Δαμιανός Αλέξης

Ο Αλέξης Δαμιανός ήταν Έλληνας σκηνοθέτης του θεάτρου, της τηλεόρασης και του κινηματογράφου.

Γεννήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 1921 στην Αθήνα.

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών.

Ιδρυτής του «Πειραματικού Θεάτρου» και του Θεάτρου «Πορεία», όπου σκηνοθέτησε πολλά θεατρικά έργα.

Είχε σκηνοθετήσει τρεις ταινίες μεγάλου μήκους που είναι σημαντικότατες για τον ελληνικό κινηματογράφο (η Ευδοκία θεωρείται από πολλούς ως η καλύτερη ελληνική ταινία που έχει γυριστεί ποτέ).

Σύντροφος της Αρτέμιδος Δαμιανού και πατέρας του Πανίνου Δαμιανού.

Απεβίωσε στις 4 Μαΐου 2006.

Ακολουθήστε μας στο Facebook.
Ακολουθήστε μας στο Facebook.

🎞  Φιλμογραφία

Ο κλέφτης (1965)
Ο φόβος (1966)
Μέχρι το πλοίο(1966) [Φώτης Λιάνακας]
Σύντομο διάλειμμα (1966)
Ο φόβος (1966) [Δημήτριος Κανάλης]
Φρενίτις (1971) [Αλέξανδρος Παΐζης]
Ναι μεν, αλλά… (1972) [δημοσιογράφος]
Τον καιρό των Ελλήνων (1981)
Η παρεξήγηση (1983)
Ηνίοχος (1995)
Καβάφης (1996) [(φωτογράφος)]
Mirupafshim [Μιρουπάφσιμ] (1997) [πατέρας Χρήστου]
Το αίνιγμα (1998) [στρατηγός Παπανικολής]
Τα ρόδινα ακρογιάλια (1998)

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.

Σχόλια

Ο ellinikoskinimatografos.gr σέβεται όλες τις απόψεις, με χιούμορ και όχι με ύβρεις. Γι αυτό σας παρακαλούμε να μην αναρτάτε σχόλια που είναι υβριστικά ή άσχετα με το περιεχόμενο του άρθρου.