Βαγγέλης Πρωτοπαππάς: Ο ήρωας του πολέμου που έγινε ένας πολύ καλός ηθοποιός (βίντεο)

Στείλε μας το δικό σου άρθρο!!!

Ο Βαγγέλης Πρωτοπαππάς γεννήθηκε στο Μεσολόγγι και ήταν γόνος ανώτερου δικαστικού στελέχους.

Ο πατέρας του Δημήτριος Πρωτοπαπάς, πρωτοδίκης δικαστής και βουλευτής, τον προόριζε για δικηγόρο αλλά εκείνος στο πρώτο έτος της Νομικής αποφάσισε να ακολουθήσει το επάγγελμα του ηθοποιού, φοιτώντας στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου όπου γράφτηκε το 1937.

Διέκοψε τις σπουδές του το 1938 για το στρατό, και τις τελείωσε το 1942, αριστούχος στην πρώτη δεκάδα.

Ήταν φίλος του Τάκη Χορν με τον οποίον αποφοίτησαν μαζί, του μεγάλου σκηνοθέτη Αλέξη Σολωμού όπως και της Μελίνας Μερκούρη.

Πολέμησε στο Αλβανικό μέτωπο, όπου του απονεμήθηκε το παράσημο του Σιδηρού Σταυρού εξαιρέτων πράξεων.

Ο βαρύς χειμώνας της μεγάλης πείνας της Αθήνας (1942) τον βρήκε στον θίασο Κοτοπούλη με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Βασίλη Λογοθετίδη (1942-1947).

Την ίδια περίοδο, το γεγονός του θανάτου της μητέρας του από πείνα σε ηλικία μόλις 45 ετών σημάδεψε την καριέρα του και την μετέπειτα ζωή του.

Μην έχοντας την οικονομική δυνατότητα να θάψει την μητέρα του, περίμενε από τον δήμο να το κάνει, μέχρι που ο Λογοθετίδης (που έμενε στο καμαρίνι του για να μην ρισκάρει την απαγόρευση της κυκλοφορίας) του πρόσφερε μια χρυσή λίρα Αγγλίας για να πληρώσει τα έξοδα της κηδείας.

Από τότε δυνατή φιλία έδεσε τούς δύο άνδρες, που συνεργάστηκαν από το 1947 μέχρι και το ’60, οπότε ο Λογοθετίδης πέθανε.

 

?  VideoΕπεξεργασία ηθοποιών


Επεξεργασία παρασκηνίου

Σχόλια
Loading...