μην περνάει απαρατήρητος από τον θεατή.

dimitrismpislanis3Με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, διατηρούσαν πολύ φιλικές σχέσεις, γι’ αυτό και έπαιξαν σε πολλές ταινίες μαζί. Επίσης αρκετές ταινίες, είχε γυρίσει και με τον Νίκο Ξανθόπουλο, που η συνεργασία τους ήταν πραγματικά καλή.

Παρά το αρκετά λίγο χρονικό διάστημα από την αρχή της καριέρας του, μέχρι το τέλος της ζωής του, συμμετείχε σε περισσότερες από 75 ταινίες, από τις οποίες περίπου 24 ταινίες, ήταν της Φίνος Φιλμ.

Την 1η Μαΐου 1977 έφυγε από την ζωή σε ηλικία 47 χρονών περίπου (ή 44 ανάλογα την χρονολογία γέννησης), όταν νοσηλευόταν στην Γερμανία σ’ ένα νοσοκομείο του Βερολίνου, αφού έπαθε γάγγραινα και του είχαν κόψει το πόδι. Η κηδεία του έγινε στο Νεκροταφείο της Καλλιθέας και ο ένας από τα δυο αδέλφια, ο πάτερ Χαράλαμπος, έψαλε την εξόδιο ακολουθία.dimitrismpislanis4 Τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία, οι συντετριμμένοι γονείς και τ’ αδέλφια του.

Πόσο οδυνηρό είναι πρώτων για τους γονείς να χάνουν το παιδί τους και δεύτερον να χάνονται τόσο γρήγορα νέοι άνθρωποι, που έχουν ακόμα να δώσουν πολλά και στη ζωή, αλλά και στη δουλειά τους. Ο παράδεισος του Παλιού Καλού Ελληνικού Κινηματογράφου, έχει ανοίξει διάπλατα της πόρτες του και έχει φιλοξενήσει όλους τους καλλιτέχνες, που μας έμαθαν και συνεχίζουν να μας μαθαίνουν , πώς να περνάμε όμορφα, να εκτιμάμε αυτά που έχουμε και να παλεύουμε, για το καλύτερο μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.

Επεξεργασία ηθοποιών


Επεξεργασία παρασκηνίου

Σχόλια
Loading...