Ο Άγγελος Αντωνόπουλος και η διαχρονική του γοητεία…

Άγγελος Αντωνόπουλος

Ο Άγγελος Αντωνόπουλος γεννήθηκε στο Πειραιά στις 16 Ιανουαρίου 1932, είναι Έλληνας ηθοποιός και δάσκαλος υποκριτικής.

Έδωσε εξετάσεις στο Θέατρο Τέχνης µε την Ιθάκη του Καβάφη. Όταν τέλειωσε, ο Κουν του
είπε: Βέβαια τα ποιήµατα δεν λέγονται έτσι. Να όµως που η Ιθάκη µπορεί να ειπωθεί και µε
αυτόν τον τρόπο. Ο Άγγελος Αντωνόπουλος παραμένει ένας από τους πιο
αγαπημένους ηθοποιούς του θεάτρου. Κινηματογραφικά και τηλεοπτικά, έχει στιγματίσει µε
ανεπανάληπτες επιτυχίες και έχει καθορίσει µε το ταλέντο του και τους δημοφιλείς ρόλους του,
την εξέλιξη σε µικρή και μεγάλη οθόνη.

Τριάντα χρονών αποφοίτησε από το θέατρο Τέχνης. Αναστολές, εµπόδια, ο φόβος της
µετριότητας, ήταν τα στοιχεία που τον έκαναν να μην τολμάει να ασχοληθεί νωρίτερα µε το
θέατρο. Πήρε όμως τη μεγάλη απόφαση, πήγε στον Κουν και τρία χρόνια δίπλα του στη σχολή,
έμαθε οτιδήποτε λεγόταν ή γινόταν γύρω από το θέατρο. Από το 1962 και για δέκα χρόνια
παίζει στο θέατρο ποικιλία ρόλων σε διάφορους θιάσους, ενώ πρωταγωνιστεί σε περισσότερες
από 30 ταινίες.

Το 1971 είναι η µεγάλη χρονιά για τον Άγγελο Απωνόπουλο. Μπαίνει στη ζωή του -και στη
ζωή των τηλεθεατών- ο Άγνωστος Πόλεµος. Από τις 12 Οκτωβρίου 1971 μέχρι τις 26
Φεβρουαρίου 1974, όλοι καθηλώνονται μπροστά στην µικρή οθόνη για να δουν τις ιστορίες του
Νίκου Φώσκολου. Ο Άγγελος Αντωνόπουλος γίνεται ο Συνταγματάρχης Διαγόρας Βαρτάνης
παίζει στους τρεις -από τους πέντε- κύκλους της σειράς και γίνεται το πρώτο τηλεοπτικό
είδωλο στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης. ‘Ενας προσωπικός θρίαμβος διαρκείας που δεν
μπορούσε να φανταστεί όταν έγινε ηθοποιός.

Η επιτυχία του Βαρτόνη, συνεχίζεται και στο θέατρο, µε δικό του θίασο για πέντε χρόνια.
Αργότερα, θα αποτελεί έναν από τους βασικούς πρωταγωνιστές σε μεγάλους θιάσους και
θέατρα. Αλλά και στην τηλεόραση, η μία επιτυχία διαδέχεται την άλλη, τόσο στη
δημόσια όσο και στην ιδιωτική. Οι Πανθέοι, Το φως του Αυγερινού, Το ουράνιο τόξο, Μαντάµ Σουσού, Ποιος σκότωσε τον Άβελ, Οικογένεια, Πρόβα νυφικού, Ο µεγάλος θυμός, όλες αξεπέραστες.

Στο κινηματογράφο, ο Άγγελος Αντωνόπουλος είχε την ευκαιρία να υποδυθεί πόλλους διαφορετικούς
ρόλους και να µην τυποποιηθεί ως ζεν πρεµιέ ή καρατερίστας. Σε όλους έβαζε την προσωπική
του αιγοκερίσια γοητεία και το σπουδαίο ταλέντο του.

Το 1973, λόγω της τεράστιας επτυχίας που γνωρίζει ο Άγνωστος Πόλεµος, το
πρωταγωνιστικό ζευγάρι Άγγελος Αντωνόπουλος και Γκέλυ Μαυροπούλου, περνάει και στον
κινηµατογράφο, με την ταινία, Οι γενναίοι πεθαίνουν δύο φορές, του Νίκου Φώσκολου, πάνω
στο ίδιο μοτίβο της τηλεοπτικής σειράς. 

Φιλμογραφία

  • Το χώμα βάφτηκε κόκκινο (1964)
  • Ένας μεγάλος έρωτας (1964)
  • Εγωισμός (1964)
  • Το δόλωμα (1964)
  • Δεσποινίς διευθυντής (1964)
  • Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα (1965)
  • Δύσκολοι δρόμοι (1965)
  • Το νησί της Αφροδίτης (1965)
  • Επαναστάτης (1965)
  • Ο παρθένος (1966)
  • Η 7η μέρα της δημιουργίας (1966)
  • Κοινωνία ώρα μηδέν (1966)
  • Κατηγορώ τους ανθρώπους (1966)
  • Ο ζεστός μήνας Αύγουστος (1966)
  • Εκδρομή (1966)
  • Σύντομο διάλειμμα (1966)
  • Κοντσέρτο για πολυβόλα (1967)
  • Ερασταί του μεσαίου τοίχου (1967)
  • Οι σφαίρες δεν γυρίζουν πίσω (1967)
  • Θύελλα στο σπίτι των ανέμων (1968)
  • Μπροστά στην αγχόνη (1968)
  • Παρένθεση (1968)
  • Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα (1969)
  • Ο μικρός δραπέτης (1969)
  • Στον δάσκαλό μας με αγάπη (1969)
  • Η ώρα της αλήθειας (1969)
  • Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά (1969)
  • Πανικός (1969)
  • Ορατότης Μηδέν (1970)
  • Ένας Γερμανός στα Καλάβρυτα (1970)
  • Η ανταρσία των δέκα (1970)
  • Μια γυναίκα στην αντίσταση (1970)
  • Εγώ ρεζίλεψα τον Χίτλερ (1970)
  • Σ’ αγαπώ (1971)
  • Φρενίτης (1971)
  • Παπαφλέσσας / Η μεγάλη στιγμή του ΄21 (1971)
  • Αναζήτησις (1972)
  • Ζήτημα ζωής και θανάτου (1973)
  • Οι γενναίοι πεθαίνουν δυο φορές (1973)
  • Η μεγάλη απόφαση (1977)
  • Πονηρό θηλυκό, κατεργάρα γυναίκα (1980)
  • Ο άνθρωπος με το γαρίφαλο (1980)
  • Το ευτυχισμένο πρόσωπο της λεωνόρας (1982)
  • Ο άγιος Πρεβέζης και η παπαδιά (1982)
  • Αλεξάνδρεια (2001)
  • Κλέφτης ή η πραγματικότητα (2001)
  • Το πέταγμα του κύκνου (2010)

Τηλεταινίες

  • Καταδίωξη (1971) ΥΕΝΕΔ

Βιντεοταινίες

  • Ω τι κόμματος μπαμπά (1988)
  • Ο άγνωστος πόλεμος 1: Καταδικασμένη σε θάνατο (1987)
  • Άγνωστος πόλεμος 2: Ο άνθρωπος με τα δυο πρόσωπα (1987)
  • Κυνηγώντας τον έρωτα (1986)

Τηλεοπτικές σειρές

  • Τα παιδιά της νιόβης (2004) ΝΕΤ
  • Ο μεγάλος θυμός (1998) Mega
  • Τα επαγγέλματα της θάλασσας (1997) ΕΤ1
  • Μια νύχτα σαν κι αυτή: Αβάδιστα μονοπάτια (1997) ΑΝΤ1
  • Η πρόβα του Νυφικού (1995) ΑΝΤ1
  • Χαμένη άνοιξη (1995) ΕΤ1
  • Οικογένεια Καζίνο (1991) ΑΝΤ1
  • Άγνωστος πόλεμος (1990) ΑΝΤ1
  • Οικογένεια (1990) ΑΝΤ1
  • Ποιος σκότωσε τον Άβελ (1988) ΕΤ2
  • Μαντάμ Σουσού (1986) ΕΡΤ2
  • Οι συμμαθήτριες (1985) ΕΡΤ
  • Ουράνιο τόξο (1983) ΕΡΤ
  • Το φως του Αυγερινού (1980) ΕΡΤ
  • Οι Πάνθεοι (1977) ΕΡΤ
  • Ένας ιππότης μεταξύ μας (1976) ΥΕΝΕΔ
  • Αθάνατες ιστορίες αγάπης: Άγγελος Σικελιανός – Εύα Σικελιανού (1976) ΥΕΝΕΔ
  • Ένας πυγμαλίων (1975) ΥΕΝΕΔ
  • Η συνωμοσία της σιωπής (1973) ΕΙΡΤ
  • Ο άγνωστος πόλεμος (1971) ΥΕΝΕΔ

Θέατρο

  • Τα τελευταία φεγγάρια (2014)
  • Fit (2014)
  • Κάτω από τη σκάλα (2013)
  • Γαλιλαίος (2012)
  • Η άνοδος του Αρτούρου Ούι (2012)
  • Ο Μαρξ στο Σόχο (2010) (5 χρόνια)
  • Σήμα κινδύνου (2009)
  • Τρεις αδελφές (2008)
  • Αμήχανη τραγωδία (2007)
  • Προσωπική συμφωνία (2003)
  • Τζον Γκαμπριέλ Μπόρκμαν (2001)
  • Ο επιθεωρητής έρχεται (1998)
  • Λυσσασμένη γάτα (1998)
  • Ένας ιδανικός σύζυγος (1991)
  • Σαββάτο Κυριακή Δευτέρα (1990)
  • Όσα παίρνει ο άνεμος (1988)
  • Μετά την μπόρα (1980)
  • Ταβάριτς (1980)
  • Ωχ!!! (1979)
  • Ωραία μου κυρία (1977)
  • Μάθημα γάμου (1) (1975)
  • Μάθημα γάμου (2) (1975)

Αναδημοσίευση άρθρου απο το:

cosmopoliti.com

Επεξεργασία ηθοποιών


Επεξεργασία παρασκηνίου

Σχόλια
Loading...