Βαγγέλης Σειληνός: Όταν χόρευε ήταν από άλλο «πλανήτη»

 

Βαγγέλης Σειληνός

Ο Βαγγέλης Σειληνός ήταν ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες χορευτές και χορογράφους. Μάλιστα πολλοί τον αποκαλούσαν «Νουρέγιεφ της Ελλάδος». Σήμερα, οι νεότεροι τον γνωρίζουν μέσα από τις ελληνικές ταινίες που πήρε μέρος. Αν και δεν πρωταγωνιστούσε, κατάφερνε πάντα να κερδίζει τις εντυπώσεις. … 

Γεννήθηκε το 1938 στην Αίγινα και μεγάλωσε στο Μεταξουργείο.Το πραγματικό του όνομα ήταν Βαγγέλης Βασιλάτος και ήταν ηθοποιός, χορευτής, χορογράφος αλλά και σκηνοθέτης.

Στην εφηβεία του συνήθιζε να βγαίνει στα αθηναϊκά κλαμπ και να επιδίδεται σε ξέφρενο χορό, εντυπωσιάζοντας τους θαμώνες με τις φιγούρες του. Τότε, τον είδε να χορεύει ο μεγάλος χορογράφος της εποχής, Μανώλης Καστρινός και του πρότεινε να ασχοληθεί επαγγελματικά με τον χορό και να γραφτεί στη σχολή του.

Ο Σειληνός τον άκουσε και το 1954, σε ηλικία 16 ετών χόρεψε για πρώτη φορά στη θεατρική παράσταση «Όσα παίρνει ο άνεμος».

Τρία χρόνια αργότερα έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο στο πλευρό της Βασιλειάδου στην ταινία «Η θεία από το Σικάγο», στην οποία υποδυόταν ένα λουόμενο στην παραλία.

Για μια πενταετία ήταν παρτενέρ στον χορό με την πανέμορφη Ελένη Προκοπίου. Μαζί εμφανίστηκαν σε θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές παραγωγές ώσπου το 1965 οι δρόμοι τους χώρισαν.

Επόμενη παρτενέρ του έγινε η Μαρία Ιωαννίδου, την οποία γνώριζε από τότε που ήταν μικρό παιδί.

Όπως είχε αποκαλύψει σε συνέντευξη της η Ιωαννίδου: “Toν ερωτεύτηκα από 9 ετών, στο φυτώριο του Ελληνικού χοροδράματος διότι ερχόταν και έκανε χορογραφίες της Ραλλού Μάνου κα με επέλεγε πάντα. Έλεγε χαρακτηριστικά, αυτό το κοριτσάκι θα το αφήσω να πάει 15, 16 και έπειτα θα το παντρευτώ. Όπως και έγινε».

Ο γάμος τους κράτησε 2,5 χρόνια. Όπως ανέφερε η Ιωαννίδου: «Ο Βαγγέλης Σειληνός δεν ήταν άνθρωπος. Ήταν ξωτικό. Όταν χόρευε ήταν ένας «θεός». Μεθούσε.. Έβλεπα αυτό το θέαμα και δεν σας κρύβω πως ήθελα να το κάνω κι εγώ. Αρχικά ήμουν μαθήτριά του πιστή. Έπειτα χόρεψα μαζί του. Για εμένα ήταν ένα όνειρο, μία φαντασία, δεν ζούσα την πραγματικότητα. Ήταν σαν να γνώριζα τον Νουρέγιεφ. Ο Σειληνός ήταν μία φωτιά.»

Οι δυο τους έκαναν εντυπωσιακά χορευτικά στις ταινίες. Η Ιωαννίδου είχε αποκαλύψει ότι κατά τη διάρκεια της σχέσης τους έκανε πολλές αμβλώσεις επειδή δεν ήθελε παιδιά λόγω της ηλικία της.

Ήταν διαφορετικοί άνθρωποι και είχαν έντονους καυγάδες και όπως είχε πει «Μόνο στα καλλιτεχνικά ήμαστε δεμένοι, εκεί απογειωνόμασταν».

Χώρισαν όταν η Ιωαννίδου μάζεψε τα πράγματα της και έφυγε από το σπίτι. Ο Σειληνός παντρεύτηκε ξανά και απέκτησε δύο παιδιά. Αργότερα άνοιξε δική του σχολή χορού στα Ιλίσια.

Πέθανε στις 2 Μαΐου 1998 σε ηλικία 60 ετών στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών κατά τη διάρκεια εγχείρησης ανοιχτής καρδιάς.

Το πρόβλημα με την καρδιά του προϋπήρχε και ο Σειληνός είχε κάνει εγχείρηση και στο παρελθόν. Παρά το πρόβλημα της υγείας του, δεν έφυγε από το θέατρο σχεδόν μέχρι το τέλος της ζωής του. Από τις τελευταίες του παραστάσεις, στις οποίες είχε αναλάβει τις χορογραφίες, ήταν ο  «Πλούτος» του Αριστοφάνη, οι «Φοιτητές» του Ξενόπουλου και «το κλουβί με τις τρελές» με πρωταγωνιστή τον Σωτήρη Μουστάκα…. 

Ενδεικτική φιλμογραφία

Έτος Τίτλος Ρόλος
1957 Η θεία απ’ το Σικάγο Παπαδόπουλος
1962 Οργή Νικήτας
1963 Μικροί και μεγάλοι εν δράσει Παύλος
1963 Αυτό το κάτι άλλο φίλος Τέλη
1964 Δίψα για ζωή Κώστας
1964 Ο τελευταίος πειρασμός Πάνος
1964 Ο εμίρης κι ο κακομοίρης Διάδοχος Πρίγκηψ Αμπντουλάχ
1966 Ο ξυπόλυτος πρίγκηψ Λάκης Πετρόπουλος
1968 Ο ψεύτης Πέτρος Τρανός
1968 Γοργόνες και μάγκες Νικόλας
1969 Γυμνοί στο δρόμο Χρήστος
1969 Η Παριζιάνα Βαγγέλης
1970 Αυτοί που μίλησαν με τον θάνατο Πάνος
1971 Μια Ελληνίδα στο χαρέμι Βαγγέλης
1971 Μαριχουάνα στοπ Αχιλλέας
1976 Έγκλημα στο Καβούρι Μάικ

 

Πληροφορίες: thecaller.gr – mixanitouxronou.gr – el.wikipedia.org

Επεξεργασία ηθοποιών


Επεξεργασία παρασκηνίου

Σχόλια
Loading...