ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΑΠΑΧΗΔΕΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Οι απάχηδες των Αθηνών είναι ελληνική δραματική ταινία του 1950, σε παραγωγή Ολύμπια Φιλμ και σε σκηνοθεσία Ηλία Παρασκευά.

Ο Κώστας είναι γνωστός στην πιάτσα ως «Πρίγκιπας». Οι δουλειές του είναι ύποπτες, όμως τις εκτελεί πάντα με φινέτσα. Έτσι, τώρα που έμαθε την άφιξη του Ελληνοαμερικανού Παραλή και της κόρης του Βέρας, για την οποία ο Παραλής ψάχνει αριστοκράτη γαμπρό, αποφασίζει να παρουσιαστεί μπροστά του ως πραγματικός πρίγκηπας.

μμμ

Ο ελληνικός κινηματογράφος σε βρεφική ηλικία. Αξιόλογη προσπάθεια για τα δεδομένα της εποχής της, αν και επειδή υπάρχουν παραδείγματα της ίδιας εποχής με πολύ αξιολογότερες παραγωγές, πχ «Οι Γερμανοί ξανάρχονται» και «Ο μεθύστακας» δυσκολεύομαι να κατατάξω σε ψηλότερη θέση ή να έχω περισσότερη εκτίμηση για τη συγκεκριμένη ταινία. Βγάζει όντως μια αισθητική βωβού κινηματογράφου αξιοπρόσεκτη και βέβαια μας εμφανίζει και την εικόνα κάποιων αγαπημένων ηθοποιών διαφορετική από τη συνηθισμένη. Πέραν τούτου όμως ουδέν!

Στην ταινία ξεχωρίζει η παρουσία του κορυφαίου Έλληνα ηθοποιού Αιμίλιου Βεάκη αλλά και άλλων εξαιρετικών ηθοποιών μας,μεταξύ άλλων και του Γιάννη Πρινέα.

οοοοο

Αξιοπρόσεκτη παραγωγή που μοιάζει με μάζωξη μιας καλής παρέας φίλων της τότε εποχής. Ως ιστορία διαθέτει κάποιες πρωτότυπες ιδέες π.χ. την παρουσίαση του Κωνσταντάρα ως Βυζαντινού πρίγκιπα (!), την κωμική χρήση εξεζητημένων λεκτικών μέσων από την εδώ θεία της Καλουτά, ή τα (υποτιθέμενα) δρώμενα στο τούρκικο παλάτι. Βασίζεται πάντως ουσιαστικά σε κάποια γνωστά διαχρονικά κινηματογραφικά μοτίβα, όπως π.χ. ο πλούσιος («Παραλής») που θεωρεί ότι με τα λεφτά του όλος ο κόσμος του ανήκει, ή τα φτωχαδάκια που με τα «ψέμματα» προσπαθούν να την ψιλοβολέψουν και βέβαια αρκετή μουσική. Οι σεναριογράφοι, ο Μανέλλης, ο Κωνσταντάρας, ίσως και οι Φωτόπουλος – Ηλιόπουλος, μου έδωσαν την εντύπωση ότι είχαν μελετήσει σε ένα βαθμό κάποιες χολιγουντιανές επιτυχίες προηγούμενων ετών, προσπαθώντας να ενσωματώσουν θετικά στοιχεία στην παραγωγή και στις ερμηνείες τους. Άλλωστε το στιλ για όλους αυτούς ήταν ακόμα τα χρόνια εκείνα υπό διαμόρφωση .. Τα αδέρφια «Παραλή» (Πρινέας – Μαντινείου) διακρίνονται ερμηνευτικά.

Αναδημοσίευση άρθρου απο το:


Δεν την προτείνω με φανατισμό, αλλά αποτελεί σίγουρα αξιοπρεπή επιλογή για όσους τη βρίσκουν με τις (πολύ) παλιές ελληνικές ταινίες ..

κατάλογοςηηηηη

Σκηνοθεσία Ηλίας Παρασκευάς
Βοηθός:
Ντίμης Δαδήρας
Παραγωγή Παναγιώτης Δαδήρας
Ηλίας Περγάντης
Σενάριο Γιάννης Πρινέας
Ιστορία Νίκου Χατζηαποστόλου
Βασισμένο σε Οι Απάχηδες των Αθηνών (οπερέτα)
Πρωταγωνιστές Άννα Καλουτά
Λάμπρος Κωνσταντάρας
Φραγκίσκος Μανέλλης
Μίμης Φωτόπουλος
Λυδία Στεφανίδου
Ντίνος Ηλιόπουλος
Γιάννης Πρινέος
Μαρία Μαντινείου
Αιμίλιος Βεάκης
Μουσική Νίκος Χατζηαποστόλου
Φωτογραφία Τζανής Αλιφέρης
Μοντάζ Αιμίλιος Προβελέγγιος
Σκηνογραφία Βεντούρης
Ρωμανός
Εταιρεία παραγωγής Ολύμπια Φιλμ
Πρώτη προβολή 23 Ιανουαρίου 1950 (Ελλάδα)

Σχόλια

Ο ellinikoskinimatografos.gr σέβεται όλες τις απόψεις, με χιούμορ και όχι με ύβρεις. Γι αυτό σας παρακαλούμε να μην αναρτάτε σχόλια που είναι υβριστικά ή άσχετα με το περιεχόμενο του άρθρου.