ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΕΘΥΣΤΑΚΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΖΑΒΕΛΑ

Ο μεθύστακας είναι ασπρόμαυρη δραματική ταινία του ελληνικού κινηματογράφου σε σενάριο και σκηνοθεσία Γιώργου Τζαβέλλα και παραγωγής Φίνος Φιλμ.

Η ταινία ήταν από τις πρώτες και μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες της Φίνος Φιλμ – 304.438 εισιτήρια στην α΄ προβολή της.

Στείλε μας το δικό σου άρθρο!!!

Ο Χαράλαμπος Λαρδής είναι ένας φτωχός τσαγκάρης. Δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τον ηρωικό χαμό του γιου του στα βουνά της Αλβανίας, και της γυναίκας του αμέσως μετά. Από τον πόνο του άρχισε να γυρνάει στις ταβέρνες της Πλάκας, όπου οι θαμώνες τον ποτίζουν κρασί για διασκέδαση και τον περιγελούν. Η κόρη του η Άννα, δυναμική και τίμια γυναίκα πιάνει δουλειά ως δακτυλογράφος στα οινοποιεία Μπακά και εργάζεται με πολύ ζήλο.

Εκεί θα την προσέξει ο ανερχόμενος υιός Αλέκος, ο οποίος αρχικά θα τη φλερτάρει, αλλά γρήγορα θα την αγαπήσει για τα προτερήματά της και θα της προσφέρει γάμο. Οι γονείς του είναι εναντίον του γάμου, διότι προετοίμαζαν προξενιό με την κόρη άλλου μεγαλύτερου οινοβιομήχανου. Τελικά δέχονται να γνωρίσουν τους γονείς της Άννας και προγραμματίζουν επίσκεψη. Ο Χαράλαμπος, ενώ από καιρό προσπαθεί να κόψει το κρασί, εκείνη τη μέρα από τρακ τριγυρνάει στις ταβέρνες και γίνεται στουπί. Επιστρέφει στο σπίτι αργά και χαλάει την επίσκεψη με την εμφάνισή του. Η Άννα όμως μένει πιστή στον πατέρα της και ζητάει συγνώμη από τον αρραβωνιαστικό της και τους γονείς του, λέγοντας ότι ο γάμος αυτός είναι αδύνατο να γίνει.

Αναδημοσίευση άρθρου απο το:

Ο Χαράλαμπος στην απόγνωσή του αποφασίζει να αυτοκτονήσει με τη φαλτσέτα στο μαγαζί για να μην γίνεται εμπόδιο στη ζωή της κόρης του. Η πράξη του αυτή όμως θα δέσει συναισθηματικά τις δυο οικογένειες και θα αποκαλύψει τα ευγενικά αισθήματα που τρέφουν όλοι αναμεταξύ τους. Στο κρεβάτι του νοσοκομείου την ώρα που ψυχορραγεί θα δώσει την ευχή του για το γάμο, ενώ συμπέθεροι και μέλλοντες νιόπαντροι αγκαλιάζονται συγκινημένοι.

Photo1_methustakas_4325fb62fe49ecbfb9983224ca399d10_L

Ταινία του 1949 με άρτιο σενάριο και συνεπέστατη σκηνοθεσία!Αλλά δε μου αρκεί να γράψω μόνο αυτές τις δύο κουβέντες για αυτήν τη μεγάλη ταινία! Καταρχήν ήταν ευφυέστατη η ιδέα του Τζαβέλλα να βάλει τον Μακρή να υποδυθεί δραματικά τον ρόλο με τον οποίο σάρωνε στις επιθεωρήσεις. Έπειτα σε συνεργασία με τον Φίνο δίνουν στον κόσμο ένα προϊόν ευρείας κατανάλωσης αλλά και εξαιρετικής ποιότητας. Είναι η ταινία που καθόρισε εν τέλει τον χαρακτήρα του ελληνικού κινηματογράφου και του χάρισε τη μεγαλύτερη, μέχρι τότε, εμπορική του επιτυχία. Βγήκαν βέβαια πολλά μελό κακέκτυπά της αλλά δεν έχει σημασία. Η dream team εκείνης της χρυσής εποχής έμαθε στους Έλληνες πώς να κάνουν σινεμά!

images

Η συνεργασία Τζαβέλλα – Φίνου παράγει ένα έξοχο και αξέχαστο αποτέλεσμα, ορόσημο και πηγή έμπνευσης για πολλούς νεότερους «εργάτες» του σινεμά. Ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους χαρακτήρες που γεννήθηκαν στην κινηματογραφική Ελλάδα, με αναφορές ακόμα και στο σήμερα, γνωρίζει μια αλησμόνητη υπόδυση στο πρόσωπο του ήδη καταξιωμένου Ορέστη Μακρή, στην κορυφαία εμπορικά στιγμή της καριέρας του. Όλοι οι εμφανιζόμενοι συμβάλλουν στην επιτυχία, ο καθένας στα «κυβικά» του. Η παραγωγή επίσης κάνει το καλύτερο δυνατό. Αναμφισβήτητα αξιοπρόσεκτη επιλογή, για όλες τις ηλικίες.

 

hWZCGWi

ΣκηνοθεσίαΓιώργος Τζαβέλλας
ΠαραγωγήΦίνος Φιλμ
ΣενάριοΓιώργος Τζαβέλλας
ΠρωταγωνιστέςΟρέστης Μακρής
Δημήτρης Χορν
Μπίλλη Κωνσταντοπούλου
Αθανασία Μουστάκα
Νίκος Βλαχόπουλος
Μαρία Γιαννακοπούλου
ΜουσικήΚώστας Γιαννίδης
ΤραγούδιΝίκος Παπαδάκης
Φώτης Πολυμέρης
ΦωτογραφίαΖόζεφ Χεπ
Βοηθός:
Αριστείδης Καρύδης-Φουκς
ΜοντάζΦιλοποίμην Φίνος
ΣκηνογραφίαΦαίδων Μολφέσης
ΔιανομήFinos Film
Πρώτη προβολή23 Ιανουαρίου 1950

Ο_Μεθύστακας_(εξώφυλλο)

 

Επεξεργασία ηθοποιών


Επεξεργασία παρασκηνίου

Σχόλια
Loading...