Μπάρκουλης Ανδρέας

Ανδρέας Μπάρκουλης

Ο Ανδρέας Μπάρκουλης ήταν Έλληνας ηθοποιός του κινηματογράφου, του θεάτρου και της τηλεόρασης. Υπήρξε ένας από τους εμβληματικούς ζεν πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου.

Γεννήθηκε στον Πειραιά στις 4 Αυγούστου 1936. Γονείς του ο Βασίλης και η Μαρίκα, διδάσκαλοι. Σπούδασε υποκριτική και κατά την αποφοίτησή του χαρακτηρίστηκε εξαιρετικό ταλέντο. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο το 1956 και στον κινηματογράφο το αμέσως επόμενο έτος με την ταινία Μαρία Πενταγιώτισσα.

Ένα μικρό διάστημα της ζωής του το πέρασε στις ΗΠΑ, όπου ασχολήθηκε επαγγελματικά με το τραγούδι. Υπήρξε ένας από τους γοητευτικότερους ζεν πρεμιέ της δεκαετίας του ’60.

Ενδεικτικό της αίγλης του αυτής είναι το σλόγκαν: «Κορίτσια, ο Μπάρκουλης!». 

Εμφανίστηκε σε περισσότερες από εκατό ταινίες, παίζοντας κυρίως δεύτερους ρόλους σε δραματικές ταινίες, όπως «Κοινωνία ώρα Μηδέν» (1966), «Κοντσέρτο για πολυβόλα» (1967), «Όλγα Αγάπη μου» (1968), αλλά και κωμωδίες, όπως «Μια Ιταλίδα στην Ελλάδα» (1958), «Διακοπές στην Αίγινα» (1958), «Η Μουσίτσα»(1959), «Μην είδατε τον Παναή» (1962), «Το Δόλωμα» (1964), «Τζένη Τζένη» (1965), «Ησαΐα μη Χορεύεις» (1969), «Μια τρελή τρελή σαραντάρα» (1970) και η «Θεία μου η χίπισσα» (1970).

Είχε παντρευτεί τέσσερις φορές κι είχε αποκτήσει τρία παιδιά τη Βίκυ τον Ανδρέα και το Νικόλαο – Γεώργιο. Ζούσε με την τελευταία του σύζυγο, την Μαρία και τον γιο τους Νικόλα στο Νέο Ηράκλειο, και τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.

O Ανδρέας Μπάρκουλης πέθανε στις 23 Αυγούστου 2016 από καρδιοαναπνευστικά προβλήματα μετά από πολύμηνη παραμονή στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα».

Φιλμογραφία

ΈτοςΤαινίαΡόλος
1957Μαρία ΠενταγιώτισσαΔημήτρης Τουρκάκης
1957Τρία παιδιά βολιώτικα 
1958Όλα για το παιδί της (Είμαι το παιδί σου μανούλα) 
1958Ο Μιμίκος και η ΜαίρηΜιχάλης Μιμίκος
1958Μια Ιταλίδα στην ΕλλάδαΝίκος Μακρυγιάννης
1958Μακριά από τον κόσμοΕυγένιος Καρμής
1958Το κορίτσι της αμαρτίαςΓιώργος
1958Οι καβγατζήδες 
1958Έρωτας στους αμμόλοφους 
1958Διακοπές στην ΑίγιναJean
1958To τρελοκόριτσο 
1959Ο Θύμιος τα’ κανε θάλασσαΛάκης Βρανάς
1959Πσιτ…κορίτσια! 
1959Το παραστράτημα μιας αθώαςΔημήτρης
1959Όταν το μίσος κυβερνάΑνδρέας Δημόπουλος
1959Ναυάγια της ζωήςΝίκος
1959Η μουσίτσαΔημήτρης
1959Η λίμνη των στεναγμώνΜουχτάρ
1959Ο Γιάννος και η ΠαγώναΓιάννος
1959Ένας βλάκας και μισόςΑντώνης
1959Έγκλημα στο ΚολωνάκιΔημήτρης Φλωράς
1959Μπουμπουλίνα 
1959Ανθισμένη αμυγδαλιάΓεώργιος Δροσίνης
1960Τσακιτζής, ο προστάτης των φτωχών 
1960Στρατιώτες δίχως στολή 
1960Η Σταχτοπούτα 
1960Το νησί της αγάπηςΑνδρέας
1960Δον Ζουάν για κλάματα (Μωρό μου)Γιώργος
1960Μετά την αμαρτίαΓιώργος
1960Λύτρωσε με αγάπη μουΆλκης
1960Το κορίτσι του δρόμου 
1960Κασσιανή υμνωδόςΘεόφιλος
1960Χριστίνα (ταινία)Δημήτρης Χρυσόπουλος
1960Το αγόρι που αγαπώΔημήτρης Ραζής
1960Η Χιονάτη και τα επτά γεροντοπαλίκαρα 
1961Στο κατώφλι της αμαρτίας 
1961Τα νιάτα θέλουν έρωταΜιχάλης Μαρκεζής
1961Μην κλάψεις για μένα 
1961Ματωμένα στέφαναΔήμος
1961Μάνα μου, παραστράτησαΠέτρος
1961ΚαραγκούναΓιώργης
1961Ήρθες αργάΜιχάλης Περώτης
1962ΠεζοδρόμιοΓιώργος
1962Όταν ξυπνά το παρελθόνΣτέφανος Γαϊτης
1962Κλάψε φτωχή μου καρδιά 
1962Υπέροχη οπτσία 
1962Ο γερο-Δήμος (Καταραμένη γενιά) 
1962Εξομολογήσεις μιας μητέραςΑνδρέας Βλάδης
1962Η ελληνίδα και ο έρωταςΑφηγητής
1962Έγκλημα στην Ομόνοια 
1962Ο διάβολος και η ουρά του 
1962Αγνή και ατιμασμένηΠέτρος
1962Αγάπη γραμμένη με αίμα 
1962Μην είδατε τον Παναή; 
1963Τον βρήκαμε τον Παναή 
1963Μάνα, γιατί με γέννησες (Έτσι ήταν η ζωή μου)Κυριάκος Βάγιας
1963Λίγο πριν ξημερώσειΝίκος
1963Η καρδιά της μάναςΚώστας
1963Φυγή 
1964Τρία κορίτσια από το Αμέρικα 
1964Σχολή για σοφερίνες 
1964Ενωμένοι στη ζωή και στο θάνατοΔρόσος
1964Το δόλωμα 
1964Αλύγιστη στη ζωή‘Άκης
1965Και οι… 14 ήταν υπέροχοι 
1966Ο ξυπόλητος πρίγκιπαςΕλ Ρασίντ
1978Κρουαζιέρα του τρόμουΧάρης
1966Κοινωνία ώρα μηδένΣέργιος
1966Τζένη-ΤζένηΝίκος Μαντάς
1967Βίβα ΡέναΑντόνιο
1967Ο σπαγκοραμμένοςΓιώργος
1967Μιας πεντάρας νιάταΔημήτρης Βαλάσκος
1967Κονσέρτο για πολυβόλαΙταλός κατάσκοπος
1968Πολύ αργά για δάκρυαΑλέξης Βρεττός
1968Όλγα, αγάπη μουΑλέκος
1968Το μαύρο στάχυ (Παλάτια στην άμμο) 
1968Στα σύνορα της προδοσίας 
1969Το σταχολόγιο 
1969Όταν η πόλις πεθαίνειΘωρής
1969Ησαΐα μη χορεύειςΧάρης
1969Γυμνοί στο δρόμο 
1969Ένας άφραγκος ΩνάσηςΙάσονας Ζούμπερης
1969Αστέρια στο βούρκο της ακολασίας 
1969Ο Άγιος Νεκτάριος 
1970Η ζούγκλα των πόλεων 
1970Η θεία μου η χίπισσαΣτέφανος Κριεζής
1970Πρόκλησις 
1970Ο προδότης πρέπει να πεθάνει 
1970Μια ζωή χωρίς αγάπηΆγγελος
1970Μια τρελή τρελή σαραντάραΤάκης
1970Κρίμα το μπόι σουΔημήτρης Ροδανάς
1970Ένας τρελός γλεντζέςΝτίνος Καλιαμπέσης
1971Ζητείται επειγόντως γαμπρόςΆγγελος Φλωράς
1971Υπερήφανοι αετοί 
1971Ιδιωτική μου ζωή (Μεγάλη ζωή)Αστυνομικός ερευνητής
1971Ένας υπέροχος άνθρωποςΝίκος
1971Η εφοπλιστίναΤζακ
1972Πιο θερμή και απ’ τον ήλιο (Μπρος πίσω, Επιστροφή στην μοναξιά)Γιώργος Σταύρου
1972Έρωτας και προδοσίαΑλέξης Μουρούζης
1972Ο εχθρός του λαούΒλαχόπουλος
1972Διαμάντια στο γυμνό σου σώμα (Διαμάντια στο γυμνό κορμί της)Γκρέκος
1973Τα παιδιά των λουλουδιών (Ληστεία στο καζίνο της Ρόδου)Άντι
1973Ένα ελεύθερο κορίτσι (Ένα φανταστικό κορίτσι) 
1973Οι απάνθρωποιΚερτ
1974Σπίτι στους βράχους 
1978Η βαλίτσα του παπάΆλκης
1982Η ερωμένηΆρης Πλάτωνας
1989Μ’ αγαπάς; 
2001Αλέξανδρος και Αϊσέ 

Τηλεόραση

ΈτοςΤηλεοπτική σειράΡόλος
1973Οι έμποροι των εθνώνΜάρκος Σανούτος
1986Το δίλημμα 
1990Το μυστικό του Άρη ΜπονσαλέντηΆρης Μπονσαλέντης – Βασίλης Μαυρίδης
1991Το γαλάζιο διαμάντι 
1993Αμαρτίες γονέωνΤιμολέων Κλέαρχος

 

Αναδημοσίευση άρθρου απο το:

el.wikipedia.org

Σχόλια
Loading...