Βίντεο με αποσπάσματα ταινιών του Αθηνόδωρου Προύσαλη

Αθηνόδωρος Προύσαλης

Ο Αθηνόδωρος Προύσαλης καθιερώθηκε ως καρατερίστας σε κινηματογραφικές ταινίες όπου ενσάρκωσε, κυρίως, τον τύπο του μάγκα. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή Ωδείου Αθηνών.Πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο το 1952 με την ταινία «Το στραβόξυλο» και στο θέατρο το 1953 με τον θίασο της Γιώτας Λάσκαρη στο έργο «Ο τρομερός καλόγερος».

Συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Πειραϊκό Θέατρο του Δημήτρη Ροντήρη, τον θίασο του Νίκου Χατζίσκου, το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη, το Θέατρο Τέχνης κ.ά. Εξαιρετική ήταν η ερμηνεία του στο «Φυντανάκι» του Παντελή Χορν, που ανέβασε το Θέατρο Τέχνης το 1988. Συνεργάστηκε και με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο στις ταινίες «Ταξίδι στα Κύθηρα», «Ο μελισσοκόμος», «Το μετέωρο βήμα του πελαργού».

Διακρίθηκε και σε ρόλους σε τηλεοπτικές σειρές. Στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1990 κέρδισε τιμητική διάκριση για την ερμηνεία του στους «Αθηναίους»

Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος
1953Οι εγωιστές

Το στραβόξυλο

1957Λατέρνα, φτώχεια και γαρύφαλλο
1960Στρατιώτες δίχως στολή
1963Ο τρελάρας

Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης

1964Το δόλωμα
1965Ιστορία μιας ζωής

Τέντυ μπόι αγάπη μου

Το χώμα βάφτηκε κόκκινο

Ένα έξυπνο έξυπνο μούτρο

Μια τρελή… τρελή οικογένεια

Περάστε την πρώτη του μηνός

1966Τζένη, Τζένη
1967Ο μόδιστρος

Πατέρα κάτσε φρόνιμα

Καλώς ήρθε το δολάριο

Πυρετός στην άσφαλτο

Από τα Ιεροσόλυμα με αγάπη

Κάποτε κλαίνε και οι δυνατοί

1968Η καρδιά ενός αλήτη

Επιχείρησις Απόλλων

Το κανόνι και τ’ αηδόνι

Μια Ιταλίδα απ’ την Κυψέλη

1969Το θύμα

Γιατί με πρόδωσες

Η ωραία του κουρέα

Φοβάται ο Γιάννης το θεριό

1970Βαβυλωνία

Ο τελευταίος αιχμάλωτος

Ο νάνος και οι εφτά Χιονάτες

Ο δασκαλάκος ήταν Λεβεντιά

Ο τελευταίος των κομιτατζήδων

1971Η εφοπλιστίνα

Ο αρχιψεύταρος

Ο τρελοπενηντάρης

Αγάπησα μια πολυθρόνα

Ο Μανωλιός στην Ευρώπη

1972Η Ρένα είναι οφσάιντ

Απ’ τα αλώνια στα σαλόνια

1973Ο προεστός του χωριού
1979Οι φανταρίνες

Μονά ζυγά δικά μου

Τα παιδιά τις πιάτσας

1980Ρένα, να η ευκαιρία

Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο

1981Το μεγάλο κανόνι
1982Ρεπό

Ο περίεργος

1983Δάσκαλε τι δίδασκες;
1984Ταξίδι στα Κύθηρα
1985Ο Αγκαλίτσας

Μια νύφη για όλους

Αγόρια στην πορνεία

Ο Ράμπο από τα Τρίκαλα

Ράκος Νο 14 και ο πρώτος μπουνάκιας

1986Ο μελισσοκόμος

Αδελφή μου… Αγάπη μου…

1987120 Ντεσιμπέλ

Οι Δεκατρείς γυναίκες

Η ψεύτρα από το Κατάκωλο

Σ’ αγαπάω, στο τιμόνι που κρατάω

Το ‘πε, το’ πε ο παπαγάλος, είσαι κόκορας μεγάλος

1989Ο τελευταίος πειρασμός του Μήτσου
1990Ο εραστής
1991Οι Αθηναίοι

Ο δραπέτης

Το μετέωρο βήμα του πελαργού

2003Πολίτικη κουζίνα

Ευχαριστούμε πολύ τον καλό μας φίλο, Ματθαίο Σόκαλη για το βίντεο που μας έχει παραχωρήσει.

Σχόλια
Loading...